22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei sferturi din români vad justitia corupta

Trei sferturi din români vad justitia corupta

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale, 70% dintre cei chestionati cred ca angajatii din justitie, tribunale si Parchete sunt corupti. Peste 60% dintre subiecti apreciaza ca vama, politia si sistemul sanitar ocupa, in aceasta ordine, locurile urmatoare in topul celor mai corupte institutii.


Mai mult de 40% dintre români sunt de parere ca dupa integrarea României in Uniunea Europeana coruptia va scadea, in timp ce 34% apreciaza ca va ramâne la fel.


Nastase, in fruntea listei


Gigi Becali, George Copos, Corneliu Vadim Tudor si Miron Mitrea sunt vazuti ca cel mai putin corupti oameni din România, releva acelasi sondaj. De remarcat faptul ca la aceasta intrebare deschisa nu si-au exprimat opinia decât 37,8% dintre cei chestionati. In opinia intervievatilor acestia ar fi urmati de Sorin Ovidiu Vântu – 2,3%, Viorel Hrebenciuc – 1,7%, Ion Iliescu – 1,6%, Calin Popescu Tariceanu – 1,5%, Dan Ioan Popescu – 1,2%.


Majoritatea celor sondati considera ca Adrian Nastase este cel mai corupt om din România (19,1%), fiind urmat de Dinu Patriciu (2,4%) si Traian Basescu (2,3%).


Mai mult de o treime (40%) dintre cei chestionati cred ca presa a jucat cel mai important rol in scandalul „Matusa Tamara“. Cei intervievati considera ca au avut un rol important in declansarea acestui scandal in care este implicat Adrian Nastase: Traian Basescu – 11,7%, serviciile secrete – 8,5%, Calin Popescu Tariceanu – 7,7%, insusi Adrian Nastase – 6,3%, unii membri PSD – 4,3%, unii membri ai Aliantei D.A. – 4,2%, unii parteneri de afaceri – 4,2%. Nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare 12,7% dintre cei chestionati.


Nu stiu ce face CNSAS


Potrivit sondajului BCS, 47% dintre cetateni nu stiu cum sa aprecieze activitatea actualului presedinte al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Gheorghe Onisoru, de la numirea lui in functie si pâna in prezent. Sondajul releva ca numai 4% dintre cei chestionati apreciaza activitatea presedintelui CNSAS ca fiind foarte buna, 25% sustin ca este buna, 18% sunt de parere ca este proasta, iar 6% o considera a fi foarte proasta.


De asemenea, 46% dintre persoanele intervievate au declarat ca nu stiu daca propunerea privind numirea lui Constantin Ticu Dumitrescu in fruntea CNSAS este potrivita sau nu. Aceasta propunere este considerata a fi potrivita de 21% dintre cei chestionati, in timp ce 20% sustin ca propunerea este inutila, iar 13% sunt de parere ca este gresita. Sondajul de opinie BCS a fost realizat in perioada 1-6 februarie 2006, pe un esantion de 1.161 persoane, cu o marja de eroare de +/- 3%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII