22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEDERA, un loc de munca deloc de invidiat

EDERA, un loc de munca deloc de invidiat

Dupa aparitia articolelor din Gazeta de Sud in care mai multi fosti angajati isi povesteau experienta traita in perioada in care au lucrat la EDERA, si altii au ales sa vorbeasca.


Institutiile abilitate sa verifice activitatea agentilor economici nu au reactionat deocamdata la sesizarile facute de fostii angajati ai Farmaciei EDERA din Craiova. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj va efectua, dupa spusele conducerii acestei institutii, o verificare in perioada urmatoare, in baza sesizarilor primite. Aceleasi sesizari au ajuns si la alte institutii abilitate: Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj.


Farmacista Georgeta Cojocaru a lucrat pâna de curând ca inspector in cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM). Pe 17 mai 2002, dupa aproximativ un an de la infiintarea farmaciei, Georgeta Cojocaru a efectuat un control la EDERA, privind calitatea medicamentelor. In procesul-verbal intocmit in urma controlului s-a consemnat faptul ca in frigiderul unitatii s-au gasit aproximativ 20 de doze de vaccin antigripal expirat, alaturi de doze de vaccin de uz veterinar, in conditiile in care, potrivit legislatiei in vigoare, medicamentele expirate trebuie scoase din gestiune si aruncate.


„Farmacia nu indeplinea conditiile de functionare. In primul rând, spatiul nu era corespunzator din punct de vedere al suprafetei. In mod normal, pentru a primi autorizatie de functionare, o farmacie trebuie sa aiba cel putin 50 de metri patrati, din care oficina (camera de desfacere a produselor farmaceutice) trebuie sa aiba 15 metri patrati, in afara de hol, grup sanitar si vestiar, iar receptura (locul unde se prepara produse farmaceutice) nu exista. Orice farmacie trebuie sa aiba receptura“, a precizat Georgeta Cojocaru.


In procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala a Medicamentului, in urma controlului efectuat la Farmacia EDERA, mai era consemnat faptul ca medicamentele puternic active nu erau puse separat si tinute sub cheie, cum ar fi fost normal, ci erau asezate pe rafturi, laolalta cu celelalte medicamente. „Pe lânga aceasta, rafturile erau foarte aglomerate, incât, ca sa vezi data de expirare a unui medicament, trebuia sa le dai pe toate jos. La unele medicamente nu exista prospect in limba româna“, a mai spus Georgeta Cojocaru.


In urma neregulilor constatate, farmacista unitatii a fost sanctionata cu amenda de cinci milioane de lei. La controlul efectuat, inspectorii agentiei au constatat cu stupoare ca in farmacie nu existau specialisti. „In unitate lucra un singur farmacist, restul angajatilor fiind eleve la scoala postliceala, in curs de calificare. In mod normal, intr-o farmacie, doar femeia de serviciu nu este de specialitate“, a adaugat farmacista Cojocaru.


„O perioada neagra in viata mea“


Fostii angajati isi amintesc de perioada in care au lucrat la EDERA ca de una dintre cele mai negre din viata lor. A.M. lucreaza acum la Farmacia nr. 1 din Craiova. Farmacista spune ca este multumita de actualul loc de munca si prefera sa nu se mai uite in urma. „As vrea sa nu imi mai amintesc de cei doi ani petrecuti la EDERA. A fost o perioada neagra in viata mea. M-am angajat acolo in 2002. La inceput, timp de sapte-opt luni, am lucrat fara carte de munca. Am semnat contractul abia in martie 2003. Comportamentul patroanei fata de noi era in functie de toane. Depinde cum se trezea dimineata. Ne jignea si prin vorbe, dar mai ales prin atitudine. Nu am putut rezista mult timp acolo, lucram 12-14 ore pe zi, dar s-a intâmplat sa muncim si 36 de ore incontinuu. Pâna la urma, am fost nevoita sa-mi dau demisia“, a spus A.M.


„Mi-a spus sa ma tratez, ca sunt bolnava psihic“


Cam in aceeasi perioada, a fost angajata la EDERA si Florentina Tone. Acum asistenta la Farmacia Centrala si Farmacia Horezului, pe atunci studenta la ISE si eleva la Scoala Postliceala de Farmacie, Florentina sustine ca nu a mai intâlnit pâna acum un loc de munca in care angajatii sa fie tratati fara pic de consideratie, asa cum se intâmpla la EDERA: „M-am angajat in martie 2002, dar mi s-a facut carte de munca mult mai târziu. Lucram si câte 24 de ore nonstop si sâmbata si duminica“.


Dupa numai câteva luni, asistenta a avut un conflict cu conducerea Farmaciei EDERA si a fost nevoita sa plece. „De la 1 august 2002, CAS ne-a cerut sa trecem in calculator si seriile scrisorilor medicale. Din cauza oboselii, mi s-a intâmplat sa omit inregistrarea unora dintre aceste serii si atunci patroana a considerat ca asta s-a intâmplat pentru ca as fi avut probleme psihice. M-a jignit, spunându-mi ca sunt bolnava psihic si ca daca nu accept sa fac tratament nu mai am ce cauta in farmacie“. Florentina Tone mai spune ca, desi a fost angajata pe post de casier, onora retete fara probleme, desi acest lucru nu il putea face decât o farmacista. „Banii ii primeam fara fluturas, nu semnam state de plata. Pe lânga asta, in acea perioada in farmacie existau produse naturiste expirate, ceaiuri si capsule“, a mai spus Florentina Tone.


Vaccinul expirat provoaca reactii negative


„In cazul in care un vaccin este expirat, nu isi mai face efectul pentru ca microbul continut a murit. In compozitia vaccinului exista si substante care mentin microbul inactiv. In cazul expirarii, aceste substante sunt cele care pot duce la aparitia socului anafilactic (reactie violenta a organismului, provocata de injectarea sau de inghitirea unei anumite substante, care poate provoca decesul)“, a declarat dr. Cristina Geormaneanu, medic primar medicina de urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII