16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorul crimei de la Loto, trimis in judecata

Autorul crimei de la Loto, trimis in judecata

Pentru uciderea cu bestialitate a Alinei Hirnau, casiera Agentiei Loto de pe Calea Bucuresti din Craiova, Mircea Ionascu risca detentie pe viata


Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj a dispus ieri trimiterea in judecata a craioveanului Mircea Ionascu, de 33 de ani, cel care a ucis-o cu bestialitate pe Alina Hirnau, casiera de la Agentia Loto Prono 16-2 situata pe Calea Bucuresti, in apropiere de Piata Centrala. Pus sub acuzare de procurori pentru omor deosebit de grav si tilharie, ucigasul risca sa-si petreaca tot restul vietii in spatele gratiilor.


Crima pentru 255.000 de lei


Pe 22 martie 2002 a fost comisa una dintre cele mai odioase crime savirsite in ultimii ani in Craiova. Alina Hirnau, o tinara de 26 de ani, casatorita si avind un baietel de doi ani, a fost batuta cu bestialitate in timp ce se afla la serviciu.


Dupa cum au retinut procurorii in rechizitoriu, Alina a intrat de serviciu la ora 13.49. Pina la ora 15.08 a efectuat opt operatiuni la casa de marcat, vinzind tot atitea bilete la Loto 6 din 49, pentru care a incasat suma de 255.000 de lei. La ora 15.25, o prietena a venit s-o viziteze la serviciu. Cind a intrat pe usa, femeia a crezut mai intii ca Alina Hirnau lipseste. Apoi a vazut-o zacind inconstienta intr-o balta de singe, cazuta intre masa si scaun, cu multiple rani pe fata, cap si corp. Tinara a fost transportata la Spitalul de Urgenta din Craiova, unde a fost internata in stare de coma la Clinica de Terapie Intensiva. Doua zile mai tirziu, Alina a fost transferata la Spitalul Clinic de Urgenta „Dr. Bagdasar-Arseni“ din Bucuresti. Nici medicii bucuresteni nu au reusit sa-i salveze viata, casiera de la Loto decedind pe 27 martie, la cinci zile dupa agresiunea a carei victima a fost.


Un dosar cu AN


In urma cercetarii la fata locului, politistii si procurorii care au anchetat cazul au constatat ca mobilul agresiunii fusese jaful. Casierei ii fusese furat telefonul mobil marca Mitsubishi Trium Geo Golden si poseta. Din casa lipsea suma de 255.000 de lei, 107 lozuri in plic si cinci cartele telefonice preplatite.


Investigatorii au plecat pe mai multe piste in cautarea autorului. O prima varianta era aceea a unui grup de tineri specializati in furturi de sub tejghele. Ipoteza a cazut dupa ce toti hotii care operau in acest mod au fost audiati. S-a mers apoi pe ideea unui omor cu mobil bizar. Politistii au inceput sa-i ancheteze pe cei cu probleme psihice, ba chiar au internat citiva in clinicile de psihiatrie, insa criminalul nu se afla printre acestia. A existat si pista conform careia patru indivizi ar fi batut-o pe Alina Hirnau, dupa care ar fi urcat intr-un taxi Tico de culoare visinie. Au fost facute si portrete-robot dupa descrierile celor patru banuiti, insa oamenii legii nu au reusit sa descopere nici taxiul si nici pe cei patru clienti descrisi de unii martori oculari. Pina la urma, dosarul a fost trecut in categoria celor cu AN (autor necunoscut).


S-a laudat cu crima, dar nimeni nu l-a crezut


La vreo doi ani si jumatate dupa crima, dupa ce fusesera audiati in acest dosar peste 120 de banuiti, a aparut primul indiciu solid. Pista pe care au pornit procurorul Ion Crivineanu si comisarul de politie Liviu Firanescu era telefonul mobil al victimei, despre care aflasera ca s-ar afla in posesia craioveanului Mihai Ionascu. Audiat pe 17 noiembrie, Mihai Ionascu a declarat ca a cumparat telefonul de la fratele lui geaman, Mircea Ionascu. Aflind ca mobilul este cel care ii fusese furat casierei ucise, Mihai Ionascu a facut o dezvaluire surprinzatoare: le-a spus anchetatorilor ca, in urma cu doi ani, fratele lui ii spusese ca el este autorul crimei de la agentia Loto, dar nu-l luase in seama, pentru ca il stia mitoman.


Retinut de anchetatori, Mircea Ionascu n-a avut cum sa dea inapoi si si-a recunoscut fapta. A povestit ca, avind nevoie de bani, s-a hotarit sa jefuiasca agentia Loto. Inarmat cu o bara metalica luata de pe santierul blocului S 200, a intrat in agentie si i-a solicitat Alinei Hirnau o cartela preplatita de telefon. Fata s-a aplecat sa ia cartela, iar Ionascu a incercat in acel moment sa sterpeleasca toti banii din casa. Fiind surprins de casiera, a lovit-o cu bestialitate, pina cind fata n-a mai miscat, apoi a luat tot ceea ce a crezut ca ar fi de valoare si a fugit.


Ucigasul are discernamint


Criminalul era cunoscut drept un tip cu anumite ciudatenii. Fusese casatorit, avea si o fetita, insa sotia se despartise de el. Relatia cu familia se baza pe o mare minciuna: toti credeau ca are un loc de munca, intrucit pleca dimineata la ora 7.00 de acasa, cu mincare la pachet, si se intorcea la orele 16.00 – 17.00. In realitate, nu avea serviciu, traind doar din mici furtisaguri, ale caror victime erau de obicei vecinii.


Date fiind aceste ciudatenii, procurorul a dispus expertizarea psihiatrica a invinuitului. Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici“ a constatat ca Mircea Ionascu are discernamint si poate raspunde penal pentru faptele sale. Drept urmare, procurorii au dispus ieri trimiterea in judecata a acestuia, sub acuzatiile de omor deosebit de grav si tilharie. Dosarul a ajuns ieri dupa-amiaza pe masa judecatorilor de la Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS