16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva generala in transportul feroviar

Greva generala in transportul feroviar

Traficul pe calea ferata a fost asigurat in proportie de 30%


Aproximativ 20% dintre angajatii CFR au intrat in greva generala ieri-dimineata, la ora 7.00, ca urmare a refuzului administratiei de a da curs solicitarilor lor, privind acordarea tichetelor de masa, imbunatatirea conditiilor de lucru si includerea in grila de salarizare a salariului minim pe economie. Cele trei federatii din transporturile feroviare initiatoare ale protestului sint Federatia Sindicatelor din Ramura Vagoane, Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România si Federatia Mecanicilor de Locomotiva. Toti mecanicii de locomotiva au intrat in greva ieri, ceea ce a dus la perturbarea serioasa a traficului feroviar. Protestatarii au asigurat totusi o treime din activitate, in conformitate cu Legea privind conflictele de munca, stabilind impreuna cu administratia trenurile care vor circula in aceasta perioada.


Multi dintre ceferisti nu stiau de ce sint in greva


La ora 7.00 au intrat in greva si mecanicii de locomotiva doljeni. Gara Craiova a fost impinzita inca de la primele ore cu afise care anuntau greva generala, precum si noul mers al trenurilor, doar 56 de trenuri aflindu-se in grafic pe perioada protestului. Desi au venit la program, grevistii nu au lucrat ieri. Unii dintre ei s-au adunat pe peronul garii, putind fi confundati destul de usor cu calatorii nemultumiti care asteptau trenul, mai ales ca habar n-aveau ce cautau acolo. „Nu stiu de ce nu lucram astazi (ieri – n.r.). Ni s-a spus doar ca nu trebuie sa muncim si asa am facut“, a spus un ceferist care isi facea de lucru mincind seminte. Am aflat pina la urma ca grosul grevistilor era comasat la depou, acolo unde s-ar fi aflat si liderii de sindicat. Dupa o jumatate de ora in care am incercat in zadar sa gasim in toata gara un sindicalist cu care sa stam de vorba, a dat norocul peste noi si am gasit chiar doi, in biroului sefului garii.


Ilie Ion si Dan Ursei, viceliderul si respectiv liderul regional de la Sindicatele din Ramura Vagoane au sustinut ca, dupa mai multe runde de negocieri, administratia si-a batut joc de sindicalisti, venind cu o propunere mai mult decit jignitoare privind acordarea a cinci tichete de masa. „Am cerut acordarea de tichete de masa si ne-au dat, citez, «inca cinci tichete de masa», de la 1 iulie, pornind probabil de la premisa gresita ca noi primim deja cinci tichete de masa, la acestea urmind sa fie adaugate inca cinci tichete de masa de la 1 octombrie. Cit despre revendicarile salariale, lumea a inteles din presa ca este vorba de o marire cu 10,7%, insa problema nu s-a pus astfel. Noi am cerut doar introducerea in grila a salariului minim pe economie, de 3.100.000 de lei, in conformitate cu legea. Nu am cerut nimic iesit din comun“, a declarat Ilie Ion.


De la greva de ieri au lipsit controlorii de bilete, impiegatii de miscare si casierele, acestia apartinind celor trei mari federatii din CFR care au decis sa nu participe la greva generala.


De altfel, chiar si cu ghiseele deschise, casierele Garii Craiova au somat. Putinii calatori luati prin surprindere de greva au aflat la ghiseu de anularea trenurilor in momentul in care se pregateau sa cumpere bilete, fiind nevoiti sa astepte ore intregi un tren din cele 56 care sa-i duca la destinatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU