19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSanatoasa tun, bolnava la autopsie

Sanatoasa tun, bolnava la autopsie

Larisa Bojenic, fetita care a murit duminica dimineata in Centrul de Plasament nr.5 Craiova, suferea de o malformatie congenitala cardiaca, deci era bolnava din nastere, iar cauza decesului a fost un stop cardio-respirator. Aceasta este concluzia medicilor care au efectuat necropsia, operatie facuta fara vreun participant al altei autoritati locale, intrucit nici Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova si nici procurorii de la Parchetul Tribunalului Dolj nu au fost instiintati despre acest eveniment. Singurii care au aflat de moartea micutei, dar a caror autoritate este ingradita de termenii legii, sint politistii de la Sectia 2 Politie, care insa nu au putut continua cercetarile: „Noi am facut citeva cercetari. Ne-am autosesizat, dar nu se mai impune sa continuam pentru ca s-a stabilit in urma necropsiei ca este vorba de o moarte patologica“, a mentionat un lucrator al Sectiei 2 Politie Craiova, care doreste sa ramina sub protectia anonimatului.

Si nu e prima data…

Directoarea Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj, Victoria Croitoru, declara in ziua decesului fetitei ca micuta Larisa era „sanatoasa tun si nu s-a aflat niciodata sub tratament“. Vehementa cu care s-a refuzat furnizarea oricarei informatii de catre medicii care au efectuat autopsia, lipsa unei supravegheri din partea magistratilor craioveni si declaratia Victoriei Croitoru dau o senzatie de deja-vu. Asta pentru ca acelasi Centru de Plasament nr.5 a intrat in atentia autoritatilor in urma cu un an, dupa ce doi bebelusi au murit, iar sapte au fost internati in stare critica la spital. In urma anchetei desfasurate la acel moment, conducerea centrului a fost absolvita de orice vina, apoi – surprinzator – demisa la scurt timp.

Cert este ca zilele Centrului de Plasament nr.5 sint numarate. Asta pentru ca, intr-un program aprobat de Consiliul Judetean Dolj, s-a stabilit ca institutionalizatii din acest centru sa fie transferati in apartamente cu patru camere, in care sa locuiasca 10-12 copii de diferite virste. O infirmiera s-ar ocupa astfel doar de cite patru copii, nu de zece, cum se intimpla in prezent.

Dar pina la achizitionarea si dotarea unor apartamente in acest scop mai este cale lunga. Si cite nu s-ar mai putea petrece la Centrul de Plasament nr.5…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS