15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalViitorii şoferi, speriaţi de calculator

Viitorii şoferi, speriaţi de calculator

Şcolile de şoferi craiovene explică numărul mare de candidaţi picaţi la examenul pentru permis prin teama acestora de calculator. Examinatorii susţin că orele de legislaţie de la şcoli sunt făcute „pe genunchi“.

 

Trei sferturi dintre cei care s-au prezentat la examenul auto pe calculator în prima zi de funcţionare a noului sistem în Dolj au picat. Din 200 de candidaţi, au trecut proba teoretică numai 48. Prima zi a fost cu noroc, judecând după statistica zilei de ieri, când au promovat numai 28 de persoane din 168 de candidaţi. „Responsabilitatea pentru rata de promovare a examenului auto la sală aparţine, în primul rând, şcolilor de şoferi. Lasă de dorit pregătirea candidaţilor, având în vedere că am comunicat şcolilor din luna martie că va fi instituit acest sistem“, a declarat Constantin Stan, şeful Biroului Examinări Auto din cadrul Serviciului Înmatriculări Auto – Permise.

Directorii şcolilor de şoferi din Craiova consideră că noul sistem de examinare nu este prea dificil pentru candidaţi, numai că noutatea modalităţii de examinare şi calculatorul le-au provocat emoţii acestora. Tracul ar fi principalul motiv pentru care s-a picat pe capete în primele două zile. „Am avut ieri un elev care mi-a spus că a avut emoţii atât de mari la examen, când s-a văzut în faţa calculatorului, încât a ales din greşeală limba maghiară. Calculatorul i-a deschis chestionarul în maghiară. Sistemul nu este greoi, dar e teama de nou. Am încercat să le explicăm elevilor la orele de curs că legislaţia este aceeaşi. Întrebările din mecanică ţin de noţiuni generale. Eu cred că emoţiile sunt principalul motiv pentru care majoritatea au picat şi mă aşteptam să se întâmple aşa. Până pe 15 noiembrie cred că o să revenim la normalitate“, a declarat Marius Iriza, directorul Şcolii de şoferi Iriza. „Consider că este un examen la îndemâna oricui dacă şcoala şi candidatul îşi dau interesul. Eu cred că unul dintre motive este acel contor al greşelilor pe care calculatorul îl afişează în permanenţă şi dintre cauza căruia unii dintre candidaţi nu se concentrează suficient ori se emoţionează prea tare. Într-o săptămână se va intra în normalitate“, a fost de părere patronul Şcolii Ignat. Sistemul de examinare pe calculator afişează pe monitor în timp real numărul de răspunsuri greşite şi numărul celor corecte.

Cursurile de legislaţie, cheia promovării
examenului

 

Marin Floriţa, directorul şcolii de şoferi cu acelaşi nume, a considerat, asemenea colegilor, că noul sistem de examinare auto este foarte bun în ciuda impactului negativ pe care l-a avut. „Dacă noi, de la şcolile de şoferi, vom fi puţin mai exigenţi privind cursurile de legislaţie, cu atât mai uşor va fi pentru candidaţi în momentul în care se prezintă la examen. Este nevoie de o acţiune unită a şcolilor de şoferi în acest scop“, a declarat Marin Floriţa. Potrivit declaraţiilor directorilor de şcoli, acestea s-au dotat cu calculatoare care simulează modul de desfăşurare a examenului auto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII