18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSiguranta pe strada, problema de cartier

Siguranta pe strada, problema de cartier

Una dintre probleme principale ridicate de craiovenii din Craiovita Noua, care au raspuns unui sondaj de opinie initiat recent de Gazeta de Sud, este siguranta pe strada. Problema sigurantei cetatenilor se regaseste insa in toate cartierele orasului, „aparat“ de sute de politisti si jandarmi.


Aproximativ 500 de politisti si jandarmi sunt platiti sa asigure siguranta cetateanului si ordinea publica, fiind obligati sa ii protejeze pe contribuabili de eventualele scandaluri.


Potrivit unui sondaj realizat de GdS, situatia nu sta insa prea bine in teren, cel putin pentru locuitorii din cartierul Craiovita Noua, care au declarat ca problema cea mai mare cu care se confrunta o reprezinta siguranta cetateanului si nerespectarea linistii publice. Fortele de ordine care ar trebui sa impuna respectarea lor, respectiv Politia Comunitara, Politia Municipiului Craiova si Gruparea Mobila de Jandarmerie, sustin in schimb ca se colaboreaza excelent când vine vorba de prinderea infractorilor si nu exista deficiente, fiind incheiat chiar un protocol in acest sens. Campioni la numarul angajatilor aflati in mijlocul craiovenilor sunt politistii comunitari, la capatul opus situându-se agentii din cadrul Politiei Municipiului Craiova.


Comunitarii se organizeaza pe cartiere


Constantin Petrescu, seful politistilor comunitari craioveni, a declarat ca institutia pe care o dirijeaza are pe teren 335 de agenti, care ora de ora patruleaza prin oras. Pentru a tine sub control fenomenul infractional, politistii comunitari vor infiinta, pe lânga cele doua sectii pe care le au in Brazda lui Novac – Scoala nr. 24 si Rovine – Liceul „Matei Basarab“, inca doua in cartierul Craiovita Noua si zona centrala. Mai mult, pâna la sfârsitul anului se preconizeaza ca se va organiza un grup de interventie rapida format din politisti comunitari alesi pe sprânceana, cu o conditie fizica de invidiat.


„Spre deosebire de anul trecut, numarul sanctiunilor depistate a crescut semnificativ, deoarece si numarul agentilor este mai mare. In 2006 am reusit sa aplicam 9.554 de amenzi, in valoare de 12 miliarde de lei, bani care au mers la bugetul local“, a conchis Petrescu. Seful politistilor comunitari sustine ca se afla intr-o permanenta comunicare cu celelalte doua institutii, existând si anumite cazuri când se organizeaza misiuni comune.


Politistii, la datorie pe timpul noptii


Pe locul doi in ceea ce priveste numarul de personal trimis pe strazi sa asigure linistea si ordinea publica se afla Gruparea Mobila de Jandarmerie. Potrivit purtatorului de cuvânt, Cosmin Mirea, in medie aproximativ 100 de jandarmi patruleaza pe strazile Baniei pentru a oferi siguranta craiovenilor. Acesta sustine ca nici nu poate vorbi ca aceste trei organisme se calca in picioare deoarece fiecare indentifica tot mai multi infractori, dar fenomenul in sine nu poate fi eradicat, fiind nevoie de o implicare cât mai mare.


Pe de alta parte, Politia Municipiului Craiova are cea mai slaba reprezentare pe teren, dupa cum a precizat seful acestuia, Ion Constantin, fiind vorba de doar 80 de politisti. Constantin a recunoscut ca in prezent, in raport cu numarul locuitorilor Craiovei, numarul subalternilor sai este destul de mic, optându-se ca acestia sa actioneze mai ales pe timpul noptiii, in tura a treia, când se produc cele mai multe infractiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII