15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMetodă nouă de înşelătorie la Saralex

Metodă nouă de înşelătorie la Saralex

Casa de schimb valutar a firmei Saralex, situată pe strada Unirii din Craiova, şi-a înnoit metoda de păcălit clienţii, afişând un curs de schimb valutar foarte bun, dar numai pentru… monede.

Doar o săptămână a trecut de la ultimul scandal petrecut la casa de schimb valutar Saralex Group, situată pe strada Unirii din Craiova, la intersecţia cu strada Lipscani. Vineri, alţi clienţi nemulţumiţi au făcut tărăboi în faţa casei de schimb, cerându-şi banii înapoi, însă fără succes.

Diferenţă de peste 500 de lei

Doljeanca Elena Boruz a mers vineri dimineaţă la amintita casă de schimb, atrasă de panoul plasat chiar sub ghişeu, care indica un preţ foarte bun la cumpărare, de 4,1950 lei pentru 1 euro. A semnat formularul pe care i l-a întins casiera, a dat cei 660 de euro pe care îi schimba ca să-şi plătească nişte datorii la bancă, apoi a primit un teanc de lei. Când i-a numărat, şi-a dat seama că nu era deloc cât se aştepta ea, adică 2.768,7 lei, ci cu peste 500 de lei mai puţin. „Am întrebat-o pe casieră care e cursul şi mi-a spus că e cel de pe panou. După ce mi-a schimbat banii, mi-am dat seama că m-a înşelat cu cinci milioane şi ceva (vechi – n.r.). I-am zis să-mi dea valuta înapoi şi n-a vrut. Mai mult, mi-a spus: «Ce, nu ştii să citeşti?». Soţul meu lucrează în Italia şi mi-a trimis banii ăştia ca să plătesc datoriile la bancă. Eu ce fac acum?“, se întreba, retoric, femeia, cu lacrimi în ochi.
„Eu sunt martor, am fost chiar lângă ea când a întrebat-o pe casieră cu cât cumpără euro şi i-a răspuns că îi dă 4,1950, dar i-a dat numai 3,4 lei pe un euro. Asta e hoţie pe faţă!“, susţinea cumnatul păgubitei, Gheorghe Boruz.

Păcăleală cu acte-n regulă

Aflând de scandal, la faţa locului a sosit imediat un echipaj de jandarmi şi poliţişti, pentru a se interesa despre ce este vorba şi pentru a aplana conflictul. N-au avut însă cum să o ajute pe păgubită, decât cel mult să-i spună că poate depune plângere pentru înşelăciune.
Femeia a rămas plângând în faţa casei de schimb, având în mână hârtia scoasă la imprimantă pe care o primise de la casieră. Pe acea hârtie, intitulată „Formular de acceptare a schimbului valutar“, se menţiona că Elena Boruz schimbase în lei suma de 660 de euro, la un curs de schimb de 3,4195 lei/euro, primind suma totală de 2.256,87 lei. „Prin semnarea acestui document, declar că am fost informat în scris asupra cursului de schimb şi a sumei pe care urmează să o încasez“, se precizează în acelaşi document, care purta semnătura casierei şi ştampila firmei, dar şi… semnătura clientei. „Potrivit Ordinului ANPC nr.448/2009, efectuarea tranzacţiei şi eliberarea bonului fiscal se vor realiza numai după primirea formularului de către casier, semnat de client“, se menţionează într-o notă de subsol, pe aceeaşi hârtie.

Curs doar pentru banii de metal

Păcăleala căreia i-a căzut victimă Elena Boruz are la bază o nouă metodă de înşelătorie practicată de Saralex.
Până săptămâna trecută, reprezentanţii acestei firme utilizau în Craiova aşa-numita „metodă a cifrei distanţate“. Pe tabela de afară, la intrare, valoarea cursului de schimb era afişată cu patru sau cinci cifre, doar că prima se afla la o distanţă apreciabilă de celelalte, iar în spaţiul creat nu se regăsea virgula. Aşa că aproape oricine, în loc să citească un curs de schimb de, spre exemplu, 3,4180, vede un 3 apoi, la distanţă, numărul 4180, crezând că acesta ar fi cursul de schimb, de 4,180 lei.
Mai nou, Saralex foloseşte metoda cursului de schimb pentru… monedă. Spre exemplu, vineri, în interiorul casei de schimb, chiar sub ghişeu, era postat un panou pe care se menţiona un curs foarte convenabil, de 4,1950 lei pentru 1 euro la cumpărare. Jos, într-un colţ al panoului, se menţiona discret că acel curs era valabil, de fapt, doar pentru monedă, deci pentru banii de metal, nu şi pentru bancnote! Pentru acestea se practica alt curs de schimb, de 3,4195 lei/euro, afişat afară, la câţiva metri de casa de schimb, pe o pancartă enormă, dar vizibilă doar clienţilor de pe terasa de vizavi.

Soluţie previzibilă

Poliţiştii doljeni de la Investigarea Fraudelor au făcut în mai multe rânduri propunerea de începere a urmăririi penale şi trimitere în judecată a angajaţilor de la casele de schimb care şi-au indus clienţii în eroare prin diferite metode, inclusiv cea a cifrelor distanţate. Procurorii au avut de fiecare dată altă părere, dispunând neînceperea urmăririi penale, pe motiv că victimele şi-au dat acordul pentru un curs mai mic, drept dovadă stând semnăturile lor pe formularul de acceptare a schimbului valutar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII