25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOlimpic acuzat ca si-a batut dirigintele

Olimpic acuzat ca si-a batut dirigintele

Un nou scandal zguduie invatamântul din Gorj. Un elev eminent este acuzat de dirigintele sau, care ii este si profesor de matematica, de faptul ca l-ar fi batut cu cruzime. Agresiunea a avut loc in scara blocului unde locuieste dascalul.


Cadrele didactice de la Colegiul National „Tudor Vladimirescu“ sunt socate dupa ce un coleg de-al lor a fost batut cu cruzime chiar in scara blocului in care locuieste, presupusul agresor fiind chiar unul dintre elevii sai. Petre Catrinoiu, profesor de matematica si dirigintele clasei a XII-a C, a fost agresat miercuri, 21 martie, fiind atacat cu un spray lacrimogen si lovit violent cu pumnul in gura. Profesorul l-a recunoscut imediat pe elevul sau, Cosmin Budica, de la clasa unde este si diriginte. „Ma intorceam de la scoala in jurul orei 17.00. Am intrat in scara blocului in care locuiesc si, in momentul in care am vrut sa inchid usa, a navalit peste mine. L-am recunoscut imediat si i-am spus: «Ce e cu tine, Cosmine?». Nu a spus nimic si s-a napustit asupra mea cu spray-ul, pe care mi l-a pulverizat in fata. Am pus mâna la ochi sa ma apar si atunci m-a lovit cu pumnul in gura de doua ori. Desi m-a lovit foarte puternic, nu am cazut si am incercat sa-l prind de haina, dar a scapat si a fugit. Mi-au sarit doi dinti si unul a fost retezat. Ochii imi erau rosii si toata fata mi s-a umflat de la spray-ul lacrimogen, iar sângele tâsnea pe nas si pe gura. Am urcat cu greu la apartament si i-am spus sotiei sa telefoneze la politie“, a povestit dascalul.


Acesta este inca socat de cele intâmplate. Profesorul are acum un bandaj la ochiul stâng si urmeaza un tratament, iar in jurul gurii se observa inca urmele agresiunii. I-a fost eliberat de Serviciul de Medicina Legala un certificat medico-legal de 15 zile de ingrijiri medicale si a depus plângere la politie impotriva elevului sau, care a fost deja audiat. Petre Catrinoiu spune ca parintii elevului l-au rugat sa-si retraga plângerea, pentru ca viitorul acestuia sa nu fie afectat, dar profesorul a refuzat. „Cred ca, daca ma dobora, putea sa ma si omoare. Era foarte furios“, a mai spus profesorul. Potrivit acestuia, elevul a fost audiat de politie si a negat ca el ar fi autorul agresiunii, motivând ca a fost la dentist. S-au facut verificari la dentist si s-a stabilit ca avea programare, dar nu s-a prezentat“, a precizat dascalul. Acesta are 56 de ani si lucreaza de 34 de ani in invatamânt: „Asa ceva nu mi s-a intâmplat niciodata“.


Elevul avea un comportament lipsit de respect fata de diriginte


Profesorul agresat si elevul banuit de acesta aveau relatii foarte apropiate. Cosmin Budica era preferatul dascalului si venea in vizita la domiciliul lui Petre Catrinoiu pentru a juca sah impreuna. Acestia au fost chiar intr-o excursie la Straja, impreuna cu alti elevi, deplasarea fiind organizata de catre parintii lui Budica, de profesie ingineri. Intre profesor si elev au intervenit insa in ultimul timp mai multe probleme. „Il mai chemam pe la mine sa jucam sah. El participa la concursuri de sah, iar eu, fiind un pasionat al sportului mintii, mai jucam câte o partida cu el. Ultima data am chemat si un elev din clasa V-a, care era foarte bun, si am facut un miniconcurs. Cosmin Budica a pierdut si in fata mea, si in a elevului, care era mai mic, si s-a suparat, pentru ca era foarte orgolios“. Comportamentul elevului fata de profesor s-a schimbat total dupa ce i-a scazut nota la purtare. „I-am scazut nota din cauza absentelor. Avea 106 absente, din care 21 nemotivate. Am scazut nota la purtare nu doar lui, ci la 13 elevi din clasa respectiva, din cauza absentelor. Apoi, la ora de matematica, statea cu laptop-ul pe masa si când i-am spus sa-l inchida a refuzat, spunându-mi: «Ce, ba, ti-e necaz ca nu ai si tu?“. Am sesizat despre comportamentul lui atât conducerea scolii, cât si psihologul, dar cred ca toata lumea astepta sa treaca olimpiada, la care acesta se calificase. Cred ca a avut o cadere psihica de lunga durata“.


Elevul risca sa fie exmatriculat


Cosmin Budica era un elev foarte bun la invatatura. Din clasa a IX-a participa an de an la olimpiada nationala de biologie, fiind cooptat de doua ori in lotul largit al României. Si in acest an a reusit sa se califice la olimpiada nationala. Cosmin Budica intentiona sa se inscrie la o universitate din afara tarii si sustinea ca scaderea notei la purtare l-ar dezavantaja.


Colegii lui Cosmin Budica au spus ca era un prieten bun: „Ma intelegeam bine cu el. Nu a tipat la mine si nici nu s-a batut cu colegii. Eu nu stiu ce sa cred“, a spus Delia Palita. Dar tot colegii au spus ca acesta avea un comportament lipsit de respect fata de dirigintele clasei, Petre Catrinoiu. „Vorbea intotdeauna la per tu cu domnul diriginte. Nu vorbea asa cu ceilalti profesori, decât cu domnul diriginte, care i-a spus ca trebuie sa faca o consultatie medicala, iar Cosmin i-a raspuns: «Daca iti faci si tu, atunci imi fac si eu». Relatiile dintre ei s-a stricat de la inceputul semestrului al doilea“, a povestit unul dintre colegi.


Ileana Goga, directoarea Colegiului National „Tudor Vladimirescu“, a spus ca, daca se va dovedi vinovatia elevului, acesta va fi exmatriculat: „Sunt socata de ce i s-a intâmplat profesorului Catrinoiu. Daca se va dovedi ca in acest eveniment de neiertat este implicat elevul nostru, atunci trebuie sa-si piarda calitatea de elev prin exmatriculare. As merge chiar mai departe si as propune retragerea dreptului de a se inscrie la alta scoala“.


Cosmin Budica a refuzat sa declare ceva in legatura cu acuzatiile care i se aduc: „Nu am nimic de spus despre acest incident si nici nu o sa spun prea curând ceva“.


Nu este un caz singular


Nu este primul caz de acest fel, caci in urma cu aproximativ sase ani alt cadru didactic a fost batut de persoane din afara scolii, despre care se considera ca au fost puse de un elev al unitatii de invatamânt la care preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII