15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalagii împuşcaţi de poliţişti

Scandalagii împuşcaţi de poliţişti


Şase bărbaţi, dintre care doi poliţişti, au fost răniţi miercuri seară, în comuna doljeană Seaca de Pădure, în urma unui scandal cu furci, topoare, drujbe şi pistoale.

După ce în Craiova lucrurile s-au mai liniştit, mai ales în urma acţiunilor poliţiştilor şi jandarmilor, scandalurile s-au mutat acum în comuna Seaca de Pădure. Şase bărbaţi au fost transportaţi miercuri seară la Spitalul de Urgenţă Craiova, după un conflict între două familii. Doi dintre răniţi sunt agenţi de poliţie.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ)Dolj, miercuri, în jurul orei 20.00, Postul Seaca de Pădure a fost sesizat că doi fraţi din satul Veleni sunt în pericol, urmând să fie atacaţi de mai mulţi bărbaţi care vor să se răzbune pe ei pentru că nu le-au plătit unele lucrări agricole executate. Un echipaj de poliţie s-a deplasat la barul din satul Veleni, unde i-a găsit pe cei doi fraţi, Ionel Alexandru şi Marian Alexandru. În timp ce discutau cu ei au ajuns şi agresorii – Marian Găgeatu şi fiii acestuia, Marian, Viorel Găgeatu şi Ionică Viziru, care erau înarmaţi cu o furcă, o sapă, un topor şi… o drujbă.

 

Doi poliţişti, răniţi în timpul scandalului

 

După cum s-a stabilit în urma cercetărilor, cei patru bărbaţi voiau să se răzbune pe cei doi fraţi, pentru că aceştia nu le plătiseră mai multe lucrări agricole executate.

Cum au ajuns, au încercat să-i lovească pe fraţii Alexandru, însă poliţiştii din Seaca de Pădure şi colegii lor de la Carpen, chemaţi în ajutor, au intervenit, încercând să aplaneze conflictul. În acel moment, agresorii i-au lovit pe poliţişti, în încercarea de a trece de ei şi de a ajunge la fraţii Alexandru. Agentul-şef Daniel Calotă, şeful de post de la Seaca de Pădure, a fost înţepat cu o furcă în mână, iar Alexandru Guiu, şeful de post de la Carpen, a fost lovit cu un topor în spate. Conform conducerii IPJ Dolj, poliţiştii au executat foc de avertisment în plan vertical şi, pentru că agresorii nu s-au potolit, unul dintre ei chiar pornind drujba pe care o avea în mână pentru a-l ataca pe agentul Calotă, s-a executat foc asupra lor. Marian Găgeatu, tatăl celor trei, şi unul din fiii săi, Viziru, au fost răniţi în picioare, iar Viorel Găgeatu, în abdomen şi în şold. În timpul scandalului a suferit o rană la cap şi Marian, celălalt fiu al lui Găgeatu. Se pare că acesta a căzut şi a fost tăiat de drujba care era încă în funcţiune.

 

Un agresor, împuşcat de două ori

 

Cei răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă pentru a primi îngrijiri medicale. Conform conducerii Spitalului de Urgenţă, Viorel Găgeatu a suferit două plăgi prin împuşcare, una în abdomen şi alta în zona bazinului. Acesta a fost operat şi este internat în Clinica de chirurgie. Au rămas internaţi la Clinica de ortopedie şi cei doi răniţi în picioare. Viziru a fost supus unei intervenţii chirurgicale, el suferind o plagă prin împuşcare în gamba stângă. „Pacientul a fost operat şi i-au fost extrase corpurile metalice. Azi (ieri-n.r.) va fi examinat din nou, pentru a vedea dacă mai există resturi în plaga suferită prin împuşcare“, a precizat Mariana Trică, directoarea de îngrijiri a Spitalului de Urgenţă Craiova. Marian Găgeatu, bărbatul rănit la cap, a refuzat internarea.

Daniel Calotă, şeful de post de la Seaca de Pădure, a scăpat cu răni uşoare, iar colegul său de la Carpen a avut noroc, pentru că nu a fost lovit cu tăişul toporului, suferind numai câteva contuzii.

 

Au acţionat conform legii

 

După incidentul de la Veleni, poliţiştii şi procurorii au început cercetările. La faţa locului s-a deplasat şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru a stabili dacă poliţiştii au folosit armamentul din dotare în mod legal. Ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de agenţii de poliţie care au folosit armele, aceştia fiind cercetaţi pentru purtare abuzivă. Procurorii doljeni au precizat că „poliţiştii au acţionat atât potrivit dispoziţiilor legale privind regimul armelor de foc şi muniţiilor, cât şi conform statutului poliţistului, împrejurare în care faptei de purtare abuzivă îi lipseşte forma de vinovăţie necesară angajării răspunderii penale“.

Conducerea IPJ Dolj a precizat că, în ultimele patru luni, poliţiştii au tras sute de cartuşe, către infractori, în infractori sau în maşinile acestora.

„Acestea sunt acţiuni pe care legea le permite şi reprezintă o ripostă asupra celor care încalcă legea. Aceştia trebuie să înţeleagă că poliţiştii au în dotare, pe lângă cătuşe şi bastoane şi pistoale, pe care le vor folosi dacă este cazul“, a declarat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful IPJ Dolj. Conform acestuia, în urma ultimelor incidente au fost răniţi opt infractori de către poliţişti.

Agresori încătuşaţi

Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, care continuă cercetările faţă de cei patru agresori pentru comiterea infracţiunilor de ultraj şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Procurorii au dispus ieri prima măsură: reţinerea pentru 24 de ore a doi dintre învinuiţi, tată şi fiu – Marian Găgeatu şi Marian Aurel Găgeatu, pentru care au cerut instanţei arestarea preventivă pe 29 de zile. Ceilalţi doi învinuiţi (Veghea Viorel Găgeatu şi Ionică Viziru) urmează să fie audiaţi după ce vor ieşi din spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII