15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal43 de cazuri de rujeola confirmate

43 de cazuri de rujeola confirmate

In doar o saptamâna, in judetul Olt, numarul cazurilor de rujeola confirmate a crescut de la 12 la 43 (din 52 suspectate), cea mai mare parte fiind copii si doar trei adulti (in Piatra Olt si Ganeasa). S-au descoperit focare in 12 localitati si, conform declaratiilor sefei Compartimentului Epidemiologia Bolilor Transmisibile din cadrul Directiei de Sanatate Publica Olt, dr. Marinela Madan, s-a trecut rapid la actiune in focar. „Toti au trecut prin sectiile de infectioase, nu am acceptat tratamentul la domiciliu“, a declarat dr. Madan.


In Sectia Infectioase a Spitalului Judetean Slatina se afla si in prezent mai multe cazuri suspecte de rujeola, insa pentru a se confirma diagnosticul se asteapta rezultatul analizelor trimise Institutului „Cantacuzino“.


Situatia din tara a impus insa o strategie nationala pentru limitarea extinderii infectiilor cu virusul rujeolic. Astfel ca toti medicii de familie, asistentii comunitari, mediatori sanitari, reprezentanti ai ONG-urilor, consilierii pe problemele romilor din primarii si prefecturi sunt implicati in aceasta campanie.


Vârsta de vaccinare a scazut la sapte luni


Astazi si mâine, Directia de Sanatate Publica Olt organizeaza intâlniri pe zone cu medicii de familie, pentru a li se transmite in detaliu programul de masuri. In fiecare zi, DSP Olt va transmite la minister situatia din judet, pe opt categorii de vârsta.


Sefa Compartimentului Epidemiologia Bolilor Transmisibile dr. Marinela Madan, declara ca inca de saptamâna trecuta se lucreaza la catagrafierea populatiei cu risc, astfel incât de astazi sa se treaca la vaccinare. Prima masura in cadrul noii strategii a Ministerului Sanatatii a fost scaderea vârstei de vaccinare la sapte luni (de la 12 luni). Personalul medical a avut sarcina ca in 72 de ore sa inventarieze copiii cu vârste intre sapte si 12 luni, intre 12 si 15 luni si intre sapte si 14 ani (nevaccinati) si sa evalueze necesarul de vaccin. In cel mai scurt timp se va realiza recuperarea restantelor la grupa de vârsta sapte-12 luni.


Pentru copiii de sapte ani, preparatul imunoprofilactic recomandat de Ministerul Sanatatii va sosi la DSP Olt astazi, astfel incât vaccinarea va incepe in scoli de mâine si se va realiza in cursul acestei luni. Prioritatile DSP sunt recuperarea restantierilor din focare, vaccinarea copiilor intre sapte si 11 luni cu vaccin antirujeolic VVR (revaccinarea copiilor care au intre sapte si 11 luni se va face cu vaccin rujeolic-rubeolic-urlian la 18-24 de luni). Campania se continua cu copiii intre 12-15 luni si copiii de sapte ani. Pe masura completarii necesarului de preparate imunoprofilactice, campania se va extinde la copiii de 14 ani, nevaccinati inca.


S-au recomandat produse biologice diferite pentru categoriile de vârsta stabilite pentru vaccinare. Daca pentru elevii de clasa I se asteapta astazi produsul, pentru ca de mâine sa inceapa vaccinarea, in stoc exista vaccin pentru celelalte categorii. Intr-o prima faza vor fi vaccinati in judet 7.732 de copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS