18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRevelionul chinezesc la Târgu Jiu

Revelionul chinezesc la Târgu Jiu

Un chinez, care si-a intemeiat o familie in Târgu Jiu, casatorindu-se cu o gorjeanca, a organizat duminica trecuta Revelionul chinezesc. La petrecere au venit prietenii apropiati, care s-au ospatat cu mâncaruri traditionale chinezesti.


Sotii Liao, Gabriela si Alea Deng Zao, au organizat duminica, 12 februarie, la Restaurantul Chinezesc din Târgu Jiu, care le apartine, o petrecere unde au invitat prietenii apropiati, pentru a marca astfel incheierea Anului Nou chinezesc. Invitatii s-au ospatat cu mâncaruri traditionale chinezesti: spaghete din orez, pui Shanghai, sos din soia, coltunasi fierti si pachetele de primavara. Coltunasii si pachetelele de primavara sunt doua preparate care se pregatesc cu ocazia diferitelor sarbatori. Coltunasii sunt preparati din legume, carne de porc si mirodenii, iar pachetelele de primavara din legume, carne de pui, oua si mirodenii. Cel care s-a ocupat de pregatirea preparatelor culinare a fost chiar amfitrionul petrecerii, Alea Deng Zao Liao, de 37 de ani, care lucreaza ca bucatar la propriul restaurant. Este al saptelea an in care Alea organizeaza Revelionul chinezesc in Târgu Jiu. Cu toate ca s-a sarbatorit Revelionul chinezesc, la petrecere s-a ascultat mai mult muzica populara româneasca, iar Alea a jucat impreuna cu invitatii, printre care s-a numarat si Maria Mota, presedinta Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), cea care l-a botezat si l-a convertit la ortodoxie.


S-au casatorit dupa sase luni


Gabriela si Alea Deng Zao s-au cunoscut in urma cu sase ani. Gabriela, de 30 de ani, avocat de profesie, ne povesteste ca o prietena din Bucuresti a rugat-o sa il ajute pe un chinez sa isi deschida un magazin in Târgu Jiu. „I-am facut si magazin, si doi copii. A fost o curiozitate pentru mine, pentru ca nu mai cunoscusem pâna atunci vreun chinez. Am vazut ca se uita insistent la mine si am zis sa ma uit si eu la el. Mi-a placut pentru ca e sincer, uneori prea sincer, si ca este un om simplu“, a spus Gabriela. Cei doi s-au casatorit la o jumatate de an dupa ce s-au cunoscut, iar dupa putin timp a venit pe lume si primul lor copil, Jennifer Hia Leng, al carei nume semnifica, in limba chineza, inalta moralitate. Fetita cea mica se numeste Julia Feng, iar numele ei inseamna paunita.


Pentru a se casatori cu Gabriela, Alea Deng Zao a trebuit mai intâi sa se boteze in religia ortodoxa. Cea care l-a botezat este Maria Mota, pe atunci colega cu Gabriela, care a devenit astfel nasa lui. Pentru ca nu era casatorita, aceasta nu a putut sa-i si cunune pe cei doi. Maria Mota ne spune ca, din cauza mentalitatii, a gasit cu mare greutate nasi pentru a-i cununa pe cei doi.


Vrea sa renunte la cetatenia chineza de dragul Gabrielei


Alean, asa cum ii spune sotia, se afla in România de 12 ani, iar in urma cu sase ani s-a mutat cu afacerile, dar si cu viata, la Târgu Jiu. S-a indragostit de Gabriela de cum a vazut-o si vrea sa traiasca alaturi de ea pentru tot restul vietii. Alean isi iubeste atât de mult sotia incât vrea sa renunte si la cetatenia chineza si sa devina cetatean român, chiar daca acest lucru va insemna sa se intoarca in propria lui tara numai cu viza, deoarece chinezii nu pot sa aiba dubla cetatenie.


Parintii Gabrielei au avut, la inceput, unele indoieli in ceea ce-l priveste pe alesul inimii fiicei lor. „Când am mers la tara, sa il prezint pe Alean parintilor mei, au cam strâmbat din nas si se uitau sa vada daca mai este câinele in cusca. S-au convins repede ca este un baiat de treaba“, a mai spus Gabriela. Ea a fost in China in urma cu trei ani si a ramas impresionata de civilizatia pe care a gasit-o acolo: „Ma gândeam ca e o tara slab dezvoltata, dar am constatat cu uimire ca e la fel cum am vazut in filmele americane“.


Anul Nou chinezesc dureaza doua saptamâni


In China, Anul Nou sau Festivalul Primaverii, cum mai este numit, este cea mai importanta sarbatoare si se desfasoara pe o perioada de 15 zile, timp in care nu se lucreaza. Chinezii nu sarbatoresc trecerea intr-un nou an, ci intr-un nou anotimp. Sarbatoarea marcheaza sfârsitul iernii si inceputul primaverii. In timpul Festivalului Primaverii, chinezii de pretutindeni se intorc acasa si familia se reuneste.


Anul Nou Chinezesc cade in fiecare an la date diferite, deoarece se calculeaza pe baza unei combinatii a miscarilor Lunii fata de Soare. In acest an a inceput pe 29 ianuarie si s-a incheiat pe 12 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS