15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele nu-şi găsesc angajaţii potriviţi

Firmele nu-şi găsesc angajaţii potriviţi

54% dintre angajatorii din țara noastră care au participat la studiul Manpower au declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăți în găsirea angajaţilor potriviţi este lipsa competențelor profesionale specifice, tehnice.

Într-o perioadă în care rata şomajului rămâne destul de mare atât la nivelul ţării, cât şi la nivelul Doljului, companiile întâmpină dificultăţi în a recruta personalul adecvat, care să satisfacă cerinţele companiilor care scot posturile respective. Cei mai mulţi dintre angajatori relevă faptul că încă există dezechilibre între forţa de muncă ce apare pe piaţă după terminarea unei forme sau alta de învăţământ şi nevoile reale de angajare ale firmelor din România. În Dolj, la sfârşitul lunii aprilie 2014, rata şomajului era de 9,12%, potrivit datelor oficiale comunicate de autorităţi. Cu toate acestea, multe firme nu-şi găsesc specialişti.
Circa 40% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din cadrul organizației, arată studiul Manpower Group privind deficitul de talente, studiu dat ieri publicităţii.
Pe locul întâi în topul posturilor vacante pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se situează meseriașii calificați, urmați de ingineri și de reprezentanții de vânzări, spune conducerea companiei care a efectuat studiul pe piaţa muncii. „În ultimii şapte ani, meseriașii calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) și inginerii s-au alternat pe primele două locuri din top, fiind de altfel singurele poziții care nu au lipsit niciodată de pe lista celor greu de ocupat. În 2014, în topul dificultăților de recrutare au intrat și managerii de proiect, precum și managerii și directorii IT, posturi care nu s-au regăsit printre primele zece în nici una dintre edițiile anterioare ale cercetării“, se arată în comunicatul Manpower transmis redacţiei.

Nevoie mare de specialişti IT

Doi din cinci angajatori din România indică dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante de identificare a talentelor din IT: nu doar la manageri și directori, aflați pe locul cinci în top, ci și în privința personalului IT de nivel mediu și junior, aflat pe locul şapte, în opinia angajatorilor, față de locul opt, în 2013. Au sporit presiunile și în recrutarea din vânzări: reprezentanții de vânzări au urcat de pe locul şase în 2013, pe locul trei, iar în topul pozițiilor greu de ocupat au revenit, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul nouă ca dificultate.
Deficitul de talente continuă să fie acut și în privința personalului administrativ și financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut față de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele cinci posturi pentru care găseau greu candidații potriviți.

Din ce cauze nu se găsesc angajaţii potriviţi

Firmele angajatoare spun că lipsa competenţelor profesionale este cel mai răspândit motiv pentru care nu se găsesc angajaţii potriviţi pentru nevoile firmei. Practic, studiul reliefează faptul că sistemul educaţional nu răspunde nevoii de pregătire cerut de firmele din România.
Potrivit studiului efectuat de Manpower, „54% dintre angajatorii din țara noastră au declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăți în găsirea talentelor potrivite este lipsa competențelor profesionale specifice, tehnice. Aceasta se întâlnește predominant în recrutarea de meseriași și muncitori calificați, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor și certificărilor necesare“. Lipsa de candidați sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Ocuparea posturilor vacante este împiedicată și de lipsa de experiență a candidaților, consideră 21% dintre angajatorii români, precum și de lipsa abilităților interpersonale și de relaționare la locul de muncă, spun 16% dintre angajatori.

Top trei meserii de care este nevoie pe piaţa muncii*

1. Meseriași calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni);
2. Ingineri;
3. Reprezentanți de vânzări.
*Date furnizate de Manpower

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS