18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞoferii scapă de poliţie

Şoferii scapă de poliţie

Începând de ieri, şoferii implicaţi în accidente de circulaţie uşoare vor putea să anunţe producerea acestora direct la asigurător. În prima zi de când a intrat în vigoare constatarea amiabilă, unii dintre şoferii implicaţi în tamponări au mers tot la Biroul Poliţiei Rutiere, pentru că nu cunoşteau noile reglementări.

Constatarea amiabilă pentru accidentele rutiere uşoare, care se aplică începând de ieri, presupune ca şoferii implicaţi în incidente soldate cu avarierea maşinilor să se înţeleagă în ceea ce priveşte condiţiile producerii evenimentului rutier. Procedura de constatare amiabilă de accident se aplică de mult timp în majoritatea statelor europene şi are rolul să simplifice circuitul obţinerii de către persoana prejudiciată a despăgubirii la care este îndreptăţită în baza asigurării.
Procedura se aplică numai când sunt îndeplinite concomitent patru condiţii: s-a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale, au fost implicate maximum două vehicule care deţin RCA valabil la data producerii accidentului, evenimentul rutier are loc pe teritoriul României şi nu a fost comisă o infracţiune prevăzută de Codul Rutier. Conducătorii auto implicaţi într-un asemenea accident trebuie să completeze şi să semneze formularul de constatare amiabilă de accident şi să-l depună la societatea de asigurare la care este încheiată poliţa RCA sau la asigurătorul celuilalt proprietar de autovehicul, dacă vrea despăgubiri. Dacă una dintre părţi nu este de acord cu semnarea documentului, constatarea accidentului va putea fi făcută numai de unitatea de poliţie competentă. Asigurătorul la care s-a depus documentul de constatare amiabilă este obligat să efectueze constatarea avariilor, să elibereze documentul de introducere în reparaţie a vehiculului, să stabilească vinovăţia şi să deschidă dosar de daună.

Poliţiştii sunt mulţumiţi de noua reglementare

Printr-o dispoziţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor, poliţiştii de la Rutieră au fost înştiinţaţi că, potrivit noilor reglementări pentru accidentele fără victime, la poliţie trebuie să se prezinte şoferii implicaţi în tamponări între mai multe maşini sau cei care nu se înţeleg.
Ieri, în prima zi de când a intrat în vigoare constatarea amiabilă, poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova au avut mai puţin de muncă, pentru că din zece şoferi care s-au prezentat cu maşinile lovite, cinci au plecat la asigurători. „Astăzi (ieri – n.r.) s-au prezentat mai puţini şoferi implicaţi în accidente uşoare faţă de ieri. Până la ora 16.00, zece şoferi au solicitat autorizaţii de reparaţii. Jumătate dintre ei, cei care s-au înţeles în ceea ce priveşte condiţiile în care s-a petrecut accidentul, au fost îndrumaţi către asigurători“, a explicat comisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere.
De cealaltă parte, asigurătorii spun că s-au descurcat destul de bine pentru prima zi, însă e loc şi de mai bine. „Am avut câteva cazuri pe care le-am rezolvat fără probleme. În ceea ce priveşte formularele de constatare amiabilă, acestea se eliberează odată cu asigurarea. Cei care au fost implicaţi în accidente uşoare şi nu au acel formular trebuie să vină la noi pentru a-l obţine“, a precizat Marius Flori, directorul ASIROM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII