18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii si libertatea de exprimare

Craiovenii si libertatea de exprimare

Ce cred craiovenii despre presa si libertatea de exprimare? Daca vârstnicii spun ca presa a facut progrese in ceea ce priveste libera exprimare, tinerii sunt de parere ca mai trebuie sa treaca niste ani pâna la a putea vorbi despre o presa cu adevarat necenzurata. Oficialii au si ei pareri impartite: o parte lauda „câinele de paza al democratiei“; altii reclama acuzatiile aduse „de o parte a presei“.


Putini craioveni cunosteau ca ieri a fost Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Multi au mers la chioscuri de dimineata si au cumparat ziarul preferat, au ascultat postul de radio favorit sau au urmarit programele televiziunilor. Rugati sa-si expuna punctul de vedere cu privire la presa din România, cei mai multi dintre craiovenii chestionati sunt de parere ca aceasta se afla pe drumul cel bun.


„Consider ca presa nu este libera in totalitate, dar se pot observa progrese evidente fata de inceputul anilor ’90 si mai ales fata de perioada de dinaintea toamnei lui 2004. Presa nu mai este aservita puterii, fie ea locala sau centrala“, a spus Dem Popescu.


„Cred ca presa nu sufera din cauza constrângerilor, cu toate ca vad ca unii au destul de multa forta pentru a incerca sa se puna cu ea. Pâna la urma, presa este cea care releva tot si e bine ca o face, asta ii este datoria. Presa este cea care ne tine la curent cu ce se intâmpla in lumea asta. Spre exemplu, daca nu ar fi presa si oamenii care lucreaza in presa, cum am putea noi afla ce se intâmpla la Dunare si care mai este evolutia situatiei de acolo?“, a spus Ion Bucofan. Multe au fost si parerile care vin sa intareasca ideea ca presa are de luptat cu cei care se simt amenintati de publicarea unor informatii incomode si care incearca astfel sa intervina in procesul mediatic. „Guvernantii si in general cei de la putere sunt incurcati de presa pentru ca ii da in vileag; cu toate astea, cred ca presa noastra este libera“, a spus Gheorghe Dinca, un pensionar craiovean.


Tinerii se arata sceptici


De partea cealalta, tinerii nu sunt la fel de optimisti. „Nu cred ca presa are libertate pe cât ar trebui. Direct sau indirect, are de suferit din cauza diverselor persoane publice, politicieni, oameni de afaceri, persoane care, in general, au o foarte mare influenta“, a fost de parere Rodica Rosianu, studenta la Facultatea de Litere din cadrul universitatii craiovene. „Presa este libera intr-o mai mica sau mai mare masura. Nu intotdeauna se spune totul, din cauza celor care ocupa functii importante. De cele mai multe ori, sunt acuzate chestiunile marunte si sunt lasate in urma lucrurile cu adevarat importante. Mai sunt multe de facut, stiu ca perfectiunea nu se poate atinge, dar, cel putin teoretic, spre asta trebuie sa tindem“, a spus Lucretia Dinu.


„Nu prea avem presa libera. Presa audio-vizuala, si ma refer la posturile centrale, are anumiti patroni care au anumite interese, iar cotidianele centrale sunt si ele impartite. Despre presa locala nu pot spune nimic, pentru ca nu obisnuiesc sa citesc ziarele de la noi“, a spus Marian Stircu.


Presa, in ochii autoritatilor


Perceptia pe care o au conducatorii din administratia doljeana asupra presei din judet se caracterizeaza in general prin sintagma „nu exista padure fara uscaturi“. Cu toate ca mai-marii judetului considera in general ca presa este un câine de paza fara de care societatea nu ar mai fi democratica, acestia acuza si aparitia nu de putine ori a unor „derapaje“ deranjante. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca presa este caracterizata printr-un echilibru intre prezentarea faptelor si denaturarea lor. „Intre formarea opiniei si deformarea realitatii exista un echilibru la nivelul presei, insa, din pacate, exista amândoua. Oricum, consider ca relatia pe care am avut-o cu presa este echitabila si echilibrata“, a spus Giugea. Aceeasi este si parerea subprefectului Ciobotea, care nu de putine ori a intrat „in gura“ presei din cauza unor „mici incidente“ relatate de ziaristi. „Am avut o relatie foarte buna cu presa, desi au fost mici incidente in care am fost acuzat de diverse lucruri. A trebuit sa am taria de caracter de a trece peste toate, pentru a putea pastra o relatie buna cu presa“, a spus subprefectul Ionel Ciobotea. Cu toate ca a fost proaspat numit in functia de subprefect, Nicolaie Giurgiteanu si-a facut deja o parere despre presa, modelata si de imprejurarile nu tocmai fericite. „Cu toate ca sunt nou la prefectura, pot sa spun ca, exceptând unele ziare din Craiova, presa este in general formata din jurnalisti profesionisti. Cu toate acestea, nu pot sa neg faptul ca m-a deranjat atunci când s-a scris despre mine si nici nu m-au sunat sa ma intrebe ce parere am despre acel lucru“, a precizat Giurgiteanu.


Orice incercare de intimidare a presei craiovene ar trebui sanctionata


Pentru conducerea Consiliului Judetean Dolj, imaginea institutiei pe care a prezentat-o presa de-a lungul timpului a fost in general corecta, desi de multe ori reprezentantii CJ Dolj au fost „urecheati“ pentru activitatea depusa. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ca relatia sa cu jurnalistii a fost „de normalitate“ si ca au fost momente in care si-a corectat activitatea datorita semnalelor trase de presa. „Am o relatie de normalitate cu presa si atunci când am fost criticat nu am putut acuza pe nimeni ca a denaturat faptele, pentru ca mereu semnalarile presei cu privire la activitatea mea au fost corecte“, a precizat Prioteasa. Aceeasi este si parerea vicepresedintelui CJ Dolj, Constantin Dascalu, care a subliniat faptul ca orice incercare de intimidare a presei craiovene ar trebui sanctionata de jurnalisti. „Rolul presei este si acela de a ne corecta activitatea noua, celor din administratie. Excesele pe care le-am vazut pentru a impiedica jurnalistii sa afle informatii nu cred ca sunt benefice, iar presa nu ar trebui sa se lase intimidata de anumite persoane care fie vor sa ascunda ceva, fie vor sa-si pastreze o imagine buna“, a spus Dascalu. Vicepresedintele CJ, Victor Odolbasa, a declarat ca i se pare normal ca oamenii din institutiile doljene sa mai fie si criticati din când in când de presa. „Consider ca e normal ca fiecare sa-si spuna parerea, depinde de fiecare jurnalist cum percepe lucrurile. Ma deranjeaza insa când faptele nu sunt prezentate cum trebuie, ci denaturat. Apar in presa si lucruri bune, si rele. Oricum, nu ma astept sa ma laude presa“, a spus Odolbasa.


Primarul Solomon nu vrea sa se pupe cu ziaristii pe strada


Marea nemultumire a viceprimarului Sorin Iordache este ca o parte dintre ziaristi nu publica declaratiile lui, asa cum au fost facute, in cotidianele pe care acestia le reprezinta. Iordache recunoaste ca face parte dintre persoanele care nu au avut divergente importante cu presa.


„Am o relatie foarte buna cu presa craioveana, insa nu intotdeauna declaratiile mele sunt relatate intocmai de o parte dintre ziaristi. Totusi, nu m-am simtit niciodata haituit de presa“, a sustinut vicele Sorin Iordache.


De aceeasi parere este si colegul sau, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care afirma ca are probleme cu un ziar local. „Presa din Craiova, cu exceptia unui cotidian, este corecta. Haituit nu m-am simtit niciodata, deoarece nu sunt genul care sa ma las haituit“, a declarat Gheorghe Nedelescu.


De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, primarul Antonie Solomon a declarat ca ii incurajeaza pe ziaristi sa il critice, cu toate ca nu toti sunt pe placul lui.


„Este o relatie normala. Asa cum o vad eu, e ca un parteneriat. Impreuna cu presa, primaria ar trebui sa se afle in slujba comunitatii. Din pacate, uneori, o parte a presei mai si dezinformeaza publicul. Eu va respect insa pentru munca pe care o faceti. Pe mine puteti sa ma injurati cât vreti când gresesc, ca sa imi atrageti atentia. Deoarece sunt un primar activ, nu tin neaparat sa am o relatie extraordinara cu presa, sa ma intâlnesc cu voi pe strada si sa ne pupam. In nici un caz insa nu m-am simtit haituit de presa din Craiova“, a afirmat primarul Antonie Solomon.


„In Dolj, nu-mi aduc aminte de vreun ziarist condamnat penal“


Oamenii legii apreciaza si ei libertatea de exprimare a ziaristilor. Judecatorul Aurel Ilie, de la Curtea de Apel Craiova, spune ca „presa româneasca mi se pare absolut libera si independenta, in sensul ca nici o institutie a statului nu poate sa exercite constrângeri cu privire la ceea ce poate sau nu poate sa reflecte mass-media. Pe de alta parte, din punctul de vedere al intereselor financiare ale institutiei mass-media, ale patronului, presa poate sa fie mai mult sau mai putin subordonata. Dar asta este chiar firesc si normal pâna la un punct, intrucât ar fi culmea ca un ziarist sa-si prezinte negativ patronul. In Dolj, cel putin, nu-mi aduc aminte de vreun ziarist condamnat penal in ultimii patru-cinci ani. Din pacate, se mai intâmpla ca ziaristii sa fie totusi «sanctionati» pe latura civila la plata unor despagubiri nu de putine ori foarte consistente“.


Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, comisar Georgel Enescu, recunoaste ca de multe ori presa a ajutat politia sa raspunda cu promptitudine la nevoile comunitatii. „Eu zic ca presa este libera si independenta, ba chiar foarte utila si benefica atunci când reflecta realitatea. Exista, ce-i drept, anumite situatii – nu foarte multe – in care, in tratarea anumitor subiecte, se distorsioneaza realitatea, exagerându-se, insa nu trebuie generalizat din acest punct de vedere. Presa este foarte utila. Trebuie sa recunosc ca si mie mi se intâmpla sa aflu de anumite situatii mai intâi din presa. Din partea mea, tot respectul pentru presa, pentru ziaristi in general“, a spus seful IPJ Dolj.


Redactorii Gazetei de Sud si ai Curierului National au facut schimb de idei cu cititorii


Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost sarbatorita si anul acesta la Bucuresti printr-o serie de manifestari grupate sub deviza „Transparenta. Calitate. Responsabilitate“. In Piata Universitatii, „Tabara media“ a adunat laolalta jurnalisti, analisti ai fenomenului mediatic, politicieni si consumatori de media.


La fel ca in fiecare an, redactorii Curierului National si cei ai Gazetei de Sud, cel mai puternic ziar regional din România, au venit sa-si intâmpine cititorii, sa le asculte opiniile, sa le promita in continuare informatii netrunchiate si un condei cât mai ascutit. La ceas aniversar am fost iertati si binecuvântati cu câte un zâmbet sagalnic. Pâna si oamenii politici au aruncat manusa de lupta si au lasat in urma „micile nazbâtii“ ale gazetarilor care uneori i-au trimis „la zidul plângerii“.


Prezent la datorie, Adriean Videanu, om politic cu mentalitate de invingator, a tras cu ochiul in Tabara media, probabil pentru a afla ce i se mai pregateste. Nici primarul Clujului, Emil Boc, nu a lipsit.


Cei prezenti in Piata Universitatii au putut asista la o expozitie de graffiti, cu tema „Libertatea de exprimare“, si la o expozitie de fotografii de presa realizata de fotografii Centrului Român pentru Jurnalism de Investigatie. Si cum orice sarbatoare nu este posibila fara o lansare la CJI, a fost inaugurata pagina de web „Media Index“, o baza de date accesibila publicului, cu informatii despre companiile de media din România, patronii lor si alte interese economice ale acestora.


Seria de evenimente va continua pe 4 si 5 mai, cu doua dezbateri dedicate studentilor, gazduite de cluburile Fire si Club A. La manifestari vor participa politicieni si jurnalisti recunoscuti, care vor incerca sa stabileasca echilibrul just intre libertatea si responsabilitatea presei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII