16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSituaţie critică la TCIF: angajaţii cer şomajul

Situaţie critică la TCIF: angajaţii cer şomajul

Din cauză că guvernul nu a plătit lucrările efectuate de firma de construcţii TCIF pentru mai multe primării din judeţul Dolj, salariaţii care nu şi-au luat banii din luna iunie riscă să rămână fără locul de muncă. Oamenii cer să fie disponibilizaţi, pentru că nu mai fac faţă fără salarii de atâta timp.

Situaţia tensionată de la TCIF, relatată pe 9 octombrie de GdS, riscă să degenereze din cauză că zeci de angajaţi nu şi-au primit drepturile băneşti de mai bine de patru luni. Cu toate că firma are de recuperat aproximativ cinci milioane de lei de la primăriile cărora le-a executat diverse lucrări, banii respectivi nu au fost viraţi de guvern către primării, astfel că firma de construcţii a ajuns într-un blocaj financiar ciudat. 70 dintre angajaţii companiei nu şi-au mai încasat salariile din luna iunie. Deşi, iniţial, nu se punea problema disponibilizărilor, în ultimele zile, tot mai mulţi oameni care nu şi-au primit salariile din iunie cer conducerii firmei să fie trimişi în şomaj, pentru că nu au din ce să mai trăiască, în condiţiile în care nu au mai fost plătiţi de unitate de patru luni, deşi vin la serviciu.

Circa 50-60 de oameni ar putea fi disponibilizaţi

Sindicaliştii sunt la fel de disperaţi ca angajaţii fără salarii. „La noi se înregistrează un paradox nemaivăzut. Deşi avem lucrări de executat, oamenii cer să intre în şomaj, pentru că nu mai au din ce trăi. Este dureros că mai mulţi salariaţi au cerut conducerii în mod expres să-i bage în şomaj, pe motiv că vin degeaba la lucru, muncesc, dar nu primesc nici un ban. Sunt aproximativ 50-60 de angajaţi care ar urma să-şi piardă locul de muncă din cauză că societatea nu a încasat din bani, ca să aibă din ce să-i plătească“, a declarat, pentru GdS, liderul sindical de la TCIF, Mihai Negru.
Directorul general al companiei, Decebal Rădulescu, a menţionat că situaţia societăţii este din ce în ce mai critică şi a confirmat că se discută tot mai mult despre disponibilizări. „Ce să fac eu?! Oamenii cer ei să fie băgaţi în şomaj şi probabil că o să le fac actele necesare. Nu pot să-i ţin cu forţa la muncă, în situaţia aceasta, când noi nu am încasat nimic şi avem 50 de miliarde (de lei vechi – n.r.) de recuperat de la primării. Dacă guvernul nu a virat banii în contul primăriilor, noi ce putem să facem?“, a spus Rădulescu, precizând că doar primarii fac lobby la guvern să fie viraţi banii cuveniţi companiei. „Primarii se interesează la guvern, la Ministerul Mediului, dar primesc şi ei doar promisiuni. Noi nu putem interveni, că nu avem contracte direct cu ministerele, ci cu primăriile“, a mai precizat directorul TCIF.

O brumă de bani…

Directorul Rădulescu a spus că în decursul acestei săptămâni ar trebui să primească o mică parte din bani cei circa 70 de oameni care nu şi-au încasat salariile de patru luni. Suma pe care ar urma să o primească aceştia este derizorie, aproximativ 100-200 de lei de persoană, după calculele noastre. „Strângem din chirii şi din ce mai avem, ca să le dăm oamenilor săptămâna aceasta ceva bani. Este vorba de 10.000 de lei şi nu reprezintă nici măcar un avans“, a mai spus directorul. Conducerea firmei de construcţii este strânsă cu uşa şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, care a efectuat un control la TCIF şi a dat termen companiei ca în 30 de zile să le plătească oamenilor măcar o parte din salariile restante de atâtea luni.
TCIF este o companie cu tradiţie pe piaţa locală a construcţiilor. La ora actuală, în firmă mai lucrează 290 de angajaţi. Marea majoritate a angajaţilor nu sunt cu salariile la zi, dar cele mai mari întârziri (de patru luni) sunt la Sucursala Instalaţii, o divizie a companiei. Firma este în incapacitate de plată din cauza guvernului (în speţă Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării), care nu virează primăriilor banii aferenţi achitării lucrărilor de aducţiuni de apă, canalizare, asfaltări şi altele, realizate în baza actelor normative care prevăd asemenea lucrări la nivel local.
Societatea a dat în judecată Primăriile Drăgoteşti şi Murgaşi, în speranţa că îşi va recupera mai repede creanţele, dar statul tot nu a virat banii în contul primăriilor respective. Deşi statul are o datorie de cinci milioane de lei către firma craioveană, tot statul i-a blocat conturile companiei pentru 200.000 de lei, care au mai rămas de achitat ca impozite şi contribuţii către stat.

Prefectul de Dolj, dispus să intervină pentru TCIF

Contactat de GdS, prefectul de Dolj, Marius Deca, a precizat că are cunoştinţă despre situaţia de la TCIF „doar din ceea ce a relatat mass-media“. Întrebat dacă a adus la cunoştinţa celor din guvern situaţia firmei locale de construcţii, care are de primit milioane de lei noi de la stat, prefectul de Dolj i-a invitat mai întâi la dialog pe reprezentanţii firmei şi pe sindicalişti, urmând ca după aceea să facă lobby la Bucureşti. „Înainte să ajungem la Bucureşti, vreau să aud din gura lor, a celor de la firmă, ce probleme au, cu ce se confruntă. Eu primesc memorii de la diverse firme, dar cei de la TCIF nu m-au informat despre situaţie. După ce mă informează ei, vedem ce este de făcut la guvern“, a precizat prefectul Marius Deca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS