22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalWeekend incendiar la Zilele Craiovei

Weekend incendiar la Zilele Craiovei


Carnavalul în stil veneţian, spectacolele stradale, dar şi concertele extraordinare de pe Velodrom au adunat mii de craioveni la zilele oraşului.

Weekend-ul, care marchează sfârşitul celor şapte zile dedicate sărbătoririi municipiului Craiova, a debutat cu un spectacol stradal de excepţie, un carnaval în stil veneţian, de la care nu au lipsit artiştii toboşari, catapultele, carele alegorice. Întreaga ceremonie croită după modelul secolului al XVIII-lea a adunat laolaltă peste 100 de figuranţi. Pe traseul Teatrul Liric „Elena Teodorini“ – Piaţa „Mihai Viteazul“ – Cercul Militar – lacul din Parcul „Romanescu“, artiştii au avut mici reprezentanţii, jocuri cu focuri, efecte pirotehnice. Şi dacă spectacolul s-a deschis cu un număr oferit de o doamnă a focului şi ale sale jonglerii, finalul paradei a dezvăluit un joc de lumini, muzică şi dans excepţional. Condimentele au fost focurile de artificii pe apă, dar şi jongleriile oamenilor din gondolele de pe lac. Pe scena formată din pontoane, artiştii Teatrului Liric au creat un spectacol care avea să completeze perfect jocul luminilor. „Vinovaţii“ evenimentului au fost regizorul McRanin şi scenograful Valentin Codoiu, coregraful Hugo Wolf, în vreme ce printre „complici“ s-au aflat Teatrul Naţional Craiova, Filarmonica „Oltenia“, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“, Asociaţia Română de Dezvoltare Comunitară, Palatul Copiilor, RAADPFL Craiova, Facultatea de Teatru a Universităţii Craiova, Ansamblul Folcloric „MariaTănase“, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Un show de zile mari care, deşi i-a solicitat extraordinar pe figuranţi, cei mai năpăstuiţi fiind purtătorii de picioroange, care mai scoteau câte un oftat sau care încercau să se sprijine pe umărul colegului „de suferinţă“, a adus laude şi aprecieri din partea auditoriului, ce nu mai prididea cu comentariile: „Mare regizor ăsta care a făcut spectacolul!“ sau „Uite ce super e!“, pentru ca, pe final, când lacul din Parcul „Romanescu“ a strălucit sub lumina focurilor de artificii, spectatorii să amuţească de uimire.

Petrecere la ceas de seară cu mititei, bere şi muzică

Seria spectacolelor stradale a continuat şi pe parcursul zilei de sâmbătă, numai că, de această dată, scena de desfăşurare a petrecerii a fost esplanada din faţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Personajele principale au fost artiştii Ansamblului „Maria Tănase“. Petrică Mâţu Stoian, Constantin Enceanu, Neta Soare împreună cu ansamblul de dansatori au încins o petrecere în stil tradiţional oltenesc, în plină armonie cu atmosfera Târgului meşterilor olari. S-a lăsat cu dans şi voie bună. S-au împărţit şi cadouri.

De la o măsuţă cu obiecte tradiţionale din zona Bistriţei, o doamnă în port popular îşi făcea încet loc prin mulţime. Avea în mână o ulcică, un cadou pentru Mâţu Stoian. Nu s-au împărţit bine mulţumirile şi săruturile prieteneşti, când altă ulcică, de această dată din zona Olteniei, se strecura în mâna cântăreţului.

Muzica populară a făcut uşor loc muzicii pop dance şi rock de pe Velodromul din Parcul „Romanescu“. Show-ul de la ceas de seară a adunat un număr impresionat de petrecăreţi. Printre mirosuri de cârnaţi, mititei, hamsii şi o halbă, două de bere se consuma fie o iubire, fie o strângere timidă în braţe, că în acea baie de mulţime nimeni nu mai stătea să-ţi analizeze gesturile, sau o discuţie banală între priteni. Fondul muzical asigurat de fetele de la Bambi, Animal X, Holograf şi, mai târziu, spre miezul nopţii, de Jennifer Rush şi Iris a făcut ca atmosfera să se încingă şi mai tare. Nici picăturile de ploaie nu mai contau. Aerul rece al serii nici nu se mai simţea. S-a cântat, s-a dansat, ca la o adevărată petrecere. Finalul a aparţinut tot focurilor de artificii, ca la zi de sărbătoare.

La retragerea din scenă a protagoniştilor şi invitaţilor, asfaltul nu se mai vedea. Un covor de sticle de suc, pahare de plastic, tăvi de carton care mai păstrau urmele delicioaselor produse preparate pe grătare acopereau întreg Velodromul. Motiv pentru a-şi face intrarea în scenă măturile şi sacii pentru colectarea resturilor, pentru a asigura buna desfăşurare a petrecerii de aseară, care a marcat sfârşitul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Craiova.

GdS i-a premiat pe craioveni

Începutul de weekend a fost marcat cum se cuvine şi de echipa Gazetei de Sud, partener media al Zilelor Craiovei, care i-a premiat pe craioveni. Pe scena din Craioviţa Nouă s-au acordat premii celor care au găsit cele mai interesante motive pentru care se mândresc că sunt craioveni. Concursul s-a repetat sâmbătă şi pe Velodrom, iar a doua zi, la concertul Ruslanei şi al celor de la Saragosa Band.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII