22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Moarte pe Jiu

Trei tineri au murit si alte doua persoane sint in coma profunda la Spitalul de Urgenta Craiova, cu diagnosticul meningo-encefalita. Desi cele cinci victime provin din medii diferite, simptomele de boala le-au aparut dupa ce s-au scaldat in Jiu. Medicii confirma ca singurul mediu comun al celor cinci persoane care s-au imbolnavit de meningo-encefalita a fost apa Jiului. La Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova se mai afla cinci persoane bolnave de meningo-encefalita, insa in stare mai usoara. Autoritatile medicale doljene infirma existenta unei epidemii in Oltenia.

Alin Ionut Podaru, de 14 ani, din Bralostita, Albert Stanculescu, de 16 ani, din Secui, judetul Dolj, Razvan Pata, de 18 ani – fiul unui inspector de la Inspectia Sanitara de Stat (fostul SANEPID) Craiova, Camelia Mitran , de 35 de ani, din Falcoi, judetul Olt, si Gheorghe Palaluta, de 16 ani, din Bilteni – Gorj, au fost internati in ultimele zile in Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, cu diagnosticul meningo-encefalita. Pentru ca starea bolnavilor s-a agravat in decurs de numai citeva ore, doi dintre ei intrind in coma, acestia au fost transferati la Spitalul de Urgenta din Craiova.

„Doamna, baiatu’ muri!“

Trei dintre pacienti, Alin Ionut Podaru, Albert Stanculescu si Razvan Pata, au murit ieri-dimineata la Spitalul de Urgenta Craiova. Cadavrele lor au fost transportate la morga spitalului, pentru efectuarea necropsiei. In Sectia de terapie intensiva au mai ramas, suferinzi de aceeasi boala, in stare critica, Camelia Mitran si Gheorghe Palaluta.

Din declaratiile rudelor bolnavilor, primele simptome ale bolii au aparut, in toate cazurile, dupa ce acestia s-au scaldat in apele Jiului.

„Simbata a fost la scaldat, la Jiu, cu mai multi copii, iar seara a inceput sa faca febra. A vomitat si spunea ca-l doare capul… Luni

l-am adus la spital, la nr. 3, iar de acolo, la nr.1 (Spitalul de Urgenta-n.r.). Azi-dimineata (joi-n.r.) venira doctorii la mine: <<Doamna, baiatul muri >>“, a spus Ioana Alexandru, din Secui, mama lui Albert Stanculescu.

Tinarul din Bralostita care a murit tot ieri, din aceleasi cauze, a fost si el, in urma cu citeva zile, la scaldat in Jiu: „Eu eram deja internata in spital si am auzit ca a venit si nepotul meu dupa ce a facut baie in Jiu. Din cite am inteles, sint mai multe persoane internate dupa ce s-au scaldat in Jiu. Acum auzii ca muri, si de-aia venii la morga“, a spus Ana Ilie, matusa lui Alin Ionut Podaru, din Bralostita.

Mama lui Gheorghe Palaluta nu intelege nici acum ce boala i-a secerat baiatul in numai citeva ore: „Dintr-o data, luni s-a simtit rau, a cazut din picioare. Apoi si-a inghitit limba si a lesinat“.

Violeta Iordache, medic primar la Sectia de terapie intesiva din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, spune ca pacientii bolnavi de meningo-encefalita au venit in stare grava: „Toti au venit cu o stare generala foarte proasta, iar singurul lucru pe care il au in comun este ca au facut baie in Jiu. Diagnosticul cu care au fost internati a fost meningo-encefalita acuta“.

Sefii Sanatatii: e ceva obisnuit, nu epidemie

In Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova mai sint trei copii si doi adulti, suferind tot de meningo-encefalita, insa nu se cunoaste modul in care ei au contractat aceasta boala. Cu toate acestea, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Dolj spun ca nu este vorba despre o epidemie de meningo-encefalita, cazurile fiind izolate.

„Oamenii nu trebuie sa se sperie pentru ca nu este o epidemie. Sint doar cazuri aparute izolat, in localitati diferite, fara nici o legatura intre ele, doua dintre ele fiind chiar din alte judete. De fapt, in sezonul de vara aparitia unor imbolnaviri izolate de meningo-encefalita este ceva obisnuit, tinerii fiind mai expusi din cauza ca frecventeaza strandurile“, a precizat dr. Cornelia Anghel, medic primar epidemiolog in cadrul DSP Dolj.

Cauzele exacte ale mortii celor trei tineri se vor afla cu certitudine in urma necropsiei. Aseara, in jurul orei 18.00, unul dintre cei cinci suspecti de meningo-encefalita de la Spitalul de Boli Infectioase a fost transferat in coma la Spitalul de Urgenta. Autoritatile medicale doljene continua sa sustina ca nu exista un focar de epidemie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS