15.9 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie, rezervoare gigant!

Atenţie, rezervoare gigant!

Şase rezervoare uriaşe de bere, cu o capacitate totală de 145.000 de litri, au străbătut ieri drumul Bechet – Craiova în cadrul unui convoi cu gabarit depăşit, având ca destinaţie Fabrica de Bere din Bănie.

Instalate şi legate zdravăn pe platforme de transport speciale trase de camioane, cele şase tancuri-rezervoare au pornit din Bechet în jurul orei 7.00. Plecarea mastodonţilor la drum a fost iniţial programată pentru ora 5.30, dar probleme de logistică au făcut inevitabilă întârzierea. Convoiul de remorci de 21 de metri lungime fiecare, trase de câte 600 de cai-putere, s-a pus în mişcare flancat la un capăt şi la celălalt de poliţie şi de maşini de însoţire ale unei firme specializate. Patru dintre „butoaiele“ transportate, care au capacităţi de 30.000 de litri fiecare (alte două tancuri – 12.500 de litri) şi diametrul de peste şase metri, au paralizat traficul rutier pe porţiunile de drum parcurse. Nu toţi şoferii autoturismelor s-au împăcat cu situaţia şi au preferat să iasă în afara carosabilului, rulând pe nisip până au scăpat de uriaşa „problemă“. Pe de altă parte, şoferii de tiruri, des întâlnite pe traseul Craiova – Bechet, s-au resemnat şi au aşteptat în coloană până când au fost depăşiţi de containere.

Rezervoarele gigant se vor alătura în Craiova altor trei „surate“ dintr-un transport precedent şi vor fi urmate marţea viitoare de încă şase containere, care au ajuns deja în Portul Bechet. Tancurile sunt destinate Fabricii de Bere Craiova, care a iniţiat în urmă cu o jumătate de an un proiect pentru a creşte capacitatea de producţie la două milioane de hectolitri pe an.

 

Jos cablu’, să treacă butoiul!

 

„Ridică acolo! Stai, stai!… Acum, mai sus… mai sus! Gata, trece!“ – acestea au fost replicile care au însoţit fiecare traversare a containerelor pe sub cablurile de electricitate întinse peste drum prin localităţile de pe traseu.

Transportul tancurilor de bere, efectuat de societatea TPSUT Mehedinţi, nu s-ar fi putut efectua fără ajutorul companiei Electrica. Trei echipaje de electricieni au însoţit convoiul de la Bechet până în localitatea Tâmbureşti, de unde transportul a fost preluat de echipe de lucru din Craiova. Aşezate pe platformele de transport, rezervoarele au depăşit înălţimea la care erau întinse peste şosea cablurile de alimentare cu energie electrică. Acolo unde a fost posibil, lucrătorii Electrica le-au înălţat folosindu-se de autoutilitarele PRB, cu cabină telescopică, însă, în multe cazuri, a fost nevoie de debranşarea firelor de electricitate. Alţi electricieni s-au ocupat de legarea lor, odată trecut convoiul. Având experienţa transportului anterior, sătenii din localităţile de pe traseu nu s-au neliniştit din cauza întreruperii electricităţii. „Au tăiat lumina mai devreme. Deh, nu au pe unde altundeva să meargă, că dacă ar fi avut alt drum… Lasă, că trec ei…“, a oftat resemnat un bătrân din Piscu Sadovei, care ieşise în faţa curţii să urmărească transportul.

 

Poliţiştii, însoţitori permanenţi

 

Un echipaj de poliţie din Bechet, format din agenţii Sorin Domozină şi Ionuţ Cotigă, au fost gardienii containerelor de bere pe prima porţiune a traseului, respectiv Bechet – Rojişte. „Tot noi am fost şi data trecută, atunci când au fost transportate primele trei rezervoare, iar marţi urmează alt transport“, a spus Sorin Domozină. Patrula de poliţie s-a deplasat în faţa şirului de tiruri, cu girofarurile aprinse şi sirena pornită, atunci când a fost nevoie, ca o măsură de siguranţă în trafic. „În afara localităţilor s-a mers şi cu 60-70 km/h, dar aici (zona Lişteava – Piscu Sadovei – Raeţi) sunt multe cabluri electrice şi se lucrează greu. Ar mai fi o problemă într-o zonă a Sadovei cu populaţie majoritară de romi. Am auzit că ar fi protestat data trecută faţă de cei de la Electrica, după ce au tăiat alimentarea cu energie eletrică, dar nu cred că ne vor face probleme“, a mai spus poliţiştul.

De la Rojişte, transportul a fost preluat de echipaje de poliţie din Craiova. Cele şase platforme ar fi trebuit să ajungă în Bănie după miezul nopţii, însă reprezentanţii societăţii de transport şi însoţitorii convoiului au estimat că vor sosi în jurul orei cinci dimineaţa, după aproape 24 de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII