19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInselaciuni cu cecuri fara acoperire

Inselaciuni cu cecuri fara acoperire

Sub paravanul a patru firme pe care le administra, craioveanca Luminita Carmen Niculescu si amicii ei au inselat mai multe societati, de la care au cumparat marfuri de peste doua miliarde de lei pentru care n-au oferit decit cecuri, desi nu exista disponibil in conturi


Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova a dispus, saptamina trecuta, trimiterea in judecata a trei persoane, Luminita Carmen Niculescu, de 47 de ani, Costel Delcea, de 52 de ani, si Petre Vasilescu, de 42 de ani, toate din localitate, capetele de acuzare fiind inselaciunea si evaziunea fiscala. Rechizitoriul intocmit de procurori prezinta un sir de asa-zise afaceri in urma carora noua societati care au vindut marfuri de peste doua miliarde de lei s-au ales doar cu niste file cec fara valoare, intrucit cumparatorii nu aveau disponibil in cont ori se aflau in interdictie bancara.


SC OL PLAST SRL – „tunuri“ la foc automat


In perioada martie 2002 – aprilie 2004, Luminita Carmen Niculescu, folosindu-se de calitatea sa de administrator al mai multor societati comerciale din Craiova – SC OL PLAST SRL, SC NOCTURN COMIMPEX SRL, SC ADORA CONFTEX SRL si SC CRIDALEN SRL – a indus in eroare mai multi agenti economici, de la care a achizitionat diverse marfuri, in valoare de peste doua miliarde de lei, a caror contravaloare a „achitat-o“ cu file cec fara acoperire, au concluzionat procurorii craioveni.


In calitate de administrator al SC OL PLAST SRL, craioveanca a achizitionat in martie 2002, de la SC COST SA Tirgoviste, profile metalice in valoare de circa 393 de milioane de lei, achitate cu cecuri fara acoperire. Marfa a fost revinduta imediat catre SC NADA SRL Tirgu Jiu si SC SKAMID SRL Bihor. Pe aceeasi firma a achizitionat in aprilie si iulie 2002 produse electronice de la SC MEDA SA Oradea, in valoare totala de 152 milioane de lei, din care a achitat 91 de milioane, iar pentru diferenta a emis o fila cec refuzata de banca din cauza lipsei de disponibil in contul firmei. Bani ar fi avut sa plateasca, pentru ca produsele au fost revindute catre SC COMAGROIND SA Craiova si SC IL CAPO TOUR SRL Craiova, care i-au achitat contravaloarea marfii. La inceputul lunii mai 2002, Luminita Niculescu a dat o noua teapa, de aceasta data cumparind tabla de la SC METAGRIMEX BESINESS GROUP SA Pitesti, in valoare totala de 254 de milioane de lei. A „platit“ tot cu file cec fara acoperire. A promis ca va achita contravaloarea tablei, dar nu s-a tinut de cuvint, desi a revindut marfa catre SC SOCOM IMPEX SA Tirgu Jiu.


Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova dispunea, pe 28 iulie 2003, trimiterea in judecata a lui Vasilescu Petre, pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals si fals privind identitatea, pentru faptul ca, in ianuarie 2002, a preluat sub o identitate falsa (Mircea Ionescu) firma SC VALITOM SRL Leu – judetul Dolj, prin intermediul careia, folosindu-se de documente false si cecuri fara acoperire, a dat o teapa de 117 milioane de lei – contravaloarea a 20 de tone de faina – societatii comerciale COMCEREAL OLT SA. In aceleasi imprejurari, la solicitarea prietenului sau Costel Delcea, Vasilescu a semnat un cec fara acoperire cu ajutorul caruia, impreuna cu Luminita Niculescu, a achizitionat anvelope de 113 milioane de lei de la SC GROUP PREST SALUB SA Curtea de Arges. Anvelopele au fost depozitate la domiciliul lui Delcea pina cind au gasit un cumparator. Oamenii legii considera ca si in spatele acestei „lovituri“ a stat tot Luminita Niculescu, retinindu-i, in consecinta, vinovatia si in acest caz.


Motorina neplatita, revinduta catre ELECTROPUTERE


Folosindu-se de o procura prin care fiica sa, Oana Maria Coca, ii transfera dreptul de a administra firma SC NOCTURN COMIMPEX SRL Craiova, Luminita Niculescu a dat o noua serie de tepe – conform procurorilor craioveni – altor firme. De la SC PRIMORDIAL IMPEX SRL Craiova a cumparat gresie si faianta in valoare de aproape 219 milioane de lei, pentru care a emis file cec neonorate de banca din lipsa de disponibil in cont. Cu toate ca avea cunostinta de faptul ca firma NOCTURN COMIMPEX intrase in interdictie bancara, Luminita Niculescu s-a facut ca ploua si a achizitionat de la SC DALA COM SRL Alexandria aproximativ 29.000 de litri de motorina, contra sumei de 451 milioane de lei, pentru care a emis, cum altfel, un alt cec fara acoperire. Motorina a vindut-o, insa, pe un pret buna, SC ELECTROPUTERE SA Craiova, iar banii…, Dumnezeu stie!


SC CRIDALEN SRL – o noua firma, o noua serie de inselaciuni


In august 2002, Luminita Niculescu impreuna cu fiica sa, Oana Maria Coca, au preluat firma SC CRIDALEN SRL Craiova de la Elena Berbecaru. In aprilie 2003, a cumparat pe acesta firma gresie, faianta si alte materiale de constructii de la SC MURA EXIM SRL Craiova, in valoarea de circa 244 de milioane de lei, pentru care a emis trei file cec. Cind vinzatorul a incercat sa-si incaseze banii, a avut surpriza sa afle nu doar ca firma cumparatoare nu avea disponibil in cont, dar intrase si in interdictie bancara. Mai mult, intre aprilie 2003 si mai 2004, noua societate a Luminitei Niculescu nu a depus la organele fiscale nici declaratii privind obligatiile de plata catre bugetul de stat si nici deconturi de TVA. Expertii contabili au constatat o restanta de 19,5 milioane de lei reprezentind impozit pe venit neachitat catre buget in urma acestei afaceri.


SC ADORA CONFTEX SRL – teapa cu conserve


In tandem cu Dorin Pirvulescu, Luminita Niculescu s-a ocupat in acelasi mod si de administrarea SC ADORA CONFTEX SRL Craiova. La sfirsitul anului 2003, cei doi s-au prezentat la sediul SC ATM ROYAL FOOD SRL Caracal, exprimindu-si intentia de a achizitiona conserve, plata urmind sa se faca cu file cec. Incepind cu 16 decembrie 2003, Luminita Niculescu a ridicat de la societatea din Caracal conserve in valoare de 444 de milioane de lei. Pentru a crea aparenta unui comerciant serios, a si achitat initial 70 de milioane de lei. Pentru diferenta, a emis doua file cec, ca de obicei, fara acoperire, firma intrind in interdictie bancara inainte de a fi incasata contravaloarea. Conform Administratiei Finantelor Publice Craiova, SC ADORA CONFTEX SRL nu a mai depus din septembrie 2003 nici un document contabil care sa ateste efectuarea vreunei operatiuni comerciale, ceea ce, in opinia procurorilor, denota clar intentia de a da tepe.


Folosindu-se de aceeasi firma, a dat o alta lovitura la SC AUTOGAB SRL Slatina, de unde a cumparat anvelope auto de 132 de milioane de lei. A promis ca va plati contravaloarea in trei-patru zile, dar firma slatineana nu s-a ales de pe urma acestei tranzactii decit tot cu un cec fara acoperire. In schimb, Luminita Niculescu s-a ales cu banii, pentru ca a valorificat anvelopele catre SC TRANSOLTENIA SA Craiova si SC IL CAPO TOUR SRL Craiova, iar contravaloarea marfii a retras-o prin dispozitie de plata din casieria firmei sale.


Infractiuni pedepsite cu pina la 15 ani de puscarie


 


Dupa ce au facut inventarul intregului sir de afaceri cu cecuri fara acoperire, procurorii craioveni au dispus trimiterea in judecata a Luminitei Niculescu si a complicilor sai, Costel Delcea si Petre Vasilescu. Craioveanca a fost cercetata si de Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu pentru fapte asemanatoare. Nici ea si nici Costel Delcea nu si-au recunoscut vinovatia in fata organelor de urmarire penala. Cel de-al treilea, Petre Vasilescu, a recunoscut toate faptele pentru care a fost pus sub acuzare. De altfel, Vasilescu nu era la prima isprava de acest gen. A suferit mai multe condamnari pentru fapte asemanatoare, fiind in prezent arestat pentru a-si efectua un rest de pedeapsa din ultima condamnare – patru ani de inchisoare – dispusa de Tribunalul Vrancea. Pentru acuzatiile care li se aduc, fiecare dintre cei trei risca pina la 15 ani de inchisoare, urmind ca magistratii Judecatoriei Craiova – pe rolul carora se afla acum dosarul – sa stabileasca pedepsele cuvenite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS