16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşini cu pâine, confiscate de poliţişti

Maşini cu pâine, confiscate de poliţişti

În baza unor noi reglementări, intrate de ieri în vigoare, poliţia are voie să confişte nu doar grâul sau pâinea fără documente de provenienţă, ci şi autovehiculele cu care sunt transportate aceste produse.

Poliţiştii au dat ieri o lovitură grea fabricanţilor de pâine. Printr-o amplă acţiune derulată în tot judeţul Dolj au confiscat nu doar pâinea fără documente, vândută la negru de patronii unor brutării, ci şi cele 12 autovehicule cu care era transportată pâinea vândută „la negru“. Totul s-a întâmplat chiar în prima zi în care a intrat în vigoare noua legislaţie împotriva transporturilor ilicite de mărfuri.

Aproape 7.500 de pâini, fără documente

În cadrul operaţiunilor pentru depistarea celor care transportă şi comercializează ilicit cereale şi produse procesate din cereale, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj împreună cu colegii lor de la Circulaţie au acţionat ieri-dimineaţă în Craiova, Calafat, Dăbuleni şi Segarcea, sprijiniţi de forţe de ordine din aceste localităţi.
Poliţiştii au controlat 35 de mijloace de transport, 12 fiind găsite în neregulă. În aceste din urmă cazuri s-au aplicat tot atâtea sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu OUG nr. 12/2006 modificată şi completată de OUG nr. 93/2009 şi OG nr. 6/2009, modificări legislative care au intrat chiar de ieri în vigoare. Amenzile au totalizat 31.780 de lei, fiind confiscate 7.431 de pâini, în valoare de 5.400 de lei. „Ca element de noutate la nivel naţional, au fost indisponibilizate în vederea confiscării şi cele 12 mijloace de transport pâine, aplicându-se astfel noua legislaţie, care a intrat chiar de azi (ieri – n.r.) în vigoare“, a precizat agent Amelia Căprărin, din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Au fost confiscate patru maşini de pâine în Craiova, alte patru la Segarcea, plus câte două în Calafat şi Dăbuleni.

„Norocul“ lui Lincă

Întâmplător, au picat în plasa poliţiştilor trei maşini de la o singură firmă – SC STAR PAN SRL Craiova – administrată de Petrişor Lincă, de 45 de ani, din municipiu. Din verificările efectuate de poliţişti, s-a stabilit că toate cele 2.530 de pâini din aceste maşini, în valoare de 1.865 de lei, urma să ajungă către diferite unităţi de vânzare cu amănuntul din Craiova şi comunele limitrofe. Toate cele trei dubiţe, care transportau produse de panificaţie fără a fi însoţite de documente care să ateste provenienţa licită a acestora, au fost confiscate de poliţişti cu tot cu pâinea din interior. În plus, administratorul firmei s-a ales şi cu o amendă în valoare de 5.000 de lei.
„Verificările au fost definitivate împreună cu Garda Financiară Dolj, iar în perioada următoare astfel de acţiuni vor continua, având ca scop prevenirea încălcării normelor legale care reglementează activitatea de comerţ desfăşurată de agenţii economici“, informează IPJ Dolj printr-un comunicat.

Legislaţie

Art.14 alineatul (1), litera e din OUG 93/2009, privind unele măsuri pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri, menţionează că „transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificaţie, neînsoţite de documentele prevăzute de lege care să justifice provenienţa licită a acestora“ se sancţionează „cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei, confiscarea mărfii şi a mijlocului de transport marfă utilizat în acest scop“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII