22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAura Urziceanu, iarasi printre români

Aura Urziceanu, iarasi printre români

Poate ca in România Aura Urziceanu nu se bucura de atâta popularitate ca in Occident, in special din cauza genului de muzica abordat – jazzul, insa cei care stiu sa-i asculte melodiile ii ramân admiratori fideli.


 


Prezenta la Craiova la preselectia „Megastar“, Aura Urziceanu a povestit o parte din viata ei artistica din tara si din Canada, locul unde si-a intâlnit jumatatea si unde a adus pe lume un baiat.


Aura Urziceanu s-a nascut in 1946 la Bucuresti, intr-o familie de muzicieni, si a inceput sa studieze vioara impreuna cu tatal ei, profesor la o scoala de muzica din Bucuresti, inca de la vârsta de cinci ani. In 1969, dupa ce a fost premiata cu locul doi la Festivalul National de la Mamaia, a plecat pentru o lunga perioada in Canada si SUA, unde a aparut pe scena alaturi de Duke Ellington si Ella Fitzgerald. Aici l-a intâlnit si pe bateristul Ron Rully, cu care s-a casatorit. Reintorcându-se pentru scurt timp acasa, ea a reprezentat in 1971 România la Festivalul International de la Knokke din Belgia. Aici Aura a câstigat „Cupa Europeana“ impreuna cu echipa româna, precum si „Cupa lumii“. De asemenea, i s-a acordat si „Premiul presei“ pentru cea mai buna interpreta a festivalului, iar din partea tuturor membrilor juriului a primit nota zece, ceea ce nu se mai intâmplase in ultimii 13 ani.


In 1972, a participat pentru prima oara la Festivalul de Jazz Newport de la New York, impreuna cu Duke Ellington, unde a fost foarte bine primita de critici si presa. Aura Urziceanu a cântat in turnee alaturi de Quincy Jones, Duke Ellington, Thad Jones si Mel Lewis si a participat la festivaluri prestigioase, precum Newport Jazz Festival, Village Vanguard si Carnegie Hall.


Aura va cânta si la Festivalul de la Mamaia


Anul trecut, pe 11 decembrie, Aura a urcat pe scena Salii Palatului alaturi de peste 47 de instrumentisti – Orchestra „Big Band“, dirijata de Ionel Tudor, si Orchestra Radio. Aici interpreta a cântat alaturi de fratele, sotul si fiul sau si de invitatii speciali ai organizatorilor. In cadrul acestui concert, solista a interpretat pentru publicul român melodii dintre cele mai diverse, de la muzica usoara, pop, la muzica preclasica de jazz, braziliana si, desigur, prelucrari ale folclorului românesc. Dupa multi ani petrecuti in strainatate, Aura Urziceanu a cântat in România si in cadrul Festivalului International „Cerbul de Aur“.


Anul acesta, desi are un program foarte incarcat, pregateste românilor o mare surpriza. „Pe 27 august voi sustine si un recital pentru publicul din România pe scena renumitului festival de muzica usoara de la Mamaia si sunt foarte incântata. Acest spectacol vine dupa succesul de la concertul aniversar «45 de ani de cariera» de la Sala Palatului. Vreau sa realizez un eveniment de acest gen in fiecare an, pentru ca strainii sa cunoasca adevarata valoare a românilor“, a precizat Aura Urziceanu.


In Canada a fost tot românca


Programul solistei a fost intotdeauna supraincarcat. Ca tânara românca, nu s-a dus pe continentul Americii de Nord la studii, ci a mers acolo pentru a cânta. Televiziunea canadiana i-a oferit un contract, in urma caruia a sustinut concerte si a ramas acolo.


„La un moment dat, lumea de acolo nu intelegea de ce insist sa fiu prezentata ca artist român. Pentru ca sunt artist român si pentru ca ma mândresc cu tara mea. Casatoria cu un canadian nu a schimbat cu nimic aceasta situatie“, a spus solista.


Aura Urziceanu nu a putut veni mai devreme in tara pentru a cânta din cauza programului foarte aglomerat pe care-l avea in strainatate. Acum insa, in urma clauzei specificate in contractul pe care l-a semnat, Aura vine mai des in România si in ultimul timp a avut chiar mai multe concerte.


„România este tara mea si, indiferent cum este viata de aici, cu toate greutatile pe care le intâmpina oamenii, este cea mai minunata din lume. Sper ca fiecare român sa fie optimist, sa se mândreasca cu tara si sa ajungem sa aratam lumii intregi ca suntem un popor de oameni frumosi, harnici si, nu in ultimul rând, un popor de artisti. Pot spune cu convingere ca, in general, cultura europeana este mult deasupra celei din America“, a tinut sa precizeze artista.


Fundatia Culturala „Aura Urziceanu“


Pentru promovarea culturii tarii noastre, a românilor de pe plaiurile mioritice, dar si a românilor din strainatate, Aura Urziceanu a infiintat pe 20 octombrie 2005 o fundatie culturala, care ii poarta numele. Primul pas pe care il va face in acest sens este un proiect care include o serie de turnee in comunitatile românilor de pretutindeni, incepând din aceasta toamna cu America de Nord – SUA si Canada – si continuând la anul cu tarile din Europa.


„Este un proiect foarte important, necesar tarii si tuturor românilor, pe care nu l-a mai realizat nimeni pâna acum. Lucrez la el de aproximativ doi ani. Proiectul, foarte ambitios si complex, are ca principala intentie schimbarea imaginii României prin cultura, o data cu promovarea tinerelor talente din domeniul muzicii“, a spus artista.


Registrul interpretativ al Aurei Urziceanu este extrem de larg, putând trece cu usurinta de la pop la folclor si de la muzica jazz la clasica.


Bucurându-se de o apreciere extraordinara din partea criticilor si a publicului, Aura a câstigat o multime de premii prestigioase in intreaga lume. Plecata de aproximativ 40 de ani din tara si stabilita in Canada, dupa casatoria cu Ron Rully, Aura Urziceanu nu a renuntat niciodata la cetatenia româna, fiind mândra de apartenenta ei.


 Discografie de invidiat


Aura – 1972, Arie din suita – 1973, Seara de jazz cu Aura – 1974-2003, Take Five – 1974, Oh,My Love – 1975, Over The Rainbow – 1977-2003, Thad & Aura (cu Thad Jones) – 1977, Dulce cântec românesc (cu George Urziceanu) – 1977, Once I Loved – 1981, I Found Love Again – 1996, Dor de viata – 2000, Special Way, A Time For Love, We’ll Be Together Again si impreuna cu alti artisti: Melodii din toata lumea – 1971.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS