19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii, amenintati din nou cu bomba

Bolnavii, amenintati din nou cu bomba

Doar in cursul acestui an, politistii au fost nevoiti sa verifice peste 35 de alarme false cu bomba. Autorii unor astfel de fapte risca intre cinci si 20 de ani de inchisoare.


O noua alarma falsa cu bomba a avut loc duminica seara la Spitalul de Urgenta Craiova. Dupa acelasi scenariu folosit cu doua zile in urma, o persoana a apelat 112 pentru a anunta ca a fost plasata o bomba in Unitatea de Primire Urgente. Doar ca de data aceasta, apelantul a fost mai explicit, indicând chiar camera de garda a Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD).


„Duminica seara, la ora 20.37, o persoana necunoscuta a telefonat la 112 si a anuntat ca a fost amplasata o bomba la Spitalul de Urgenta. La fata locului s-a deplasat grupa pirotehnica a Departamentului Politiei de Interventie Rapida, constatând ca a fost, de fapt, vorba de o alarma falsa. Politistii Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice (AEST) efectueaza in prezent cercetari pentru identificarea autorului“, a declarat comisarul-sef Nelu Gruia, seful Biroului AEST din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.


Evacuare cu dus-intors


Cadrele medicale din SMURD au luat in serios amenintarea si au inceput evacuarea, in conformitate cu protocolul pentru astfel de situatii.


Potrivit conducerii Spitalului de Urgenta Craiova, actiunea de evacuare nu s-a desfasurat pâna la capat, fiind intrerupta de SRI. „Cei de la SRI cu care avem incheiat protocol pentru astfel de situatii au intors pompierii din drum si au ajuns la spital in trei-patru minute. Ne-au spus ca trebuie sa intrerupem evacuarea, pentru ca apelul a fost facut de aceeasi persoana care a anuntat plasarea unei bombe vineri seara la Unitatea de Primire Urgente. Sunt speriata de posibilitatea ca o persoana sa se joace cu pacientii“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenta Craiova.


Conducerea spitalului a mai spus ca astfel de glume inconstiente pot face un rau ireparabil, intr-o unitate sanitara in care sunt internate foarte multe cazuri grave. Amintim ca vineri seara, dupa un apel asemanator, cadrele medicale si toti bolnavii – unii in coma – din Unitatea de Primire Urgente au fost scosi in curtea spitalului pentru mai bine de o jumatate de ora, timp in care pirotehnistii au cautat in zadar bomba.


Zeci de alarme false anual


De la inceputul acestui an, doar in judetul Dolj s-au inregistrat peste 35 de alarme cu bomba, toate false. In 15 dintre cazuri autorii au fost deja depistati si trasi la raspundere penala. In alte 12 cazuri apelantii n-au precizat locatia „bombei“ si doar in câteva cazuri autorii nu au fost inca identificati ori exista deja un cerc de suspecti, dar cercetarile inca nu s-au incheiat.


Zeci de institutii au fost evacuate pe toata durata verificarilor, iar pirotehnistii au fost pusi degeaba pe drumuri, pagubele ridicându-se la sute de milioane de lei vechi. Prejudiciul va fi recuperat insa de la cei care se tin de asemenea glume proaste, care nu-si dau seama ca amuzamentul lor costa intre 40 si 50 de milioane, plus o pedeapsa deosebit de aspra.


Sanctiune


Conform Legii nr. 535/2004, amenintarile false cu bomba sunt asimilate actelor de terorism, infractiune pentru care cei vinovati risca o pedeapsa cu inchisoarea intre cinci si 20 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS