14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPUR a lansat campania de escrocherii marca Dilgoci

PUR a lansat campania de escrocherii marca Dilgoci

Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Craiova, Constantin Dilgoci, este cercetat de politistii biroului economic al IJP Dolj, in urma plingerii facute de o societate bucuresteana, care sustine ca a fost prejudiciata de Dilgoci cu 15 miliarde de lei. Dilgoci este un veteran al afacerilor dubioase, el facind parte din lotul de indivizi arestati si condamnati la inchisoare in 1996, in celebra hotie Romcereal. Paradoxal insa, Dilgoci a iesit din inchisoare cu forte financiare proaspete, el devenind de curind patronul unui grup de firme cu activitati dintre cele mai diverse: agricultura, morarit si panificatie, restaurante. Mai mult, in incercarea de a scapa de imaginea de infractor, afaceristul s-a inhamat la activitati de presa, publicind in Oltenia o editie regionala a Jurnalului National, devenind implicit si unul dintre sustinatorii Partidului Umanist Roman, formatiune condusa de Dan Voiculescu. Tentativele lui Dilgoci sint insa subminate periodic de acuzatii pe care i le aduc partenerii de afaceri, firmele sale fiind acuzate de prejudicii insumind, in ultimii doi ani, aproape 60 de miliarde de lei. Mai nou, Dilgoci este suspectat de cei pe care i-a tapit ca l-ar avea in spate pe Florea Voinea, deputat PUR de Dolj, al carui fiu ar fi primit de la Dilgoci un cadou cit se poate de simbolic: un Mertan rosu.

Afacerile intre SC ZIMERCAM TRADING SA din Bucuresti si SC CD GROUP INDUSTRIES SA, una din societatile patronate de Dilgoci, au inceput in urma cu aproximativ noua luni.

Prima societate comerciala poseda o asociatie agricola in comuna Perisor, o moara in comuna Cerat si o fabrica de piine in cartierul craiovean Craiovita Noua. Aceste bunuri au fost scoase la vinzare, iar ofertantul a fost Constantin Dilgoci, care a oferit pentru cele trei puncte de lucru suma de 10,71 miliarde de lei.

Maria Murariu, presedinte al firmei SC ZIMERCAM TRADING SA Bucuresti, spune ca afacerea a fost intermediata de un important om politic, deputat de Dolj din patrea PUR-ului:

„Pe Dilgoci l-am cunoscut prin deputatul Florea Voinea, detinatorul a noua procente din actiunile ZIMERCAM, care atunci cind a auzit ca vreau sa-mi vind activele din judetul Dolj mi-a zis ca imi recomanda el un potent om de afaceri“.

Afacerea dintre firma ZIMERCAM si CD GROUP a fost incheiata pe 27 februarie a.c, cind Maria si Stefan Murariu

s-au intilnit cu Constantin Dilgoci si Alin Giurca, acesta din urma avind calitatea de director executiv la firmele lui Dilgoci.

Minunea a durat citeva zile

In contractul de vinzare-cumparare incheiat intre cele doua societati comerciale erau stipulate, printre altele, modul de plata esalonat pe opt luni, din care erau scazute contravaloarea chiriei restanta fata de SC COREAL SA, precum si contravaloarea a 128 de tone de griu, reprezentind arenda neonorata de SC ZIMERCAM TRADING SA detinatorilor de terenuri din comuna Perisor.

Pentru ca moara din comuna Cerat si asociatia agricola din comuna Perisor erau ipotecate la BRD Bucuresti, SC CD GROUP INDUSTRIES SA se angaja sa plateasca dobinda aferenta in contul SC ZIMERCAM TRADING SA.

Problemele dintre cele doua firme au aparut inca din primele saptamini ale desfasurarii contractului:

„Ei nu au virat niciodata vreo suma de bani in contul nostru de la BRD. In ceea ce priveste plata esalonata pentru bunurile pe care le-am vindut, au virat prima rata de trei sute de milioane de lei, iar a doua rata, in loc de doua sute de milioane, ne-au dat 85 de milioane, motivind ca restul ii opresc sa plateasca energia electrica, gazele si o ramasita din salariile angajatilor. Pina la ora actuala am luat cam un miliard de lei“, spune Maria Murariu.

In schimb, presedintele SC ZIMERCAM TRADING SA mai spune ca firma lui Dilgoci a facut niste plati reprezentind achitarea energiei electrice si a gazelor.

„A zis ca-l unge cu 10.000 de parai pe directorul bancii“

Firma condusa de Maria Murariu a intrat in imposibilitate de plata a creditelor contractate, fiind nevoita sa ipotecheze, contra a trei miliarde de lei, moara din Cerat si asociatia agricola din Perisor. Femeia spune ca, atunci cind a fost chemata la sediul BRD, directorul i-a atras atentia ca s-a incurcat cu cine nu trebuia:

„Directorul bancii mi-a spus ca firma lui Dilgoci nu va plati, pentru ca sint tepari“.

De asemenea, Murariu mai afirma ca Dilgoci i-a spus ca „daca-l unge cu 10.000 de parai pe directorul bancii, lungeste licitatia, si nu mi le scoate la vinzare, decit cind vrea el, ca sa stringa el cele trei miliarde si sa nu-mi mai dea mie zece miliarde, iar el s-a facut stapin pe bunurile mele cu trei miliarde“.

„Am luat teapa de 15 miliarde de lei“

Maria Murariu mai spune ca, dupa aceasta afirmatie a lui Constantin Dilgoci, directorul bancii i-a desfiintat depozitul personal al ei si al fiului, care se ridica la 1,2 miliarde de lei, iar apoi a fost anuntata de directorul bancii ca, daca nu achita creditul, se va trece la executarea silita:

„M-a chemat directorul la el si mi-a spus ca daca nu achitam vor trece la executare silita, pentru ca au depus dosarul la Banca Nationala si noi asteptam dintr-un moment in altul sa le scoata banca la licitatie, unde se pot inscrie la licitatie si Dilgoci, si Giurca Alin, pe una din multele firme pe care le au cu Borceanu Diana Dorinela, care este fata lui Gheorghe Marinica, directorul Directiei Agricole Dolj. Noi am ramine fara unica sursa de venit la batrinete si cu teapa pe spinare“, spune presedinta ZIMERCAM TRADING.

In plingerea penala formulata de Maria Murariu, prejudiciul creat de Constantin Dilgoci se ridica la peste 15 miliarde de lei, reprezentind suma restanta de plata, penalitatile aferente contractului semnat la 27 februarie a.c. si taxa de folosinta a bunurilor din cele trei puncte de lucru.

Dilgoci in rolul victimei

Din celalalt colt, Constantin Dilgoci isi recunoaste in mod deschis vinovatia in cazul afacerii ratate cu Zimercam. Dar bineinteles ca nu in acelasi sens cu acuzatiile Mariei Murariu.

Dilgoci considera ca este responsabil pentru faptul ca nu si-a luat masuri de precautie si nu s-a obosit sa culeaga suficiente informatii, inainte de derularea tranzactiei, despre starea si statutul activelor vindute de Zimercam. Drept consecinta, afacerea s-ar fi transformat, intr-adevar, intr-o teapa de proportii, a carei victima nu ar fi Murariu, ci chiar el.

Dilgoci face referire in primul rind la bunurile pe care Zimercam le avea ipotecate la BRD in contul liniei de credit de care beneficia si despre care (cu exceptia morii de la Portaresti), el nu ar fi avut cunostinta. Caz in care patronul CD Group Investment reclama nulitatea contractului de vinzare-cumparare incheiat. Culmea este ca, asa cum reiese din numeroasele plingeri, nici cei de la Zimercam nu doresc altceva.

„Eu sint vinovatul principal, pentru ca nu m-am interesat care era treaba cu bunurile. Ceea ce au vindut ei nu e legal, bunurile erau ipotecate. Eu nu am stiut, pentru ca nu m-am ocupat de asta, nici nu am fost la semnarea contractului. Alin Giuca e director la CD Group, el a fost acolo. Am aflat dupa aia ca si casa de la Perisor era pusa gaj, ca terenul pe care e moara e concesionat de la Primaria Cerat si magaziile la fel, iar fabrica de piine e inchiriata, n-au acolo decit un cuptor. Eu n-am cumparat practic nimic acolo. Atunci nu le-am mai platit nici eu. Vreau sa anulam contractul si sa le dau bunurile inapoi, da’ mie sa imi dea mai intii banu’, sase miliarde, cit le-am platit eu lor si am bagat in investitii si lucrari“, a spus Dilgoci.

Din cite sustine, tot el ar fi avut initiativa renegocierilor, urmarind in prima faza sa ajunga totusi la un acord cu Zimercam si sa rezolve diferendul. Lipsa de cooperare ar fi venit insa din partea lui Murariu, care n-a vrut sa se aseze la masa discutiilor, ignorind ofertele lui Dilgoci.

„Cind am aflat ca nu-si platesc ratele pentru bunurile gajate, i-am sunat, le-am zis sa mergem la banca, sa facem act tripartit, adica eu, ei si banca, si sa platesc eu in contul lor, dar n-au vrut. Nu se poate discuta cu ei“, a adaugat acesta.

Constantin Dilgoci trateaza totodata cu multa incredere problema, fiind de parere ca justitia, la o adica, nu poate sa se pronunte decit in favoarea sa. El neaga implicarea in orice alte litigii, spunind ca nu are cunostinta despre reclamatii sau plingeri pe numele sau sau al firmelor sale:

„N-am nici un litigiu cu nimeni, sint minciuni de-ale lor. Organele statului stiu ce au de facut, ne-au verificat de peste tot. Si, oricum, aici e vorba de niste reglari de conturi cu care n-are treaba presa“, a conchis Dilgoci.

Suma prejudiciilor totale depaseste 50 de miliarde de lei

Asa cum reiese din plingerea adresata de ZIMERCAM Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie si trimisa de aici la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, Dilgoci nu ar fi la prima teapa data. Printre societatile pe care Dilgoci le-ar fi pagubit se numara, in opinia autorilor documentului amintit, SC ROMSTAL SA Bucuresti, S.C. SUMA SA Bailesti, SC AZOMURES SA Tirgu Mures, SC SOFERT SA Bacau si SC INTERAGRO SA Bucuresti. Prejudiciul creat de craiovean acestora este unul insemnat: la 10 mai 2001, Dilgoci datora AZOMURES 21.670.235.401 lei, plus dobinzi comerciale, iar la 26.10.2001, SOFERT ii cerea lui Dilgoci achitarea unei sume de aproape zece miliarde de lei, plus inca 3,8 miliarde reprezentind dobinzile. Dilgoci sustine ca toate divergentele dintre firmele sale si aceste societati au fost rezolvate, insa, chiar daca ar fi asa, ramine cert faptul ca a fost nevoie de interventia instantei pentru a se stinge litigiul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS