19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpagă pentru 120 de tone de cupru

Şpagă pentru 120 de tone de cupru

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, la sfârşitul săptămânii trecute, trimiterea în judecată a severineanului Gheorghe Şutoi, de 60 de ani. Acesta este acuzat de trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant luând o primă tranşă dintr-o şpagă de 380.000 de lei de la un om de afaceri de origine turcă, domiciliat în Râmnicu Vâlcea. Banii ar fi fost destinaţi unuia dintre dintre directorii Hidrocentralei Porţile de Fier II, pentru a-l convinge să „închidă ochii“ la dispariţia din depozite a unei imense cantităţi de deşeuri din cupru.

Turbine la casat

După cum au stabilit anchetatorii, schema propusă de Şutoi era următoarea: Hidrocentrala Porţile de Fier II deţine aproximativ 120 de tone de deşeuri din cupru, provenite din casarea turbinelor. „Uns“ cu suma potrivită – aproape 100.000 de euro – unul dintre directorii hidrocentralei urma să dispună scoaterea din depozit, fără forme legale, a întregii cantităţi de deşeuri de cupru. Primind cuprul gratis, doar în baza unei şpăgi – ce-i drept, substanţiale -,  omul de afaceri turc urma să vândă ulterior această cantitate de deşeuri, iar contravaloarea obţinută, care s-ar fi ridicat la aproape 1.000.000 de lei, trebuia să o împartă cu creierul afacerii, Gheorghe Şutoi.
Omului de afaceri din Vâlcea i s-a părut însă că povestea scârţâie şi s-a dus la DNA. Procurorii anticorupţie au intrat pe fir şi au făcut o serie de verificări, dându-şi seama că „marea afacere“ ar fi fost doar o… înşelătorie, aşa că i-au pregătit un flagrant. Întâlnirea a avut loc într-un local din Craiova, chiar în faţa unei camere de luat vederi, care a înregistrat totul, inclusiv momentul în care mehedinţeanul primea de la vâlcean suma de 6.000 de lei. Banii reprezentau un avans din suma totală de 380.000 de lei, în schimbul acestei tranşe urmând să fie livrat primul transport de deşeuri de cupru de la Porţile de Fier II. Şutoi nici n-a băgat bine banii în buzunar, că şi-au făcut apariţia procurorii DNA.
Inculpatul a fost iniţial reţinut pe bază de ordonanţă emisă de procuror, apoi arestat preventiv pentru 29 de zile, prin mandat emis de Tribunalul Dolj. Luni, aceeaşi instanţă a dispus ca judecarea dosarului să fie făcută cu inculpatul în arest preventiv, cel puţin în următoarele 60 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII