22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMotocicliştii ar putea plăti taxă pentru poluare

Motocicliştii ar putea plăti taxă pentru poluare

Posesorii de „motoare“ ar putea plăti din acest an taxe pentru emisiile poluante. Noile prevederi legislative vor fi cuprinse într-o lege care va înlocui taxa pe poluare auto.

 

După ce a fost schimbată de patru ori în mai puţin de nouă luni, taxa pe poluare va suferi noi modificări. Guvernanţii pregătesc o serie de norme legislative care vizează taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor. Potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, noua lege va înlocui taxa pe poluare aplicată autovehiculelor. În fapt, se doreşte ca taxa pe poluare să fie transformată într-o „cotizaţie" care va fi mai întâi eşalonată, după care va fi introdusă în valoarea de impozitare a autovehiculelor, ce va fi plătită pe parcursul mai multor ani. Proiectul cuprinde şi un element de noutate. Odată intrată în vigoare, proprietarii de autovehicule pe două roţi ar putea plăti taxe mai mari, calculate în funcţie de gradul emisiilor poluante.

„O să propun… şi taxa pentru motociclete", a anunţat Nemirschi. El a precizat că noua lege, care va înlocui actuala ordonanţă de urgenţă privind taxa pe poluare auto, „va fi sigur" trecută prin parlament în acest an. „Sunt convins că vor fi şi amendamente. Dacă (legea – n.r.) nu trece până la vacanţa parlamentară, atunci în a doua sesiune, dar va fi sigur în 2009", a explicat ministrul.

Potrivit proiectului aflat în lucru, la înmatriculare, proprietarii de autovehicule nu vor mai plăti nimic, a precizat ministrul mediului.

Nemulţumiri

În acest context, proprietarii autovehiculelor vor plăti, în schimb, impozite mai mari. Acestea vor include, pe lângă impozitul aferent, şi o sumă care va fi calculată în funcţie de emisiile poluante. Intenţia ministrului Nemirschi de a supune taxelor pentru emisiile poluante şi proprietarii de motociclete a stârnit nemulţumiri. „Nu este corect ca aceste prevederi legislative să fie aplicate şi motocicliştilor. Până acum nu plăteam astfel de taxe. La cât folosim noi «motoarele», nu cred că era nevoie de impunerea unei astfel de taxe", au spus nemulţumiţi mai mulţi motociclişti din Olt. Opinia acestora este împărtăşită şi de vicepreşedintele clubului de motociclism din Olt. „Nu mi se pare corect! Dacă trăiam într-o ţară cum este Anglia, unde temperaturile permit să te plimbi cu «motorul» mai tot timpul anului, aş fi fost de acord. La noi, doar trei luni pe an putem să ieşim cu motocicletele. De fapt, motociclismul, la nivel de judeţ, este un hobby. Nu prea există persoane care să folosească motocicletele zi de zi pentru a se duce la serviciu. În acest context, dacă legea ar intra în vigoare, cred că ar trebui să plătească taxe nu numai cei care au motociclete, ci şi cei cu scutere", este de părere Alexandru Mitrache, vicepreşedintele clubului Olt Bikers.

În prezent, proprietarii de motociclete sunt scutiţi de taxa de poluare. „Singurele taxe pe care le plătesc motocicliştii la înmatricularea «motoarelor» sunt cele pentru certificat, pentru înmatriculare, asigurarea pe minimum şase luni, dar şi cele pentru eliberarea plăcuţelor de înmatriculare", a explicat subcomisarul Stelian Diţă, din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Olt.

În Germania funcţionează un sistem de taxare anuală pentru autovehicule, cuantumul sumei pe care contribuabilul o plăteşte fiind dat de mai multe elemente, printre care capacitatea cilindrică a motorului şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon.

Potrivit evidenţelor SPCRPCIV, în Olt există 200 de motociclete, 227 de motocicluri, 57 de motorete, trei ATV-uri şi opt scutere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU