15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCandidatu vrea sa ramina comandant

Candidatu vrea sa ramina comandant

• Unul dintre cei cinci detinuti de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova, care au luat foc vineri dupa-amiaza in celula de detentie, a murit la spital • Ceilalti patru detinuti se zbat intre viata si moarte la Spitalul de Urgenta Craiova, cu sanse minime de supravietuire, din cauza arsurilor grave • Conducerea penitenciarului n-a sesizat Parchetul, procurorii doljeni fiind nevoiti sa afle despre eveniment de la televizor • Majoritatea probelor din celula incendiata au disparut, pentru ca incaperea a fost curatata de angajatii penitenciarului inainte de sosirea anchetatorilor • In paralel cu cercetarile efectuate de procurori, cazul este investigat de inca doua comisii de ancheta – una din partea Directiei Generale a Penitenciarelor, iar cealalta din partea Directiei de Inspectie Generala a Ministerului Justitiei • In ciuda tuturor
neregulilor, comandantul penitenciarului, Marinel Candidatu, sustine ca nu este cazul sa isi dea demisia

Viorel Constantin Stamatie, de 16 ani, din Craiova, a murit in noaptea de vineri spre simbata in Clinica de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta Craiova. Potrivit dr. Virgil Zamfirescu, medic primar chirurgie plastica in cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, decesul a survenit in urma complicatiilor renale aparute: „Avea arsuri de gradele III si IV pe aproximativ 40 % din suprafata corpului, dar si arsuri interne, produse prin inhalarea aerului fierbinte din camera in care a stat, se pare, ceva vreme inainte de a fi scos afara“.

Nici situatia celorlalti patru detinuti minori internati nu este prea buna, pronosticul medicilor fiind rezervat. Dr. Zamfirescu sustine ca unul dintre ei, Marius Poienaru, de 16 ani, din Cugir, a suferit arsuri de gradele III si IV pe 60-65% din suprafata corpului, iar ceilalti trei, Florin Marian Galan, din Cugir, Nika-Attila Szasz, din Harghita, si Ionut Dumitru Plesa, din Sibiu, au arsuri pe 35%, 40%, respectiv 54% din suprafata corpului.

Accesul interzis, inclusiv pentru medici

In timp ce adolescentii se zbat sa supravietuiasca pe patul de spital, in stare de semiconstienta, dupa cum au precizat medicii, conducerea Penitenciarului pentru Minori si Tineri (PMT) si-a trimis intariri la Spitalul de Urgenta pentru a-i tine departe de Clinica de terapie intensiva, pe ziaristii care solicitau insistent sa vorbeasca cu un medic despre starea ranitilor. Gardienii care ar fi trebuit sa-i pazeasca pe detinuti nici nu au vrut sa auda si s-au postat la intrarea in clinica, interzicind accesul tuturor persoanelor care nu aveau halat alb. Asa se face ca, la un moment dat, chiar si directorului adjunct al spitalului, dr. Sorin Costinel Didu, care venise de acasa imbracat civil, nu i s-a permis accesul in clinica. Didu a trebuit in cele din urma sa recurga la forta fizica. Proptindu-se cu umarul in usa, a reusit sa forteze intrarea si sa patrunda in interior pentru a-i anunta pe medici de prezenta ziaristilor.

Simbata dimineata, rudele ranitilor se aflau deja la Spitalul de Urgenta Craiova. Printre acestea se aflau sora si fratele lui Florin Galan. Cei doi spuneau ca au fost anuntati vineri seara de cele intimplate. „M-au sunat pe la ora sapte fara douazeci, de la penitenciar, sa-mi spuna ca a fost un incident la puscarie. M-am dus la penitenciar, dar nu a vrut nimeni sa-mi spuna ce s-a intimplat exact si ce s-a ales de fratele meu. Abia mai tirziu, la spital, am aflat ca e ars, ca a dat unul foc. Eu nu stiu cum au putut sa-i lase cu chibrituri in celula. Ma asteptam la ceva rau, mai ales ca am primit de la el o scrisoare in care spunea ca se poarta foarte rau cu el in penitenciar. Zicea ca nu au conditii, iar gardienii ii bat si ii streseaza. Copil de 16 ani sa moara asa, ca un ciine, si nimeni sa nu ne spuna si noua…“, a spus Mihai Galan.

Incendiu in celula 36

Conducerea Directiei Generale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei a dispus o ancheta administrativa cu privire la incidentul de la PMT Craiova. Din primele cercetari, comisia de ancheta sosita la Craiova a constatat ca minorii Ionut Dumitru Plesa, de 17 ani, condamnat la patru ani pentru tilharie, Marius Poienaru, de 17 ani, condamnat la trei ani si zece luni tot pentru tilharie, Florin Marian Galan, de 16 ani, condamnat tot pentru tilharie la trei ani si sase luni de detentie, Nika-Attila Szasz, de 17 ani, condamnat la doi ani si sase luni pentru furt calificat, impreuna cu Viorel Constantin Stamatie, de 17 ani, arestat preventiv pentru furt in dosarul nr. 2044/2004 aflat pe rolul Tribunalului Dolj, toti cinci cazati in Sectia VI, camera 36, au blocat usa celulei cu paturile metalice si cu un cuier de perete, spargind geamurile. Incidentul, produs vineri, in jurul orei 14.30, a fost observat de supraveghetorul de pe sectie, care a informat imediat personalul de serviciu, moment in care minorii au dat foc la saltelele de pe paturi cu niste chibrituri. „Plesa i-a instigat, iar Stamatie a dat foc la saltele“, a mentionat comandantul PMT Craiova, Marinel Candidatu. Personalul de serviciu a reusit sa deschida usa, deblocind partial intrarea in camera si permitind iesirea minorilor, care au fost transportati la infirmeria penitenciarului, apoi transportati cu trei ambulante si masina de interventie a SMURD la Spitalul de Urgenta Craiova. In acest timp, gardienii au intervenit cu extinctoarele pentru stingerea incendiului.

In camera 36, unde a avut loc incidentul, se aflau cazati sase minori, ultimul dintre ei, pe nume Constantin Lucian Mititelu, neparticipind la actiunea colegilor. El a scapat nevatamat, refugiindu-se sub un pat si acoperindu-se cu o haina. Din declaratia lui rezulta ca initiatorii actiunii au fost Stamatie si Plesa. Primul era nemultumit ca in ziua respectiva nu a fost vizitat de tatal sau, iar cel de-al doilea era suparat ca in coletul primit in aceeasi zi de la familie nu a gasit o pereche de adidasi si un trening, fapt pe care l-a si comunicat loctiitorului sef de tura, imediat dupa masa de prinz, dar nu a mai asteptat sa afle daca s-au gasit treningul si adidasii.

Marul discordiei: un trening si o pereche de adidasi

Constantin Lucian Mititelu, cel de-al saselea ocupant al camerei 36, povesteste cum a inceput totul: „Eram la scoala impreuna cu ei. Ei au venit in camera pe la 11.30, iar eu am venit pe la 12.00. Am auzit discutii intre ei despre adidasii si treningul lui Plesa, ca nu si le-a gasit la magazie. S-a dus sa si le ia din colet, dar domnu’ ofiter de la magazie i-a spus ca si le-a luat deja din colet. I-a spus: «Uite, ai si semnat ca le-ai luat! De unde vrei sa ti le dau?»“.

Dupa cum a mentionat Mititelu, Plesa s-a enervat teribil cind si-a dat seama ca fusese jefuit de cineva – gardian sau alt detinut – care, stiindu-i datele din buletin, a ridicat in locul lui de la magazie treningul si adidasii. Nevenindu-i, parca, sa creada ca ii pot fi furate lucrurile chiar si din magazia penitenciarului, Ionut Dumitru Plesa a incercat sa discute cu un gardian, dar n-a primit atentia la care se astepta. „La masa de prinz, Plesa a vorbit cu domnu’ ofiter, spunindu-i ca nu si-a gasit adidasii si treningul la magazie. Ofiterul i-a zis: «Bine, o sa ma duc sa rezolv, sa vad ce s-a intimplat cu lucrurile». Cind am iesit de la masa, a venit ofiterul si i-a spus sa aiba putina rabdare, sa vina domnu’ magaziner ca sa stea de vorba cu el, sa vada ce s-a intimplat. Atunci Plesa a zis: «Da? Deci asa rezolvati cazurile astea! Lasa ca rezolvam cum stim noi»“, isi aminteste Mititelu.

Minorii nu au urmarit incendierea camerei, ci doar sa atraga atentia asupra lor, dovada faptul ca au incercat sa-si ia unele masuri de precautie inainte de a incendia saltelele, umplind cu apa citeva sticle pentru a stinge focul. Saltelele fiind din burete, combustia a fost rapida si cu emanatie masiva de fum. „Au luat un placaj de la cuier si doua usi – una de la baie si cealalta de la camara – si le-au pus la usa camerei, dupa care le-au baricadat cu paturile. Dupa aceea au pus saltelele in geam si au inceput sa sparga geamurile. Cind am vazut ca au dat foc la saltele, m-am bagat sub un pat, in mijloc, si mi-am pus o haina pe fata, ca sa nu respir fumul ala. Am iesit cind au venit domnii ofiteri cu inca vreo doi politai ca sa deschida usa. Colegii mei tipau de disperare, camera incepea sa se umpla de fum si trageau disperati de paturi ca sa deschida usa, sa iasa afara. N-au reusit sa iasa fara ajutorul politailor“, a spus detinutul Mititelu.

Primele sanctiuni

Corpul de Control al Directiei Generale a Penitenciarelor, care desfasoara ancheta administrativa dupa acest incident, a constatat grave deficiente in activitatea plutonierului adjutant Constantin Diaconu, responsabilul cu gestiunea obiectelor personale ale minorilor, care au contribuit indirect la producerea incidentului. Din acest motiv, directorul general al DGP, magistrat Emilian Stanisor, a dispus trimiterea subofiterului in fata Consiliului de judecata, urmind sa fie trecut in rezerva. Totodata, va fi sesizat si Parchetul in legatura cu neindeplinirea atributiilor de serviciu de catre subofiterul Diaconu. „Detinutul a fost adus la magazie sa caute in colet. Cind Plesa i-a spus ca nu isi gaseste adidasii si treningul, plutonierul trebuia sa rezolve problema pe loc, sa mearga cu minorul sa-l ajute sa caute, nu sa amine cautarea“, a explicat Marinel Candidatu, comandantul PMT Craiova.

In ceea ce priveste incidentul petrecut vineri dupa-amiaza la Spitalul de Urgenta din Craiova, soldat cu bruscarea Loredanei Chimoiu, corespondentul postului de televiziune Antena 1, de catre maiorul Sorinel Fulga, sef birou la PMT Craiova, organele de ancheta au vizionat inregistrarea video a agresiunii si au constatat ca ofiterul a actionat in mod nejustificat, urmind sa dea socoteala de fapta comisa in fata Consiliului de judecata.

Conducerea DGP a anuntat ca, dupa finalizarea anchetei, nu exclude si alte sanctiuni, pentru ca si alte nereguli majore s-au descoperit la PMT Craiova, legate de incidentul de vineri. Primul aspect care trebuie lamurit este modul in care chibriturile folosite la incendierea saltelelor au ajuns in posesia minorilor detinuti. „In penitenciarul nostru exista minori si tineri. Tinerii, fiind majori, au dreptul sa fumeze, deci si sa poarte tigari si chibrituri sau bricheta. Minorii insa nu au voie sa detina asa ceva. Din ce spune Mititelu, detinutul care a scapat nevatamat, chibriturile le luasera de la scoala, de la colegii lor majori, iar la perchezitie n-au fost descoperite. Cind intra in celula, detinutilor li se face doar o perchezitie sumara, astfel ca este foarte greu sa gasesti o cutie de chibrituri ascunsa. Perchezitie amanuntita li se face doar prin sondaj, dar de aceasta data nu s-a pus problema“, a precizat comandantul Candidatu.

Camera a fost curatata de orice urme inainte de sosirea procurorilor

Conducerea penitenciarului craiovean trebuie sa dea socoteala si de alte nereguli majore. Conducerea PMT Craiova a „uitat“ sa anunte Parchetul competent cu privire la evenimentul petrecut, procurorii aflind despre ceea ce s-a intimplat la penitenciar abia vineri seara, de la… televizor. Mult mai grav este insa faptul ca, inainte de sosirea procurorului-anchetator, angajatii penitenciarului au avut grija sa curete toate urmele incendiului din camera 36, inlaturind cea mai mare parte a probelor. „In mod normal, orice eveniment care se deruleaza in interiorul unui penitenciar si care are drept consecinta vatamarea corporala sau moartea unei persoane trebuie raportat imediat, ceea ce acum nu s-a intimplat. Conducerea Parchetului Curtii de Apel Craiova s-a autosesizat despre eveniment urmarind buletinele de stiri de la televizor, astfel ca un procuror din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, competent in legatura cu aceasta cauza, s-a deplasat vineri seara la Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova, pentru a incepe investigatiile. Din pacate, la sosirea lui la fata locului, procurorul a consatat ca locul suferise unele transformari, fiind indepartate unele probe, fapt care ingreuneaza ancheta“, a mentionat procurorul Robert Kelemen, purtator de cuvint al Parchetului Tribunalului Dolj.

Marinel Candidatu, comandantul PMT Craiova: „Nu este cazul sa-mi dau demisia“

Cu toate acestea, comandantul penitenciarului se considera curat ca lacrima si spune ca n-o sa-si dea demisia din functia pe care o detine. „Ma consider vinovat ca nu am dat ordin clar de a nu se intra in dormitor. Eu le-am spus subalternilor mei sa spele pe sectie si sa repare curentul, pentru ca ceilalti detinuti sa poata reveni in dormitoare dupa incendiu. Apoi procurorul mi-a spus ca s-a facut curat in camera 36 si s-au sters probele. Nu consider insa ca este cazul sa-mi dau demisia“, a declarat Marinel Candidatu, comandantul PMT Craiova.

Parchetul Tribunalului Dolj a inceput investigatiile in aceasta cauza, cu privire la savirsirea infractiunilor de omor deosebit de grav si distrugere de catre Viorel Constantin Stamatie, detinutul decedat. In urma cercetarilor nu este insa exclus sa fie scoasa la iveala si vinovatia angajatilor penitenciarului.

Simbata, si ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, a trimis la Craiova o echipa independenta de ancheta din cadrul Directiei Inspectie Generala a Ministerului Justitiei, cu misiunea de a intocmi in 48 de ore un raport cu privire la evenimentul de la Craiova. Echipa de control va fi coordonata de consilierul personal pe probleme speciale al ministrului justitiei, general de divizie magistrat Doinel Dinuica, si va fi alcatuita din inspectori generali pe probleme de penitenciare din cadrul Inspectiei Generale a ministerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS