22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPosturile APIA au incins spiritele din nou

Posturile APIA au incins spiritele din nou

Institutia care va rula fonduri europene, incepând din 2007, reprezinta un loc de munca tentant pentru aproape 1.000 de olteni. Prima zi a probei scrise a examenului pentru ocuparea unui post la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a atras primele nemultumiri.


La concursul de luna aceasta pentru ocuparea unei functii in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj, s-au inscris 741 de candidati pentru 146 de posturi libere in cinci judete (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Vâlcea). Dintre acestia, aproximativ 13% nu au putut participa la proba scrisa de luni, deoarece le-au fost respinse dosarele. O parte dintre acestia s-au considerat nedreptatiti pentru modul in care au fost selectate dosarele. Au refuzat insa sa-si dea numele pe motiv ca ar putea fi taxati la un concurs ulterior. „Am avut acelasi dosar ca data trecuta. Am schimbat insa fisa medicala, cazierul si fisa de inscrire. Cu toate astea, dosarul meu a fost respins“, a declarat Emilia O., unul din candidati. Aceasta problema a mai aparut si la alti candidati. „Au spus ca trebuia ca la dosar sa fie diploma in original. In lista cu acte nu era insa specificat. Daca stiam din timp, puteam sa remediem situatia“, a spus Ion D., alt candidat nemultumit.


Nu s-a specificat ca toate copiile trebuia legalizate


Alte nemultumiri se refereau la faptul ca nu li s-a comunicat telefonic faptul ca dosarele lor au fost respinse, ca listele cu respinsii nu au fost afisate la filialele APIA judetene si astfel oamenii au fost nevoiti sa bata drumul de la Craiova de la sute de kilometri, ca nu li s-a spus in momentul depunerii dosarului ca ar fi trebuit depuse actele in original sau in copii pe care sa fie specificat faptul ca sunt conforme cu originalul (in lista cu actele necesare pentru dosar nu era specificat faptul ca aceste acte trebuie sa fie depuse fie in original, fie in copie legalizata). „Am depus cazierul in copie pentru ca am vrut sa-l mai depun pentru alt concurs. Cel care mi-a preluat dosarul a notat pe copia cazierului ca e conforma cu originalul. Autenticitatea lui ar trebui stabilita prin verificarea vizei celui ce a primit dosarul“, a spus Daniel G., alt candidat al carui dosar a fost respins.


Au fost primite toate dosarele


Presedintele comisiei de examinare spune insa ca in tara exista 42 de sucursale judetene APIA, fara personalitate juridica, care, pentru ca in teritoriu s-a lansat ideea potrivit careia nu se primesc dosare decât de la anumite persoane, a trebuit sa primeasca toate dosarele care contineau cele 12 acte necesare. „Sucursalele judetene au primit dosarele, le-au centralizat. Nimeni nu a avut dreptul sa se pronunte asupra vreunui document. Sarcina de a verifica aceste dosare a revenit comisiei de examinare“, a declarat Ionel Brasov, presedintele comisiei de examinare si seful Biroului de Control Intern al APIA.


„Am avut cazuri când au adus recomandare de la soti“


Reprezentantii APIA, la rândul lor, spun ca dosarele respinse au fost verificate de mai multe ori pentru a nu se face vreo greseala. „Fiecare dosar respins a fost verificat de cel putin doua-trei ori de persoane diferite ale comisiei numite prin decizie de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. APIA va derula fonduri europene si sume foarte mari si responsabilitatea lor va fi foarte mare“, a declarat Ionel Brasov. Potrivit acestuia, data trecuta, conditiile au fost mult mai putin restrictive. Acum dosarele au fost respinse fie pentru ca nu respectau vechimea in specialitate (sa fi lucrat in domeniul in care e specializat minimul de ani necesar pentru ocuparea unui post de functionar public), fie pentru ca nu aveau recomandarea de la fostul loc de munca sau fisa de evaluare a postului.


„Am avut cazuri când au adus recomandare de la soti. Alt motiv pentru care au fost respinse dosarele a fost faptul ca vreo sase-sapte dosare nu avea cazierul judiciar in original, nelegalizat. In plus, daca si-au schimbat optiunea pentru post, s-au schimbat si conditiile necesare pentru ocuparea posturilor“, a adaugat Ionel Brasov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU