15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal11 dosare, redeschise de Parchetul General

11 dosare, redeschise de Parchetul General

Magistratii bucuresteni au infirmat solutiile de neincepere a urmaririi penale date de procurorii doljeni in 11 cazuri, ce vizau decese suspecte ale unor bolnavi internati in Spitalul din Poiana Mare.


Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare revine in atentia procurorilor. Magistratii Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus redeschiderea unor dosare solutionate de procurorii doljeni cu neinceperea urmaririi penale (NUP). La acestea se adauga alte zece dosare, care sunt inca in ancheta la Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj si vizeaza aceleasi decese din spitalul amintit.


176 de decese suspecte


In anul 2004, in urma unor investigatii efectuate de organizatii internationale privind conditiile groaznice in care erau tinuti si tratati bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, Parchetul General a dispus efectuarea unor verificari de catre procurorii Parchetului Tribunalului Dolj cu privire la 176 de decese ale unor pacienti. Ancheta a fost deosebit de dificila, cu atât mai mult cu cât un singur procuror fusese pus sa verifice conditiile in care au decedat 176 de oameni. S-a inceput cu o investigatie pe fisele medicale ale pacientilor, iar acolo unde existau neclaritati s-a procedat si la deshumarea si autopsierea cadavrelor.


Problemele au continuat si in aceasta faza, intrucât au fost situatii in care procurorii si medicii legisti nu erau prea siguri pe cine autopsiaza. Asta, pentru ca in cimitirul Spitalului de la Poiana Mare (era nevoie de un astfel de cimitir, datorita sutelor de pacienti care decedau anual – n.r.) multe morminte nu aveau nici cruci, astfel ca anchetatorii trebuia sa identifice locul inhumarii din amintirile unora dintre pacienti; in plus, Parchetul doljean nu avea fonduri suficiente pentru atâtea autopsii. Daca s-ar fi procedat la autopsierea tuturor mortilor de la Poiana Mare, din perioada 2002-2004, – vizata de ancheta, ar fi fost nevoie de fonduri de aproximativ cinci ori mai mari decât cele pe care le avea Parchetul Dolj. Drept urmare, necropsiile s-au facut doar acolo unde erau neaparat necesare.


Conform legislatiei in vigoare, fiecarui pacient decedat in spital trebuia sa i se faca autopsia, insa nu s-a procedat asa decât in mai putin de 10% din cazuri.


Primul lot de dosare infirmate


Procurorul anchetator a solutionat majoritatea dosarelor cu NUP, iar o parte din solutii i-au fost infirmate de Parchetul General.


„Dosare au fost multe cu privire la decesele de la Spitalul din Poiana Mare. Sunt de putin timp prim-procuror, insa, din câte am aflat, a fost cu ceva vreme in urma un lot de dosare infirmate de Parchetul General. Aceste dosare au fost redistribuite mai multor procurori, care au completat cercetarile, conform specificatiilor de la Parchetul General. In unele nu s-au mai putut face autopsii, in altele s-au putut realiza, dar legistii nu au constatat nimic suspect. Au fost dosare in care s-au cerut lamuriri suplimentare legistilor cu privire la anumite aspecte, dar nu s-a concretizat nici o infractiune. Daca nu exista probe de vinovatie, se merge pe solutia generala de neincepere a urmaririi penale“, a declarat Gheorghe Stoian, prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj.


Al doilea lot de infirmari


Parchetul General de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie a mai infirmat recent alte 11 dosare referitoare la mortii de la Poiana Mare. Mai mult, procurorii de la Parchetul General au aflat cu stupoare ca Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj nu a dat solutii in alte zece dosare aflate in ancheta procurorilor din Craiova de un an si jumatate.


„Intr-adevar, s-au infirmat unele solutii in dosarele privind decesele de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, insa dosarele nu sunt la noi, ci la instanta, intrucât s-au formulat plângeri impotriva solutiilor de neincepere a urmaririi penale“, a mentionat Aurel Bajenaru, procuror general adjunct al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova.


Dosarele au ajuns la Curtea de Apel Craiova, unde instanta a respins plângerile formulate de Centrul de Resurse Juridice impotriva solutiilor NUP date de procurori. Prin urmare, anchetarea celor 11 decese va fi reluata in curând de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova. Celelalte zece dosare dubioase sunt in continuare in ancheta procurorilor de la Parchetul Tribunalului Dolj.


Urmeaza si altele


In prezent, 21 de dosare, vizând decesul in conditii suspecte a tot atâtia pacienti de la Spitalul din Poiana Mare, se afla in ancheta. Se pare insa ca numarul lor va creste. „Au fost infirmate unele solutii de neincepere a urmaririi penale in cazul mortilor de la Poiana Mare, iar altele urmeaza sa fie infirmate in perioada urmatoare“, a precizat magistrat Simona Frolu, purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS