19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLocurile de joacă sunt coşmarul părinţilor

Locurile de joacă sunt coşmarul părinţilor

Locurile de joacă din Bănie sunt mereu defecte. După cum susţin părinţii şi autorităţile locale, tinerii certaţi cu legea au făcut un hobby din distrugerea lor periodic.

Cazul fetiţei de trei ani, care şi-a spart capul, din pricina unui loc de joacă neîntreţinut, relatat de GdS în urmă cu câteva zile, a scos în evidenţă problemele legate de locurile special amenajate pentru cei mici. Sesizaţi de presă, inspectorii Oficiului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj vor demara, în perioada următoare, cercetările pentru a descoperi vinovaţii şi a-i sancţiona. Dan Vasile, directorul instituţiei, a precizat că responsabilii de producerea incidentului riscă o amendă de maximum 30 de milioane de lei vechi, dacă într-adevăr pun în pericol viaţa celor mici.  „Până acum nu am primit nici o sesizare legată de starea proastă a locurilor de joacă. Este de competenţa noastră verificarea siguranţei produselor aflate pe piaţă, aşa că vom începe o anchetă. În prima fază, vom identifica proprietarul locului de joacă din Parcul «Nicolae Romanescu» şi vom vedea dacă respectă sau nu normele de siguranţă“, a menţionat Dan Vasile.
Administratorul respectivului loc de joacă, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, nu şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu incidentul. Probleme au apărut şi atunci când directorului regiei, Ion Petre, i-a fost cerută o listă cu toate locurile de joacă din Bănie.
Lucrurile se desfăşoară cu încetinitorul la RAADPFL, dat fiind faptul că am reuşit să intrăm în posesia documentului abia după trei zile. „Noi avem o listă, dar nu coincide cu cea de la primărie, aşa că am trimis un băiat să se pună de acord cu cei de acolo“, a menţionat marţi Ion Petre. Acesta a precizat că în urma cazului sesizat de GdS s-au luat măsuri de intensificare a programului de întreţinere a locurilor de joacă. „Vom fi mai atenţi de acum încolo“, a încheiat directorul regiei.

Balansoarul defect nu are clienţi

O parte dintre cele 63 de locuri de joacă pentru copii cu care se mândreşte Bănia sunt ocolite de părinţi, care preferă să nu-şi lase micuţii să le folosească. Majoritatea au fost distruse de câteva ori, administraţia locală alocând fonduri pentru repararea acestora. Unul dintre locurile de joacă trecute pe lista neagră de părinţi se află în părculeţul de la Orizont. Deşi zilnic spaţiul este plin de copii, câteva echipamente nu îşi găsesc „clienţi“ din cauza felului în care arată. Un exemplu elocvent este cel al unui balansoar din aceeaşi zonă, care la unul dintre capete nu are scaun din plastic. Cu aşa ofertă nu e de mirare că părinţii nu-şi lasă odraslele să le folosească, pentru că s-ar putea răni. „Dacă e s-o spun pe-a dreaptă, arată mult mai bine decât cele de acum câţiva ani, care erau aproape toate ruginite. De prin 2005 au început să le pună pe astea şi cine a venit cu ideea a făcut foarte bine. Însă, cei care ar trebui să aibă grijă de ele le cam neglijează. Nici ei nu poartă toată vina pentru că, de fiecare dată după ce le repară, vin tot felul de puştani şi le strică. Ar trebui ca poliţiştii să le supravegheze. Oricum, totul ţine de gradul de civilizaţie care la noi, în Craiova, cam lipseşte“, a declarat Mirela Constantin, mama unui băieţel de cinci ani.

Principalii vinovaţi, tinerii certaţi cu legea

Nici în cartierul Brazda lui Novac problemele nu lipsesc la locurile de joacă. Unul dintre acestea este situat în apropierea Complexului Vechi. „În tobogan mi-e cam frică să-l las pe băieţelul meu să se dea, deoarece este din beton. Am văzut mai mulţi copii care s-au lovit în timp ce-l foloseau. Tiribomba ar trebui dotată cu un sistem de protecţie, poate nişte curele pentru ca micuţii să nu se trezească pe jos“, a spus Ileana V., învăţătoare.
Într-o situaţie mult mai deplorabilă se află aşa-zisul loc de joacă din curtea grădiniţei de la Complexul Vechi. Aici există doar câteva leagăne ruginite. Conducerea instituţiei probabil nu ştie că poate fi trasă la răspundere dacă echipamentele „antice“ fac victime. „Stau la doi paşi de grădiniţă şi, când vine nepotul pe la mine, îl aduc aici. Poarta e tot timpul deschisă, aşa că intru pentru câteva minute să-l dau în leagăn. Ăsta arată cel mai rău, însă nici restul nu stau prea bine. Vin noaptea tot felul de puştani care le distrug“, a explicat Simona Trică, bunică.
Toţi părinţii întâlniţi au căzut de acord că vinovaţi de starea deplorabilă a locurilor de joacă sunt tinerii, care le distrug. Constantin Petrescu, şeful Poliţiei Comunitare, a declarat că agenţii au aplicat şi în acest an o serie de sancţiuni celor prinşi în flagrant. „Fie i-au prins distrugând locurile de joacă, fie i-au prins că le foloseau în timp ce copiii trebuia să stea pe margine. De fiecare dată au fost sancţionaţi cu amenzi“, a conchis Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU