16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSarabanda fiscală a TVA

Sarabanda fiscală a TVA

Noile propuneri legislative de modificare a regulilor taxei pe valoarea adăugată ar aduce din nou bătăi de cap mediului de afaceri. GdS vă arată cum puteţi deveni plătitori de TVA anul acesta sau cum vor putea să iasă firmele din rândurile plătitorilor de TVA.

Se pregăteşte un nou act normativ de modificare a Codului Fiscal, iar, dacă acesta se aprobă, atunci noile prevederi se vor aplica din luna iulie a acestui an. Cele mai importante modificări ale legii fiscale se regăsesc la plafonul de TVA şi au şanse mari să fie aprobate, pentru că plafonul s-a discutat de autorităţile române şi cu Uniunea Europeană, şi cu Fondul Monetar Internaţional. Noile prevederi vor afecta mii de firme din Dolj, deoarece în judeţ există 13.670 de plătitori de TVA înregistraţi până prezent. Plafonul de la care devine o firmă plătitoare de TVA va creşte de la 35.000 de euro, cât este în prezent, la 65.000 de euro. Adică acele entităţi economice care vor depăşi cifra de afaceri de 65.000 de euro vor intra automat în rândul plătitorilor de TVA. Dar anul acesta va fi o problemă: intră ca şi plătitoare de TVA firmele care până în iulie ajung la plafonul de 65.000 de euro. Or, unele firme doljene chiar ar dori să rămână în categoria plătitorilor de TVA, chiar dacă au afaceri între 35.000 şi 65.000 de euro. Ele preferă să emită facturi la fel ca şi până acum şi să-şi desfăşoare relaţiile comerciale mai simplu. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu, a explicat cum se vor aplica noile modificări, având în vedere că multe firme doljene au cifre anuale de afaceri cu puţin peste 35.000 de euro, dar sub 65.000 de euro. „Dacă proiectul de ordonanţă va fi aprobat, atunci anul acesta va fi o situaţie diferită pentru plătitorii de TVA sau pentru viitorii plătitori, pentru că se ia în calcul cifra de afaceri realizată până în iulie, iar dacă depăşesc 65.000 de euro, atunci în luna august vor intra ca şi plătitori“, a spus Antonescu. Nu vor fi afectate de noile reglementări în materie de TVA firmele mari, care au cifre de afaceri mult peste plafon. Motivaţia statului pentru creşterea plafonului este tocmai pentru a da posibilitatea micilor întreprinzători să scape de „povara“ TVA, iar cei cu afaceri cu adevărat neînsemnate (sub 220.000 de lei, echivalentul a 65.000 de euro) să poată opta dacă plătesc sau nu TVA.

Firmele care nu ating plafonul pot rămâne plătitoare de TVA

În ordonanţă se propune că la art. 152 din Codul Fiscal se vor aplica anumite prevederi despre cum pot ieşi firmele din sfera plătitorilor de TVA: „(7) Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 care în cursul anului calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiţia ca la data solicitării să nu fi depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs“. Adică dacă nu depăşesc 65.000 de euro la data solicitării scutirii, firmele pot fi scutite de înregistrarea ca plătitori de TVA. Dar Fiscul precizează că acele firme care sunt în categoria plătitorilor de TVA, dar nu depăşesc plafonul de 65.000 de euro pot opta pentru a rămâne în continuare în această situaţie. „Cei care au o cifră de afaceri sub 65.000 de euro nu este obligatoriu să iasă din sfera TVA. Agenţii economici pot opta mentru menţinerea calităţii de plătitor de TVA, iar aceia care doresc să nu mai fie plătitori trebuie să solicite în scris acest lucru către organul fiscal, prin schimbarea vectorului fiscal, adică depunerea Declaraţiei 010“, a precizat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Dispoziţii tranzitorii

Tot la art. 152 din Legea nr. 571/2003, proiectul de ordonanţă propune „dispoziţii tranzitorii“, care precizează la litera a) că în anul 2012 se vor aplica următoarele: „Persoanele impozabile înfiinţate anterior anului 2012 au obligaţia solicitării înregistrării în scopuri de TVA conform art. 153, dacă depăşesc plafonul de 119.000 de lei în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012. În cazul în care nu au depăşit în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012 plafonul de 119.000 de lei, persoanele impozabile trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 dacă depăşesc plafonul de 220.000 de lei până la data de 31 decembrie 2012“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS