21.2 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopil mort la o zi dupa externare

Copil mort la o zi dupa externare

Un copil de numai sapte luni, abandonat de parinti, a decedat in bratele asistentului maternal, la numai o zi dupa ce fusese externat din Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova.


Micutul Marian Bataila s-a nascut pe 13 august, anul trecut. Din cauza unor probleme de sanatate, acesta a fost internat, la inceputul lunii ianuarie, impreuna cu mama sa la Spitalul Calafat. Pe 22 ianuarie, ei au fost transferati la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, fiind internati mama cu hepatita virala, iar copilul cu pneumonie acuta, distrofie si anemie. Pe 29 ianuarie, femeia l-a abandonat pe Marian in spital si nu a vrut sa-l mai accepte nici la insistentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. DGASPC a decis ca pentru micut cel mai bun lucru este integrarea lui intr-o familie, lucru care s-a si intâmplat. Pe 13 martie, baietelul a fost externat din spital, clinic sanatos in acte, cu recomandarea medicului de a fi integrat in familie. Avea 4,7 kilograme la vârsta de sapte luni. In aceeasi zi a ajuns la Aurica Steolea, de 48 de ani, din comuna dolejana Unirea, asistent maternal. Miercuri dimineata, la nici o zi de când a ajuns la Unirea, copilul a decedat.


„Nu trebuia sa-l fi dat asa de la spital“


Familia Steolea nu intelege cum a fost posibil sa primeasca in ingrijire un copil grav bolnav, care a murit in scurt timp. „Luni au sunat-o de la directie pe sotie sa se duca de urgenta la Craiova sa mai ia un copil. Marti a venit cu el acasa si ieri-dimineata (miercuri – n.r.) saracutul a murit. Am chemat ambulanta, dar pâna a ajuns se stinsese. Nu stim ce a avut, dar am inteles ca fusese bolnav si a stat multe zile internat. Nu trebuia sa-l fi dat asa de la spital, daca stiau ca e grav bolnav“, a explicat Gheorghe Steolea, sotul Auricai. Dupa deces, corpul neinsufletit al baietelului a fost transportat la morga Spitalului Calafat pentru efectuarea necropsiei.


Cazul a fost preluat de politistii din Calafat, care au stabilit, dupa primele cercetari, ca micutul a fost externat pe 13 martie din Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, clinic sanatos, cu mentiunea ca starea de sanatate ii permite sa fie integrat in familie. S-a mai stabilit, din declaratiile asistentului maternal, ca acesta il hranise pe copil cu lapte praf, care fusese primit de la spitalul craiovean, preparat cu apa din fântâna din gospodarie.


Externat sanatos


Medicii craioveni spun ca baietelul era sanatos când a parasit spitalul si nu inteleg ce s-a intâmplat. „Copilul, care fusese abandonat la noi, nu mai era de 13 zile pe antibiotice, mânca normal, avea scaune normale, luase in greutate si era destul de vioi, motive pentru care am hotârât ca poate fi externat si integrat in familie. Nu eram nebuni sa-l externam bolnav. Nici noua nu ne convine aceasta intâmplare, pentru ca ne atasaseram de el in cele aproximativ 50 de zile cât a stat la noi“, a declarat doctor Paula Surugiu, seful Sectiei de Boli Infectioase Copii din cadrul Spitalului „Victor Babes“.


Reprezentantii DGASPC Dolj spun ca au hotarât incredintarea copilului unui asistent maternal, intrucât pe biletul de externare era mentionat ca fiind clinic sanatos. „Solutia cea mai buna pentru copil era integrarea sa in familie. Pentru ca pe biletul de externare figura clinic sanatos am decis sa i-l incredintam asistentului din Unirea, care mai are o fetita in plasament“, a declarat Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Dolj.


Mort din cauza meningitei purulente


In cursul zilei de ieri, dupa ora 13.00, medicii Spitalului Calafat au efectuat necropsia cadavrului copilului, stabilindu-se ca acesta a murit in urma unei meningite purulente si a unei insuficiente cardio-respiratorii. Reprezentantii Spitalului „Victor Babes“ nu au mai putut fi contactati dupa ora 15.00, pentru a spune cu exactitate care a fost starea de sanatate a copilului la externarea din unitatea medicala. Doctor Manuela Musa, purtator de cuvânt al Spitalului „Victor Babes“, a specificat insa ca un raspuns in aceasta privinta va putea fi obtinut in cursul zilei de azi. Dupa stabilirea cauzei mortii copilului, politistii doljeni asteapta eliberarea certificatului medico-legal pentru continuarea cercetarilor. „Dupa efectuarea necropsiei urmeaza sa fie eliberat raportul medico-legal, in functie de care vor fi continuate cercetarile in acest caz si se va face si incadrarea juridica“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII