15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConditii drastice pentru scolile de soferi

Conditii drastice pentru scolile de soferi

Masinile de „Scoala“ trebuie sa fie detinute in proprietate sau obtinute in leasing de scolile de soferi si trebuie sa fie dotate cu airbaguri si ABS.


Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a emis de curând Ordinul nr. 1856/2006, prin care se reglementeaza autorizarea si reautorizarea scolilor de soferi. Actul normativ, elaborat in concordanta cu normativele europene, impune conditii drastice pentru unitatile care pregatesc viitorii conducatori auto.


Masini de „Scoala“, cu airbaguri si ABS


Conform ordinului amintit, scolile de soferi trebuie sa functioneze in spatii care sa includa sali de curs, birouri pentru sectorul administrativ, dar si parcare pentru toate masinile de scoala. „Actul normativ impune in mod expres ca scolile nu mai pot functiona in blocuri de locuinte, asa cum se mai intâmpla“, a declarat comisarul Constantin Stan, seful Biroului Examinari din cadrul Serviciului Public Comunitar Permise si Inmatriculari al Prefecturii Dolj.


De asemenea, scolile de soferi trebuie sa posede o baza materiala adecvata. Concret, elevii nu vor mai putea face pregatirea practica cu masinile instructorilor, ci scolile trebuie sa detina in proprietate sau pe baza de contract de leasing un numar de vehicule, corespunzator numarului de cursanti. Masinile trebuie sa indeplineasca la rândul lor anumite conditii. „La anumite categorii de autovehicule, legislatia impune acum ca masinile pe care se face scoala si se sustine examenul sa fie echipate cu airbaguri si ABS“, a mentionat comisarul Stan.


Situatia promovabilitatii, afisata la intrare


Alta conditie se refera la spatiile in care se desfasoara pregatirea teoretica a elevilor, respectiv cursurile de legislatie rutiera si prim ajutor. Numarul maxim de cursanti intr-o grupa se stabileste, potrivit noilor normative, astfel: volumul salii de clasa se imparte la 5 mc, cât trebuie sa se asigure pentru fiecare cursant.


Pentru a fi autorizate, scolile trebuie sa faca totodata dovada ca instructorii sai de conducere auto si profesorii de legislatie rutiera sunt angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata si in numar corespunzator cu numarul de cursanti, dar si ca au incheiat un contract de prestari servicii cu o unitate medicala specializata, care va asigura personal didactic specializat pentru disciplina „Prim ajutor“.


Nu in ultimul rând, li se impune scolilor de soferi sa afiseze semestrial situatia promovabilitatii candidatilor la prima sustinere a examenului pentru permis, pe categorii si subcategorii, precum si pe fiecare instructor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII