18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPuscarie pentru liderii de la Costesti

Puscarie pentru liderii de la Costesti

Fostii locotenenti ai lui Miron Cozma, condamnati in dosarul mineriadei din ianuarie 1999, de la Costesti, considera sentinta magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca fiind „o decizie politica“. Trei din cei cinci lideri condamnati in acest proces sint pensionari si au de executat cite cinci ani de puscarie.


Dorin Lois: „Astept sa vina sa ma ia, am bagajul pregatit“


Dorin Lois, fost vicepresedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, acum pensionar, spune ca se considera vinovat doar pentru faptul ca a fost membru de sindicat la vremea respectiva. „Consider ca este o decizie politica. Trebuia sa gaseasca niste vinovati. Ma consider vinovat ca am fost membru de sindicat. Erau 71 de lideri ai minerilor, dar vom plati doar noi. Toti au aceeasi vina: aceea de a fi lideri ai ortacilor“, a spus Lois. Acesta sustine ca a stiut de la inceput ca vor fi condamnate cel putin trei persoane. „Astept sa vina sa ma ia, am bagajul pregatit. N-o sa plec din tara, n-o sa fug niciunde, vreau doar sa vad meciul de simbata cu Poli. Eu tin cu Jiul Petrosani. Dupa aia sa se intimple orice. Nu sint bolnav, sint sanatos tun. Nu stiu unde ne vor duce“, a mai spus Dorin Lois.


Ionel Ciontu, fost lider de sindicat al ortacilor de la Mina Livezeni, actualmente si el pensionar, sustine ca tot procesul a fost politic, iar cel urmarit a fost de fapt Cozma. „Totul este o decizie politica. Am venit cu tot felul de documente pentru a demonta decizia Curtii de Apel Bucuresti, insa nu am reusit. Acum ma intorc spre casa, pentru ca vin de la proces de la Bucuresti si de miine (astazi – n.r.), astept sa vina cu mandat si ma duca la puscarie“, a declarat Ionel Ciontu.


Constantin Cretan: „Este un proces politic“


Si Constantin Cretan, liderul minerilor din Gorj, sustine ca singura sa vina este aceea de a fi infiintat Liga „Miron Cozma“ pe timpul cind liderul minerilor din Valea Jiului era la inchisoare, prin care a facut demersuri atit in tara, cit si in strainatate pentru eliberarea acestuia. Cretan a declarat ca procesul a fost unul politic: „Este un proces politic, pentru ca la mineriade nu a participat numai Cretan, care avea o functie de vicepresedinte al unei federatii. Au participat mari presedinti, dar au fost scosi din dosare pe criterii politice, pentru ca erau membri ai partidelor aflate fie la putere, fie in opozitie. Erau membri PSD, erau membri PD si PNL. Toti liderii de sindicat au fost scosi din dosare si au avut o contributie mult mai mare la mineriade decit Cretan. Deci este un proces politic al mafiei care dirijeaza politicul. (…) Voi ataca sentinta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Probabil ca voi face actiunea din penitenciar. Imi voi duce crucea mai departe. Cei sase lideri de sindicat, inclusiv Miron Cozma, sintem victime ale unui regim ticalos, care de 15 ani fura România. Lui Miron Cozma ii va face contopirea de pedepse si probabil ca ii va da cel mult o saptamina. Altceva nu au ce-i face“.


Actualii lideri ai minerilor au ramas si ei surprinsi de sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie. „Sint surprins, nu stiu ce sa mai zic. Credeam ca la recurs ori vor diminua pedepsele, ori vor incadra faptele la alt articol, nu la subminarea puterii de stat. Nu stiu daca a fost decizie politica, nu pot sa comentez, pentru ca nu ma pricep, nu sint de specialitate. Nu as fi crezut niciodata ca se va da aceasta sentinta, credeam ca altfel se pune problema acolo“, a afirmat actualul presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere, Zoltan Lacatas. Singurul care nu este inca de gasit si despre care ortacii sai spun ca nu mai este in tara e fostul lider al minerilor de la EM Paroseni, Romeo Beja.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS