15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopilărie în chinuri

Copilărie în chinuri

O femeie din localitatea doljeană Sărbătoarea este cercetată de poliţişti pentru comiterea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, după ce a plecat de acasă şi şi-a lăsat copiii, cu vârste cuprinse între unu şi 14 ani, fără lemne de foc şi mâncare.

 

Poliţiştii Postului de Poliţie Bucovăţ s-au sesizat din oficiu vineri despre faptul că Mariana Roşu, de 37 de ani, din satul Sărbătoarea, comuna Bucovăţ, şi-a părăsit cei şase copii minori, cu vârste cuprinse între unu şi 14 ani, lăsându-i în frig şi fără alimente. Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în aceeaşi zi au fost sesizate Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Dolj şi Primăria Bucovăţ. În urma anchetei DGASPC Dolj s-a decis luarea unei măsuri de protecţie specială pentru cinci copii, iar marţi aceştia au fost daţi în plasament în regim de urgenţă pentru 30 de zile. De vineri şi până luni, timp în care Mariana Roşu a stat la primul soţ, Ion Roşu, în localitatea Sălcuţa, copiii au trăit din mila sătenilor şi sub supravegherea poliţiştilor. Au stat toţi înghesuiţi în singura cameră care poate fi încălzită, aşteptând ca mama lor să se întoarcă acasă. Abia luni dimineaţă, la insistenţele oamenilor legii, a ajuns la Sărbătoarea Ion Roşu, mama copiilor venind abia marţi dimineaţă.

 

Opt copii pierduţi între două căsnicii

 

Mariana Roşu are cu Ion Roşu, primul ei soţ, doi copii, pe Mădălina, de 16 ani, şi Ionuţ, de 19 ani. Femeia s-a despărţit de Ion cu mult timp în urmă, chiar dacă nu au divorţat până acum, iar Ionuţ a rămas la Sălcuţa, la tatăl său. Femeia şi-a găsit alt bărbat, pe Mihai Ungureanu, de 40 de ani, cu care a făcut încă şase copii: Aurel, de 14 ani, Georgiana, de zece ani, Mihaela, de nouă ani, Marius, de cinci ani, Ionuţ, de patru ani, şi Alexandru, de un an. În urmă cu aproximativ trei luni, Mariana Roşu a aflat că Ungureanu o înşală cu naşa copiilor.

Familia Roşu a ajuns în atenţia poliţiştilor în luna decembrie, când au fost sesizaţi că toţi copiii sunt bătuţi de Ungureanu. În aceeaşi lună, conform vecinilor şi rudelor, Mariana a plecat de acasă o săptămână, lăsând copiii să se descurce cum pot. „A mai plecat o săptămână înainte de sărbători şi a lăsat copiii acasă. Acum a plecat iar şi mi-a zis să mă mai uit şi eu dimineaţa la ei, să văd ce fac“, a povestit Ana Dragă, mătuşa Marianei. Femeia a declarat în faţa poliţiştilor că vineri dimineaţă a găsit copiii în frig, cel mic fiind dezbrăcat. A dat fuga acasă, de unde a adus lemne şi le-a făcut focul, după care a anunţat poliţia.

 

„Îi mai las acolo până la primăvară“

 

Mariana Roşu a negat că
şi-ar fi abandonat copiii şi a declarat că a plecat numai două zile de acasă. „Mint ăia care au dat telefon la poliţie şi au zis că am abandonat copiii. Am plecat două zile şi i-am lăsat cu fata mare, care a avut grijă de ei“, a explicat Mariana Roşu. Femeia a mai spus că îşi va vizita în fiecare săptămână cei cinci copii luaţi de DGASPC Dolj, dar că nu îi ia acasă până când vremea nu se va încălzi. „Îi mai las acolo până la primăvară. Acum nu am cu ce să îi ţin, nu am lemne de foc şi ne descurcăm greu cu mâncarea“, a încheiat Mariana Roşu.

Conform reprezentanţilor DGASPC Dolj, cei cinci minori au fost internaţi la Spitalul Municipal „Filantropia“ pentru investigaţii medicale. După externarea lor urmează o anchetă socială şi o evaluare a situaţiei, iar minorii vor ajunge lângă mama lor numai dacă aceasta poate dovedi că are condiţii să-i crească. „La sesizarea poliţiei am luat măsura plasamentului în regim de urgenţă, copiii fiind duşi la Centrul de Urgenţă pentru Copilul Abuzat, după care am decis să-i ducem la spital pentru efectuarea unor investigaţii medicale. După ce vor fi externaţi vom face o evaluare a situaţiei şi vom decide ce măsură se va lua în continuare“, a declarat Cornel Băloiu, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul DGASPC Dolj.

 

Rele tratamente

Poliţiştii doljeni au întocmit pe numele Marianei Roşu dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Conform Codului penal, aceasta constă în punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi ori de orice persoană căreia minorul i-a fost încredinţat şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la 12 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII