32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe taxi fără permis

Pe taxi fără permis

Jandarmii craioveni au reţinut miercuri seară doi tineri care falsificaseră mai multe documente pentru a se angaja ca taximetrişti. Unul dintre aceştia nici măcar nu avea permis de conducere.

Un incident petrecut la sfârşitul lunii aprilie dezvăluie unele probleme grave ale taximetriei din Craiova, şi anume faptul că mulţi dintre cei care folosesc acest tip de transport îşi pun viaţa în mâinile unor necunoscuţi care nu au nici măcar permis de conducere. Doi craioveni au angajat la sfârşitul lunii aprilie ca şoferi pe taxi doi tineri, în perioade diferite, pe maşinile personale care erau înregistrate la o firmă de taxi din localitate. După câteva zile de la angajare, cei doi cetăţeni şi-au găsit maşinile abandonate în diferite locuri din Craiova, prezentând avarii şi având obiecte lipsă din interior. Miercuri seară, în jurul orei 22.30, unul din proprietari, care s-a ales cu maşina distrusă, a văzut tânărul pe care îl angajase în zona Orizont din cartierul craiovean Craioviţa Nouă şi a sesizat echipajul din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova. Acesta l-a oprit şi legitimat, constatând că se numeşte Costinel Oprea, de 22 de ani, din localitatea Poiana Mare. După ce au demarat cercetările, jandarmii au avut surpriza să constate că au de-a face cu infracţiuni de fals, uz de fals şi conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a deţine permis.

Angajat în numele colegului

După ce l-au reţinut pe Oprea, jandarmii l-au depistat şi pe celălalt tânăr. Acesta se numeşte Ciprian Dobrin, de 21 de ani, cu domiciliul în localitatea Călimăneşti, judeţul Vâlcea. S-a stabilit că ei locuiesc împreună în municipiul Craiova, într-un apartament închiriat. În faţa oamenilor legii cei doi au declarat că s-au angajat ca taximetrişti după ce au răspuns unui anunţ de angajare într-un cotidian local. Oprea a fost angajat pe 20 aprilie pe taxiul unui craiovean şi a lucrat până pe 23 pe un autoturism Dacia SupeRNova, după care i-a fost dat un Matiz. Pe 25 aprilie, maşina a fost abandonată, fiind găsită cu tobele desprinse, jantele îndoite şi capacele sparte. Dobrin s-a angajat ca taximetrist pe 25 aprilie la alt craiovean, primind un Tico echipat complet pentru taxi. Pentru că nu avea permis de conducere, a falsificat documentele de angajare – copie CI, copie permis şi copie atestat – lipind poza sa peste cea a colegului său de apartament. O zi mai târziu, acesta a abandonat autoturismul într-o parcare din cartierul Brazda lui Novac, anunţând printr-un SMS proprietarul despre locul unde se află maşina, care a fost găsită fără staţie, casă de marcat, rezervă, cric, având avariate ambele uşi de pe partea dreaptă. „Unul din tineri a afirmat că maşina i-a fost spartă şi a abandonat-o de frică, iar celălalt a explicat că a lovit-o pe strada Râului şi a abandonat-o din acelaşi motiv. Se fac cercetări pentru a se stabili condiţiile în care au fost avariate autoturismele“, a declarat locotenent Cosmin Mirea, purtător de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

Nici o problemă la angajare

Cei doi angajatori, şi ei şoferi pe taxi, şi-au dat seama că au fost păcăliţi numai după ce s-au întâlnit şi au constatat că în cele două dosare de angajare figurau datele aceleiaşi persoane, pozele fiind însă diferite. Vicepreşedintele Asociaţiei Camerei Taximetriştilor Independenţi Craiova, Gheorghe Tomescu, spune că vina este a angajatorilor, care nu au comparat copiile xerox ale documentelor cu originalele. „Societăţile serioase confruntă copiile cu originalul, însă operatorii mici, care au o maşină, două, nu le mai verifică. Îşi angajează oameni, după care se înscriu la o societate mare pentru a folosi dispeceratul, asta fiind singura legătură dintre ei. Este greşeala lor că se ajunge până aici, ca un oarecare să conducă un taxi fără a avea permis de conducere“, a explicat Tomescu.
Din primele cercetări ale jandarmilor s-a stabilit că există elemente care duc la concluzia că tinerii se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, distrugere şi conducere fără permis pe drumurile publice, ultima fiind reţinută doar celui care nu posedă permis de conducere. Actele întocmite de jandarmi vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru continuarea cercetărilor.

 Mii de taximetrişti în Craiova

În evidenţele poliţiştilor doljeni se află 3.250 de persoane care deţin atestat de taximetrist şi 2.450 de maşini pentru care s-a eliberat licenţă de execuţie. De asemenea, în Craiova sunt înregistraţi 850 de taximetrişti independenţi şi 230 de operatori, numai nouă dintre ei având şi dispecerat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII