25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajata BRD, surpriză pentru colegi

Angajata BRD, surpriză pentru colegi

Arestarea angajatei BRD acuzate că a furat 2,2 milioane de euro a fost un şoc pentru colegii de serviciu de la sucursala craioveană a băncii. Mihaela Rosana Biţu, operator ghişeu unic, fată educată, retrasă, de încredere, a furat parola directorului pentru transferul ilicit către conturi din Timişoara şi Bucureşti.

În cei trei-patru ani de când era angajată, Mihaelei Biţu i-au trecut prin mână sume impresionante, atât lei, cât şi valută, începând de la banii încasaţi în contul facturilor de curent ale craiovenilor până la depuneri sau retrageri bancare. A câştigat în timp încrederea colegilor de serviciu, care au descris-o în termeni pozitivi. „O singură chestiune era mai neobişnuită: se îmbrăca prea bine pentru o funcţionară de ghişeu“, a declarat unul dintre colegii Mihaelei de la Sucursala BRD Craiova.

Mihaela Biţu a absolvit Ştiinţele Economice, în Craiova, în 2003, cu media 8,75. A făcut masterul tot la Craiova, specializându-se în management financiar bancar. Avea job-ul pe care îl dorise. La evaluările periodice ale angaţilor BRD, Mihaela Biţu a obţinut calificative bune.

A venit luni la serviciu, ca de obicei, şi-a salutat colegii la cafeaua de dimineaţă. Nu peste mult timp, la sediul sucursalei s-au prezentat ofiţerii din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova. Mihaela Rosana Biţu a fost arestată după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara au acuzat-o că vineri transferase echivalentul a 2,2 milioane de euro în alte conturi BRD din Timişoara şi Bucureşti, folosindu-se de parola de acces a directorului de sucursală. Banii proveneau din conturile bancare ale companiei CEZ Distribuţie Craiova.

„Noi am ridicat-o, am făcut percheziţia, i-am luat declaraţii. Am transportat-o la Lugoj, de unde a fost preluată de DIICOT Timişoara. Nu a recunoscut nimic“, a declarat comisar-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova.

 

A furat parola directorului

 

Deşi fiecare angajat al băncii are o parolă unică de care se foloseşte pentru a accesa sistemul informatic, Mihaela Biţu avea nevoie de o parolă de rang mare pentru „tranzacţie“. Surse din cadrul BRD au explicat că sistemul informatic al băncii este conceput astfel încât să poată fi accesat de pe orice calculator din cadrul sucursalelor sau al agenţiilor, dar parolele folosite de angajaţi sunt unice şi au niveluri de acces diferite. Angajata BRD nu a efectuat transferul de la calculatorul propriu, însă nici nu avea nevoie de computerul directorului de sucursală, ci doar de parola acestuia. Mihaela Biţu a povestit anchetatorilor că l-a surprins pe director când a accesat sistemul informatic al băncii şi astfel a aflat parola.

 

Prejudiciul, aproape recuperat

 

Conform unui comunicat al BRD, banca s-a sesizat imediat de efectuarea transferului şi cea mai mare parte din sumele de bani au fost blocate. Banca a depus o plângere penală, fiind sesizate poliţia şi DIICOT încă de săptămâna trecută. „La sfârşitul săptămânii trecute, o bandă organizată a încercat să prejudicieze banca printr-o serie de operaţiuni neautorizate. BRD s-a sesizat imediat şi, în mai puţin de două ore, cea mai mare parte din sumele respective au fost blocate. Ancheta organelor în drept este în desfăşurare, majoritatea infractorilor fiind reţinuţi la această oră. A fost instituit, totodată, sechestru pe bunuri pentru recuperarea integrală a sumelor respective“, a precizat printr-un comunicat secretarul general al BRD SocGen, Adela Jansen.

În acelaşi caz au mai fost arestate preventiv trei persoane, printre care şi un cetăţean de origine turcă stabilit în Bucureşti: Osman Tunc, Doru Meosu şi Paul Vasile Mînzu, toţi trei implicaţi în activitatea infracţională iniţiată de Mihaela Rosana Biţu.

Potrivit DIICOT, jumătate din sumă a fost transferată în contul cetăţeanului turc, acesta fiind reţinut în timp ce aştepta să ridice banii de la o unitate din Bucureşti. Diferenţa a intrat în contul lui Doru Meosu, deschis de acesta la o agenţie din Timişoara. Acesta a reuşit să ridice vineri, în numerar, o parte din sumă, respectiv 1.500.000 de lei, pe care i-a predat-o lui Paul Vasile Mînzu, acesta din urmă reuşind să plaseze sacoşa cu bani unei persoane care îl aştepta în afara sediului băncii, conform NewsIn. Din suma de 2,2 milioane de euro nu au fost recuperaţi aproximativ 300.000 de euro, informează aceeaşi agenţie de presă.

BRD este membră a grupului financiar-bancar Societe Generale din Franţa, care a anunţat, pe 24 ianuarie, că a fost victima unei fraude de 4,9 miliarde de euro în cadrul diviziei sale de brokeraj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII