15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPuscarie pentru download ilegal

Puscarie pentru download ilegal

Oferirea in sistem share de filme, jocuri, muzica sau programe protejate de drepturi de autor pe retelele de hub constituie infractiune si se poate pedepsi cu pâna la patru ani de puscarie.


Operatiunea „Gramofonul“, in care au fost implicati peste 100 de ofiteri de politie din toata tara, s-a derulat in perioada martie – aprilie. Desi incheiata luna trecuta, a reprezentat doar inceputul unei campanii la nivel national, dusa de politistii de la Investigarea Fraudelor impotriva furnizorilor, distribuitorilor sau vânzatorilor de produse-pirat. Daca in Dolj s-a soldat doar cu vreo sase dosare penale pentru patronii unor sali de internet care aveau instalate pe calculatoare diverse programe sau jocuri pentru care nu achitasera drepturile de autor cuvenite, in alte judete n-a fost doar atât. In Iasi, spre exemplu, politistii de la Investigarea Fraudelor, ajutati de specialisti IT, au dat adevarate lovituri utilizatorilor de hub – soldate cu 11 perchezitii si zeci de calculatoare confiscate – atragându-si antipatia acestora pâna acolo incât sa fie create site-uri anti-„Gramofonul“.


Legislatia nu lasa loc de dubii


Politistii spun ca legislatia actuala interzice filesharing-ul (schimbul de materiale audio-video – n.r.), in masura in care fisierele sunt protejate de drepturi de autor. „Legislatia este deosebit de clara in aceasta privinta si vizeaza retelele de cartier ce cuprind calculatoare care au posibilitatea de a transmite si copia date intre ele prin sistemul share. Daca aceste calculatoare au stocate filme, jocuri, muzica, softuri protejate de drepturi de autor, iar fisierele care contin aceste informatii au setata optiunea share, permitând celorlalti membri ai retelei sa le vizualizeze sau sa le copieze pe alt calculator, atunci cei care au pus la dispozitie respectivele fisiere protejate devin subiecti activi ai infractiunii prevazute de art. 139 indice 8 din OUG nr. 123/2005. Punerea la dispozitia celorlalti membri ai retelei de astfel de fisiere protejate de drepturi de autor reprezinta infractiune si se sanctioneaza cu pâna la patru ani de inchisoare sau pâna la 400 de milioane de lei vechi amenda penala“, a declarat inspectorul Catalin Banica, ofiter al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.


Politistul sustine insa ca o astfel de interdictie nu va reprezenta lovitura de gratie pentru utilizatorii de hub. „Aplicarea intocmai a legislatiei in aceasta privinta nu inseamna neaparat desfiintarea retelelor de hub. Aceste retele nu sunt neaparat facute pentru filesharing, ci, spre exemplu, pentru un joc in retea. Nu este nici o problema din acest punct de vedere, bineinteles, daca jocurile rulate in retea sunt cu licenta. Se poate comunica prin aceste retele, se poate face orice, dar nu schimb de informatii protejate de drepturi de autor“, a mentionat inspectorul de politie Catalin Banica.


Pirateria electronica, efect al saraciei românilor


Utilizatorii de hub-uri, mai mult sau mai putin speriati de operatiuni ale politiei gen „Gramofonul“, sustin ca, indiferent de sanctiune, piratarea softurilor si filmelor se va reduce doar daca va creste nivelul de trai in România.


„Eu cred ca nu noi, cei care downloadam de pe hub-uri, ar trebui sa fim pedepsiti, ci aceia de la care se porneste. Spre exemplu, filmele care apar prima data pe hub sunt filmate in sala de cinema, deci cel care a filmat ar trebui pedepsit. Pe de alta parte, acest fenomen al postarii pe hub a fost generat si de faptul ca produsele originale sunt prea scumpe, fata de salariile actuale din România. De aceea multi prefera sa ia gratis un film de pe hub, chiar daca nu are o calitate exceptionala, decât sa dea un milion pe un DVD“, a declarat Lucian B., de 25 de ani, din Craiova.


Alt craiovean sustine ca, in aceasta privinta, pâna si oamenii legii calca strâmb. „Parerea mea este ca 99% dintre utilizatorii de calculatoare din România nu sunt in regula in ceea ce priveste licentele, drepturile de autor. Sunt convins ca intre ei se afla si cei care cerceteaza astfel de fapte, pentru ca m-ar mira daca as afla de copilul cuiva din politie ca are licente pentru absolut toate programele si jocurile de pe calculatorul de acasa. De aceea, atâta timp cât preturile sunt la fel ca in UE, va fi imposibil sa fie eradicata pirateria. Iar la noi pirateria informatica a fost creata tocmai de nivelul de trai scazut, de veniturile mici“, a spus Gino N., de 19 ani, din localitate.


Statistica


Conform site-ului www.retele.net, in prezent la nivel national exista 515 retele, care au 262.806 abonati la serviciul de internet si 273.491 de abonati la serviciile de retea. Bucurestiul este orasul in care functioneaza mai mult de jumatate dintre acestea: 285 de retele, cu 225.072 de abonati la serviciile de internet si 231.630 de abonati la serviciile de retea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII