19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGrefierii nu s-au inteles cu ministrul justitiei

Grefierii nu s-au inteles cu ministrul justitiei

Monica Macovei a oferit personalului auxiliar din justitie o marire salariala de 15%, insa a eliminat sporurile de 40%.


Ultima runda de negocieri dintre ministrul justitiei si reprezentantii Sindicatului „Justitia“ s-a soldat cu un esec. Reprezentantii sindicali ai personalului auxiliar din instante si Parchete considera ca greva de saptamâna viitoare este inevitabila.


Fara sporuri de 40%


La intâlnirea cu sindicalistii de marti dupa-amiaza, Monica Macovei a venit cu alt proiect pentru salarizarea personalului auxiliar din justitie, diferit de cel pe care il negociasera anterior, ba chiar primise si girul Consiliului Superior al Magistraturii. „Doamna ministru a venit la discutii cu alt proiect de ordonanta, care, daca ar fi aplicat, ar duce la scaderea cu circa doua milioane de lei vechi a salariilor personalului auxiliar. Oficial, ne-a oferit o crestere de 15% a salariilor, insa ne-a taiat toate sporurile, care ne ridicau salariile cu circa 40%. Or, noi nu putem accepta o situatie in care, spre exemplu, sa ni se dea 3,4 milioane, dar sa ni se ia cinci milioane“, a declarat Vasile Persinaru, liderul national al Sindicatului „Justitia“.


Singura optiune – greva generala


Sindicalistii nici n-au vrut sa auda de asa-zisa „oferta“ a Monicai Macovei. „Astfel am epuizat si ultima cale de rezolvare a problemelor noastre pe calea negocierilor. Vineri urmeaza sa expunem aceasta varianta si celorlalti lideri din teritoriu, insa decizia acestora este mai mult decât previzibila. Sunt aproape sigur ca va fi greva generala de saptamâna viitoare“, a mentionat Persinariu.


Conflictul


Consiliul Superior al Magistraturii va incerca astazi sa gaseasca pe ultima suta de metri o solutie de acord intre Ministerul Justitiei si sindicalisti. Atât liderul sindicatului „Justitia“, cât si ministrul Monica Macovei au fost invitati pentru a explica situatia care tinde sa blocheze ativitatea parchetelor si instantelor judecatoresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS