24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistraţi deferiţi justiţiei

Magistraţi deferiţi justiţiei

Patru judecători şi doi procurori au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraudarea concursului de promovare pe funcţii de conducere a procurorilor.

 

DNA i-a trimis ieri în judecată pe procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Gabriela Ghiţă, Sterian Guli, pe notarul Gheorghe Bucur şi pe judecătorul Gheorghe Cerbeanu, toţi acuzaţi pentru fraudarea concursului pentru funcţiile de conducere din Parchete din toamna anului 2007. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Acuzaţiile procurorilor

 

Potrivit DNA, Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar Gheorghe Dumitru, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, trebuie să răspundă acuzaţiei de cumpărare de influenţă.

În sarcina lui Gheorghe Bucur, notar în municipiul Bucureşti (fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al CSM), au fost reţinute infracţiunile de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. Şi judecătorul Gheorghe Cerbeanu de la Tribunalul Vâlcea a fost acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă. La rândul său, fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, pensionată de curând, va fi judecată pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Sterian Guli, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, a fost trimis şi el în judecată pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Bani, vin şi whisky pentru examinatori

 

Procurorii DNA susţin că, în cursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de la procurorul Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenţa de care se bucura asupra membrilor comisiei de examinare, să-i determine pe aceştia să înlesnească promovarea examenului pe care acesta îl susţinea pentru ocuparea funcţiei de şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Din suma pretinsă, Cojocaru ar fi primit efectiv 15.000 de euro, Gheorghe Dumitru fiind ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea, şi de Gheorghe Bucur.

Procurorii au mai stabilit că, în cursul lunilor octombrie – noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru i-a dat lui Bucur mai multe sticle de băuturi alcoolice (vin şi whisky) pentru ca, prin influenţa pretinsă asupra unor magistraţi, membri ai CSM, să-i determine pe aceştia să intervină asupra membrilor comisiei de examinare în scopul promovării examenului în funcţia de conducere vizată. În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

Totodată, potrivit DNA, Sterian Guli, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, candidat pentru promovarea în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obţinut de la Gabriela Ghiţă, preşedinta Comisiei de examinare, o parte dintre subiectele concepute pentru examenul scris la care participa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII