23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii şi violenţa în conflictele etnice

Romii şi violenţa în conflictele etnice

Secţia 1 Poliţie Craiova a organizat vineri o conferinţă pe tema prevenirii violenţelor în conflictele etnice, cu participarea reprezentanţilor unor ONG-uri şi ai organizaţiilor romilor din Craiova.

În cadrul conferinţei, la care au participat şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Fundaţiei pentru Tineret Dolj, a fost prezentat un material pe această temă şi s-au purtat discuţii despre colaborarea dintre Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj şi organizaţiile rome pentru rezolvarea conflictelor pe cale paşnică. Se doreşte pe viitor să nu se ajungă la scandaluri de amploarea celui de pe 30 septembrie. Membrii familiei Poenaru au fost atacaţi atunci de cei ai familiei Miclescu din cartierul Faţa Luncii. S-au folosit pistoale, săbii şi bâte, iar în urma ciocnirii au fost şase răniţi, care au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru îngrijiri medicale şi, ulterior, intervenţii chirurgicale. „Noi ne dorim ca această colaborare cu ONG-urile şi cu organizaţiile cetăţenilor de etnie romă să fie benefică pentru păstrarea liniştii publice şi pentru respectarea legii“, a declarat comisarul-şef Jan Dobrescu, comandantul Secţiei 1 Poliţie Craiova.

 

Fără angajamente mari

 

Reprezentanţii organizaţiilor romilor prezenţi la conferinţă şi-au manifestat deschis interesul pentru colaborarea cu autorităţile, declarând că s-au implicat în rezolvarea pe cale amiabilă a conflictului de pe 30 septembrie, pacea fiind însă de scurtă durată. „În trecut am făcut demersuri pentru a media conflictul dintre cele două grupuri. La un moment dat, chiar am reuşit să îi aducem la pace. Apoi orgoliile au depăşit raţiunea“, a explicat Ghiţă Radulian, preşedintele Sindicatului Liber al Romilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii etniei susţin că influenţa lor merge numai până la un anumit punct în soluţionarea scandalurilor de genul Miclescu-Poenaru. „Nu putem să ne luăm un angajament mare pentru că, deşi există judecată, nu putem rezolva conflictele mari“, a declarat Ion Bălteanu, preşedintele Organizaţiei Romilor Cărămizari. Se pare că există înţelegere privind aplicarea legilor în scopul prevenirii violenţei în conflictele etnice din partea reprezentanţilor romilor. „Nu este suficient, o să încercăm să ne implicăm mai mult“, a mai declarat Radulian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII