23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPompierii şi-au testat viteza de reacţie

Pompierii şi-au testat viteza de reacţie

ISU Dolj a organizat un antrenament de amploare pentru a-şi testa capacitatea de reacţie şi pentru a se pregăti în eventualitatea unui incendiu la un depozit de arsenic.

 

Aplicaţia desfăşurată de cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj s-a concentrat ieri pe măsurile impuse în cazul unui incendiu la societatea comercială ce funcţionează în incinta fostului abator de la Podari, unde se găseşte un depozit de trioxid de arsen. Această substanţă, denumită frecvent arsenic, este o otravă extrem de periculoasă. Arsenicul este extrem de toxic prin înghiţire, în contact cu pielea provoacă arsuri, iar pe termen lung cauzează cancer. La exerciţiu au luat parte angajaţii societăţii comerciale, echipajele de intervenţie ale Detaşamentelor 1 şi 2 Pompieri Craiova, un transportor blindat NBC de cercetare şi căutare-salvare al Brigăzii 2 Infanterie, poliţiştii şi jandarmii doljeni, Serviciul de Ambulanţă şi Crucea Roşie, pe lângă reprezentanţii celorlalte instituţii locale cu competenţe într-o astfel de situaţie.

Plan de acţiune

 

Potrivit scenariului, la ora 9.40, izbucneşte un incendiu la o instalaţie de măcinat plastic, din cauza unui scurtcircuit. Flăcările sunt în vecinătatea depozitului de substanţe toxice al societăţii comerciale Fipro Trade SRL. Angajaţii acesteia, precum şi cei ai firmei Petking, care îşi desfăşoară activitatea în incinta fostului abator, intervin cu extinctoare, lăzi de nisip şi lopeţi, după cum prevede planul de urgenţă internă. Cu toate acestea, flăcările se extind şi este sesizat ISU Dolj. Cum episodul dramatic nu poate lipsi, până la sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul s-a întins la depozitul de arsenic şi zona este învăluită într-un nor toxic, ce cuprinde şi o parte a localităţii Podari.

Centrul Operaţional Judeţean declară starea de urgenţă generală, iar sirena mobilă dă semnalul de „alarmă la dezastre“. Se pun la cale măsuri pentru evacuarea populaţiei pe o rază de doi kilometri. Transportorul blindat NBC efectuează patrulări, pompierii luptă să anihileze norul toxic, echipele de decontaminare în costume speciale intervin la faţa locului, personalul SMURD alături de medicii şi asistenţii de pe ambulanţe acordă victimelor primele îngrijiri medicale, ajutaţi de voluntarii Crucii Roşii.

„Este mai ieftin să preîntâmpini prin măsuri corespunzătoare situaţiile de urgenţă decât să intervii într-un caz de acest gen. Noi desfăşurăm periodic astfel de exerciţii, bune pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie a inspectoratului, dar şi a gradului de alertare a populaţiei prin sirena mobilă şi pentru avertizarea acesteia prin mesajele transmise şi prin măsurile recomandate“, a declarat căpitan Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS