18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de kilograme de carne confiscate

Sute de kilograme de carne confiscate

Aproape 500 de kilograme de carne de vita confiscata si amenzi de zeci de milioane de lei. Acesta este bilantul unei actiuni-fulger derulate luni noapte de inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt in colaborare cu organe ale politiei. Ieri-dimineata, in jurul orei 3.00, inspectorii sanitar-veterinari si politistii l-au depistat pe Daniel Stânga, din Falcoiu – Olt, care incerca, ajutat de un prieten, sa transporte si sa vânda peste 480 de kilograme de carne de vita, fara acte de provenienta, dupa ce luni seara cei doi sacrificasera trei tauri in conditii de igiena care incalca legislatia in domeniu. Dupa ce au transat carnea, ei au incarcat-o intr-o autoutilitara Mercedes Benz Sprinter, cu numarul de inmatriculare SB-06-SCC. Masina, pe care era inscriptionat numele unei ferme, Dansin, si care era echipata cu statie de emisie-receptie utilizabila pe o raza de 50 km, a fost oprita de organele de control pe raza comunei Osica de Sus. Dupa ce acestea au constatat ca proprietarul carnii nu are acte de provenienta si de transport, marfa a fost confiscata si transportata la DSVSA, iar Daniel Stânga a primit amenzi, atât de la politisti, cât si de la inspectori.


Conducerea DSVSA a primit o informare, conform careia un localnic din Falcoiu incerca sa transporte si sa valorifice ilegal o mare cantitate de carne de vita. In prima faza, cei doi au spus inspectorilor veterinari si politistilor ca toata cantitatea de carne urma sa ajunga in Dolj pentru valorificare. Ei au mai spus ca trei tauri au fost sacrificati luni seara deoarece consumasera multa lucerna si se umflasera. „Taurasii au mâncat multa lucerna si s-au umflat. I-am taiat si voiam sa scapam de ei. Daca nu ne opreau inspectorii veterinari, urma sa vindem carnea la Craiova“, a sustinut prietenul proprietarului carnii, care initial a spus ca este angajat al fermei Dansin Falcoiu, societate inexistenta, recunoscând apoi ca este doar prieten cu stapânul fermei. Conducerea DSVSA sustine ca Stânga si prietenul sau se ocupa cu sacrificarea si valorificarea ilegala de animale si ca toata cantitatea de carne urma sa fie vânduta nu in alt judet, ci in Olt.


Stânga a incercat sa-l mituiasca pe seful DSVSA


Masina incarcata cu carne a fost sigilata si dusa la DSVSA, unde Daniel Stânga a primit o amenda de 30 de milioane de lei vechi, dupa ce alta sanctiune, de trei milioane de lei, ii fusese aplicata de politisti. Amenda a fost data dupa ce Stânga a incercat in repetate rânduri sa negocieze valoarea sanctiunii cu inspectorii DSVSA si cu directorul institutiei, Stefan Nicolae. Mai mult, Daniel Stânga a incercat sa-l mituiasca pe seful institutiei, rugându-l pe acesta sa inchida ochii doua-trei saptamâni la sacrificarea si comercializarea ilegala a animalelor, in schimbul a 1.000 de euro. Directorul DSVSA l-a refuzat si a aplicat legea.


Carnea confiscata a fost transportata si depozitata la societatea comerciala Herman din Craiova, pentru a fi distrusa. Stefan Nicolae spune ca asemenea actiuni vor continua si ca respectiva captura este a doua de acest fel de la inceputul anului.


„Iarna trecuta a fost confiscata carne in mai multe rânduri de la cei care au o asemenea ocupatie, iar cazul recent este al doilea din acest an. Sunt oameni care nu inteleg sa intre in legalitate, care nu inteleg deloc ca sacrificarea de animale si valorificarea carnii pe cai ilegale nu mai merge. Noi vom continua seria controalelor de acest gen pe tot parcursul anului, in colaborare cu politia, si speram sa reusim sa eradicam acest fenomen“, a declarat seful DSVSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS