23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTras pe sfoară cu maşina de cusut

Tras pe sfoară cu maşina de cusut

Metoda „maşina de cusut“ de a înşela oameni cu diverse sume de bani face în continuare victime. Un craiovean a fost înşelat cu peste 2.000 de lei după ce a răspuns unui anunţ la mica publicitate, prin care cineva dorea să cumpere o maşină de cusut.

 

Ioan I., din Craiova, a sunat la numărul de telefon mobil din anunţ, iar o voce feminină i-a cerut seria maşinii de cusut, pentru a-i verifica autenticitatea în calculator. Cinci minute mai târziu, femeia l-a înştiinţat pe craiovean că maşina de cusut pe care acesta dorea să o vândă valorează 200.000 de euro şi că tranzacţia se poate încheia prin reprezentantul din Craiova al firmei.

„I-am cerut acestuia să ne întâlnim faţă în faţă, să facem acte. Mi-a spus că e ocupat, că nu are timp. Am bănuit că e o făcătură, dar m-au atras banii. Prima dată mi-au cerut 3.000 de euro, o sumă de neconceput pentru mine. Mi-au cerut apoi 400 de lei. Suma mică m-a derutat“, a povestit Ioan I.

Femeia „binevoitoare“ i-a cerut craioveanului să depună 400 de lei într-un cont al Băncii Comerciale Române, bani ce reprezentau contravaloarea întocmirii certificatului de proprietar pe care acesta nu îl avea. Ioan I., de bună-credinţă, a depus banii în contul unui necunoscut, Florin Andrei Habian, recomandat de secretară drept reprezentantul local al firmei. „Am vorbit la telefon şi cu acesta. Mi-a spus că trebuie să mai depun 1.630 de lei în cont, ca să fie viraţi banii din Austria. Mi-a zis că suma de 200.000 de euro pentru maşina de cusut nu se poate trimite din Austria, de unde a zis că este firma, până nu plătesc eu trimiterea lor. Mă suna mereu, mă întreba dacă am depus banii. Mi-a dat de bănuit, dar…“, a mai spus craioveanul păgubit. A stabilit o întâlnire cu reprezentantul firmei, însă a primit un telefon: „S-a făcut o greşeală. Mai trebuie să mai trimiteţi 1.630 de lei“. Omul şi-a dat seama că a fost înşelat şi a depus plângere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.

 

Nu îţi lasă timp de gândire

 

Am sunat şi noi la numărul de telefon din anunţ. A răspuns o femeie care, fără să se prezinte ori societatea, ne-a anunţat că „este anunţul firmei noastre şi este valabil. Spuneţi-mi seria maşinii de cusut să verific în calculator şi sunaţi peste cinci minute!“. Am dat şase cifre la întâmplare şi numele unei mărci de maşini de cusut găsite pe internet. Am revenit cu un telefon şi am aflat că maşina de cusut imaginară era autentică şi că valorează 100.000 de euro. „Putem încheia tranzacţia chiar astăzi, numai să îmi spuneţi cum vreţi să primiţi banii. Prin bancă, la domiciliu sau pe card? Dacă vreţi să încheiem tranzacţia, sunaţi peste cinci minute!“. Am cerut bani gheaţă. „Aveţi actele maşinii? Nu? În acest caz, trebuie să vă «complectăm» certificatul de proprietar. Daţi-mi mie datele din buletin, mergeţi la o sucursală BCR şi depuneţi 500 de lei în contul reprezentantului nostru din Craiova, domnul Habian Florin Andrei. Dacă acceptaţi, sunaţi peste cinci minute!“.

 

Cercetări pentru înşelăciune

 

Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Dolj cercetează cazul sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Craioveanul nu este singurul păţit. În alte cazuri, cercetările sunt în stadiu avansat. „Mai sunt în lucru câteva dosare asemănătoare, au fost identificate persoane care fac parte dintr-un cerc de suspecţi. Urmează ca dosarele să fie înaintate Parchetului cu propuneri corespunzătoare după finalizarea cercetărilor“, a declarat Florentina Popescu din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII