16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDreptul la a doua şansă

Dreptul la a doua şansă

În plină primăvară, deţinuţii din Craiova se implică serios în activităţi cu caracter social: participă la mese rotunde, joacă tenis sau ecologizează pădurile din apropierea oraşului.

 

Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova (PMT) a găzduit ieri cea de-a III-a ediţie a mesei rotunde „Dreptul la a doua şansă". Făcând parte din proiectul „Educaţia pentru toţi", evenimentul a fost organizat de Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Dolj, în parteneriat cu Şcoala de Arte şi Meserii, Fundaţia „Cuvântul care zideşte" şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea Craiova.

„Pornind de la responsabilitatea comună de a sprijini categoriile sociale defavorizate, manifestarea a avut ca principal obiectiv sensibilizarea instituţiilor publice şi a organizaţiilor neguvernamentale privind minorii şi tinerii privaţi de libertate, în vederea asigurării şanselor egale pentru reintegrarea lor în societate după executarea pedepsei", a explicat Dorina Preduţ, purtătoare de cuvânt la PMT Craiova. Un loc aparte în cadrul dezbaterii l-a avut problema colaborării între instituţii, cu singurul scop de a le oferi tinerilor instituţionalizaţi noi oportunităţi de reintegrare socială.

Aflată la cea de-a III-a ediţie, masa rotundă din acest an a reunit reprezentanţi ai Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din trei Centre de Reeducare şi două Penitenciare de Minori şi Tineri, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi ai ONG-urilor care colaborează cu penitenciarul, profesori şi elevi din municipiul Craiova şi din Reţeaua Zonală a cadrelor didactice de sprijin din judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi.

Curăţenie în Bucovăţ

Concomitent cu masa rotundă, în sala de sport a unităţii s-a desfăşurat un concurs de tenis de masă, organizat pentru minorii şi tinerii privaţi de libertate şi elevii din unităţile şcolare participante la eveniment. Concursul a avut sprijinul şi asistenţa de specialitate a cadrelor didactice de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea Craiova şi s-a încheiat cu decernarea unor premii simbolice câştigătorilor.

Săptămâna aceasta n-au stat degeaba nici „fraţii" mai mari ai minorilor şi tinerilor privaţi de libertate – deţinuţii aflaţi în custodia Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova. Încă de luni, zece dintre aceştia au participat la o acţiune de ecologizare a pădurii Bucovăţ, în numai două ore ei strângând importante cantităţi de resturi menajere, PET-uri şi alte reziduuri aflate în pădure.

„Această activitate a fost iniţiată de serviciile de asistenţă psihosocială şi educaţie ale penitenciarului şi a fost sprijinită de Ocolul Silvic Craiova. Proiectul a avut două scopuri majore: implicarea voluntară a persoanelor private de libertate în activităţi cu caracter social şi conştientizarea de către acestea a importanţei conservării mediului înconjurător. Coordonatorul acestei acţiuni, Alin Pîrcălabu, reprezentant al Ocolului Silvic Craiova, s-a declarat foarte încântat de activitatea prestată şi a promis că şi viitoare iniţiative ale unităţii noastre se vor bucura de sprijinul instituţiei pe care o reprezintă", a declarat Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al PMS Craiova.

Atât cele două manifestări organizate de PMT Craiova – masa rotundă şi concursul de tenis – , cât şi acţiunea ecologică desfăşurată de deţinuţii PMS în pădurea Bucovăţ reprezintă activităţi de educaţie, utile în scopul pregătirii revenirii în societate a persoanelor private de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS