16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAtac la veniturile medicilor

Atac la veniturile medicilor

Încercând să oblige medicii să nu mai îndrume pacienţii din spitale spre cabinetele private, Ministerul Sănătăţii ar putea lovi şi în bolnavi.

Medicii specialişti din ambulatoriu vor fi obligaţi să încheie doar un contract cu casele de asigurări de sănătate. Potrivit normelor de aplicare ale contractului-cadru pe 2008, emise de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi care va intra în vigoare pe 11 aprilie, sunt vizate specialităţile clinice, adică o mare parte a medicilor din spitale. Aceştia vor putea să lucreze în continuare şi în cabinete private care nu vor avea contract cu casele de asigurări sau să renunţe la munca în spital pentru cabinetul privat.

Singura portiţă de scăpare le-a fost închisă medicilor odată cu integrarea ambulatoriului de specialitate (policlinicii) în spital printr-o decizie recentă a ministrului sănătăţii. Prin integrare, medicii din spital sunt obligaţi să lucreze şi în policlinică. Doar medicii din spitale neintegraţi în policlinică vor avea voie să aibă contracte pentru cabinetul privat, în limita a 17,5 ore pe săptămână.

 

Medicii nu vor mai putea îndruma pacienţii către cabinetul particular

 

În urma noilor reglementări, cel mai mare avantaj îl vor avea, se pare, spitalele care îşi vor mări clientela. Potrivit managerilor, va fi înlăturată concurenţa neloială şi vor dispărea incompatibilităţile. „În norme se spune foarte clar că medicii nu vor avea voie să încheie contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) decât pentru un cabinet. Măsura este foarte bună, întrucât va fi eliminată incompatibilitatea, iar adresabilitatea spre spitale va creşte, întrucât medicul îşi va îndrepta atenţia spre îndrumarea pacienţilor către ambulatoriul de specialitate al spitalului şi nu către cabinetul particular“, a declarat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova.

 

Lovitură pentru policlinicile particulare

 

În timp ce spitalele vor prospera pentru că nu va mai avea cine să le fure clienţii, policlinicile particulare vor fi nevoite să renunţe la contractele cu CAS dacă vor dori să-şi păstreze medicii buni sau îşi vor păstra contractele cu CAS, dar vor alege doar medici mai slab pregătiţi, care nu îşi vor găsi loc în spitale. Oricum ar fi, aceasta va duce la o migraţie masivă a bolnavilor dinspre policlinicile particulare către spitale. În detrimentul bolnavilor, spun medicii.

„Într-o primă fază se vor aglomera şi mai mult policlinicile de spitale, care şi aşa abia făceau faţă numărului mare de bolnavi. Aceştia se vor bate la fişier pe bonurile de ordine şi până la urmă vor fi obligaţi să meargă la policlinicile particulare, unde va trebui să plătească, pentru că fără bani nu vor mai avea acces la medic“, a declarat dr. Mihai Florea, liderul Sindicatului PROMEDICA de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

 

Sinucidere profesională sau salarii mari?

 

Sindicatul PROMEDICA a transmis prin intermediul Colegiului Medicilor Dolj un protest prin care îşi arată dezaprobarea faţă de normele de aplicare ale contractului-cadru.

„Este anticonstituţional. În primul rând faţă de bolnavi, pentru că îi privează de dreptul la asistenţă medicală gratuită, şi în al doilea rând faţă de medici. Prin acest proiect s-a creat o discriminare între medici, în sensul că el va fi aplicabil doar celor din specialităţile clinice, nu şi celor din laboratoarele de analize medicale sau din imagistică medicală“, a spus dr. Mihai Florea.

Pe de altă parte, acesta este convins că nici un medic nu va renunţa la activitatea din spital ca să lucreze la particular, chiar dacă salariile în sistemul privat sunt mai mari, pentru că „ar fi o sinucidere profesională să renunţi la activitatea într-o clinică“.

Potrivit CAS Dolj, până în prezent doar un singur medic specialist şi-a exprimat dorinţa de a părăsi spitalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII