16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii lui Dumnezeu

Copiii lui Dumnezeu

Bebelus gasit la tomberon

O persoana s-a apropiat in pas grabit joi, putin dupa ora prinzului, de un container de gunoi situat intre blocurile din spatele Spitalului de Urgenta Craiova. A aruncat in pubela un fel de pachet de circa o jumatate de metru lungime, pe care-l purtase pina atunci in brate, apoi s-a departat la fel de repede.

Bebelusul se zbatea printre gunoaie

Aurelian Duda, un pensionar care locuieste in blocul E 3 din cartierul craiovean 1 Mai, a iesit din casa pe la ora14.00 ca sa duca gunoiul. Cind a ajuns linga containerul din apropierea blocului a auzit un fel de scincet venit din pubela. S-a uitat inauntru si a vazut pe maldarul de resturi menajere… un copilas invelit in scutece. Micutul, cu fata invinetita de atita plins, se zbatea neputincios, coplesit de caldura si de mirosurile pestilentiale emanate de gunoaie. Abia mai putea sa scinceasca in momentul in care batrinul l-a luat in brate.

Anuntati telefonic, lucratorii Sectiei 2 Politie Craiova au sosit la fata locului in doar citeva minute.

„Nu fusese aruncat de mult, doar de o ora-doua, pentru ca micutul inca avea puterea sa plinga. Baietelul, foarte frumusel, nu prezenta nici un semn de violenta.

L-am dus imediat la Spitalul de Urgenta Craiova“, a mentionat comisarul de politie Grigorie Tita, adjunctul sefului Sectiei 2 Politie.

Bebelusul a fost internat in Clinica de pediatrie II a spitalului, unde cadrele medicale au constatat ca era perfect sanatos. „Baietelul are sapte- zece zile, este sanatos si foarte cuminte. Se pare ca a fost foarte bine ingrijit pina in momentul abandonului, avind greutate normala, de aproximativ 3.500 de grame. Se stie chiar ca a fost alimentat natural, pentru ca are reflexul cautarii sinului atunci cind ii este foame“, a precizat prof.dr. Eva Nemes, sefa clinicii.

„Eu le-as omori pe mamele astea…“

Nou-nascutul nu va ramine prea mult timp in spital. Marti se va intruni Comisia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj, pentru a hotari transferarea lui intr-o casa de copii.

Nici nu s-a raspindit prea tare vestea baietelului abandonat intr-un container de gunoi, ca au si aparut femei interesate sa-l adopte. Una dintre ele, Laura B., a declarat: „Eu le-as omori pe mamele astea, care se chinuiesc, nasc si apoi ii arunca la gunoi. Eu nu pot sa am copii, desi am incercat tot felul de tratamente, dar mi-as dori nespus un baietel sau o fetita, iar alte femei, care pot sa aiba copii, nu stiu sa aprecieze o asemenea bucurie“.

In acest timp, politia continua cercetarile pe mai multe piste, pentru a o descoperi pe mama care si-a abandonat copilul in pubela. „Banuim ca este vorba de o femeie care a nascut la spital, apoi, din cauza unei depresii nervoase, si-a aruncat copilul la scurt timp dupa ce a parasit institutia sanitara. Nu excludem insa posibilitatea ca mama sa locuiasca in zona, ori sa fie vorba de o femeie care si-a tinut sub tacere sarcina si a nascut fara asistenta medicala“, a declarat comisarul Grigorie Tita.

Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj isi face „mea culpa“

Cu ocazia intilnirii dintre reprezentantii institutiilor care si-au conjugat fortele intr-un proiect de combatere si prevenire a abandonului, directoarea Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Dolj, Victoria Croitoru, a recunoscut ca institutia pe care o conduce a acordat mai multa atentie primului aspect al luptei impotriva fenomenului, neglijindu-l pe cel de-al doilea:

„Am incercat mai mult sa remediem efectele abandonului si am acordat mai putina atentie prevenirii acestuia. Dovada, numarul mare al copiilor aflati in aceasta situatie. De la inceputul acestui an, in numai sase luni, exista 176 de copii in risc de abandon. Numarul este foarte mare si este clar ca trebuie sa continuam aceasta colaborare dintre biserica, organizatii guvernamentale si nonguvernamentale pentru reducerea fenomenului“.

Aspectul a fost semnalat si de secretarul Consiliului Judetean Dolj, Gheorghe Barbarasa, care a subliniat faptul ca numarul copiilor abandonati de la inceputul anului este mai mare decit cel al copiilor reintegrati in familii in primul an de proiect: 157. „Este un efort considerabil. Trebuie actionat din toate partile si ar trebui sa si reusim, avind in vedere ca 40% din bugetul local merge la DJPDC. Numai pe anul in curs, 96 de miliarde au fost destinate protectiei copilului“.

Atit directorul DJPDC, cit si secretarul Consiliului Judetean sint hotariti sa acorde mai multa atentie de acum incolo prevenirii abandonului.

Americanii platesc pentru viata Valentinei

Valentina are cinci luni si la citeva zile dupa ce s-a nascut a fost adusa in Clinica de pediatrie a Spitalului Clinic „Filantropia“ din Craiova, unde a ramas pina in ziua de azi. Parintii au adus-o cu probleme de sanatate si, atunci cind au inteles ca boala fetitei este foarte grava, au abandonat-o in spital. Acum vin foarte rar sa o viziteze. Drumul de la Cotofeni e lung si costa prea mult. Sint saraci si mai au multe guri de hranit acasa.

„Este un abandon pe care ni l-am asumat. Trebuie sa avem grija de acest copil in permanenta, pentru ca oricum nu puteam sa-l trimitem acasa. L-am fi condamnat la moarte“, spune dr. Dumitru Bulucea, seful clinicii.

Valentina a ramas in grija doctorilor si a asistentelor medicale, care ii supravegheaza indeaproape starea sanatatii. „Cardiopatie complexa congenitala cianogena“- acesta este diagnosticul pe care medicii i l-au pus micutei. Singura sansa de supravietuire a copilului este o operatie foarte complicata, care nu se face decit in trei orase ale tarii: Bucuresti, Iasi si Cluj.

Sprijin din partea unei organizatii din SUA

Eforturile materiale pe care trebuie sa le suporte spitalul de copii din Craiova pentru a fi efectuata aceasta operatie sint destul de mari. De aceea, dupa ce s-a incercat operarea micutei la Bucuresti, incercare esuata, procedura a fost aminata.

Un asistent social, auzind de povestea micutei, a promis ca va face tot posibilul pentru a-i oferi o sansa.

„La inceput doar am discutat. Nu ne-a spus nimic. Apoi, dupa citeva saptamini, a venit si ne-a spus ca a vorbit cu seful organizatiei din care face parte si ca ne pot oferi ajutor financiar pentru deplasarea la Cluj si pentru cheltuieli. Si chiar ne pot da o persoana care sa ramina cu copilul pe perioada spitalizarii“, a spus Adriana Bugeac, medic curant.

„Periodic merg prin maternitatile spitalelor, in incercarea de a preveni abandonul atunci cind este cazul. Dupa ce am auzit de fetita, am mers la seful meu, William Clowney – coordonatorul Organizatiei Internationale pentru Caritatea Crestin Ortodoxa (IOCC) din Statele Unite ale Americii, care mi-a spus ca, daca se poate face ceva din punct de vedere medical, daca fetita este operabila, noi putem sa sprijinim material interventia“, spune Elena Badea, asistent social.

Valentina Bimbai a mai primit o sansa. Ea va fi operata la Spitalul din Cluj imediat ce vor fi stabilite toate datele si aspectele interventiei chirurgicale. Chiar daca operatia este una dificila, medicii Clinicii de pediatrie din Craiova spun ca fetita are mari sanse de insanatosire, pentru ca este o luptatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS