16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSemnale pozitive din economie

Semnale pozitive din economie

Fie că este vorba despre afaceri în creştere în Dolj, fie pur și simplu au ieșit la iveală mai mulți bani din economia subterană, un lucru este cert: sumele declarate de bunăvoie de firme pe primul trimestru al anului sunt cu 65 de milioane de lei mai mari decât cele declarate în aceeași perioadă a anului trecut. Fiscul spune că economia județului își revine ușor, iar Statistica a numărat peste 3.400 de locuri noi de muncă.

Într-o perioadă în care guvernele, oricare ar fi ele, au pus tunurile pe mediul de afaceri, pentru a atrage mai multe încasări la buget, firmele locale par să răspundă chemărilor guvernamentale și deselor lozinci lansate de la centru, legate de combaterea evaziunii fiscale. De data aceasta, cifrele vorbesc de la sine și arată fie o ușoară revigorare economică, fie au ieșit la iveală bani din economia „la negru“. Pe trimestrul I al anului 2012, firmele doljene au declarat la Fisc impozite și contribuții totale de 478,71 milioane de lei, în creștere cu 15,82% față de aceeași perioadă a anului 2011, când societățile locale declaraseră la Finanțe 413,32 milioane de lei. Cu alte cuvinte, dacă impozitele pe trei luni din acest an au crescut cu 65,39 milioane de lei înseamnă că acestea sunt aferente unor afaceri și mai consistente decât pe primul trimestru din 2011. Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Dolj – instituția care colectează banii din economie pentru bugetul general consolidat al statului – anunță că în perioada analizată au crescut și încasările efective, nu doar sumele declarate de firme. Astfel, „la nivelul bugetului general consolidat, pe primul trimestru din 2012 s-au încasat 413,45 milioane de lei, față de 387,29 milioane de lei, deci cu 6,75% mai mult decât în primul trimestru al anului 2011. În cifre, creșterea a fost de 26,15 milioane de lei, ceea ce arată că sunt semne de revigorare în economia Doljului“, a afirmat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Impozitul pe profit – mai mare cu 39%

Potrivit DGFP Dolj, dintre toate veniturile care compun bugetul consolidat, cea mai mare creștere pe primele trei luni ale anului a fost înregistrată la încasările din impozitul pe profit. Așadar, pe primul trimestru, agenții economici doljeni au plătit la stat 33,52 milioane de lei, iar în aceeași perioadă a anului trecut, impozitul pe profit al tuturor companiilor achitat la stat a fost de 24,09 milioane de lei. Deci impozitul pe profit plătit anul acesta a fost cu 39% mai mare decât cel achitat anul trecut, în același interval analizat. Acești bani au fost plătiți în aprilie, pentru primul trimestru al anului.

Au plătit și TVA mai mult

Taxa pe valoarea adăugată achitată la trimestru de către societățile doljene a urcat de la 67,30 milioane de lei pe primele luni din 2011 la 76,44 milioane de lei acum, înregistrând o creștere de 13,57%. Și la impozitul pe venit s-au înregistrat încasări mai mari aferente perioadei la care ne referim: de la 73,88 milioane de lei în 2011, la 78,88 milioane de lei în 2012. Și la contribuții se simte un „suflu“ pozitiv. Cele mai importante încasări s-au făcut la bugetul asigurărilor sociale de stat (adică la pensii), unde firmele au plătit 143,94 milioane de lei, față de 136,96 milioane de lei în aprilie anul trecut.
Și bugetul fondului național al asigurărilor de sănătate a avut încasări mai mari, potrivit Fiscului doljean. Aici s-au colectat la trimestru 70,79 milioane de lei, față de numai 56,20 de milioane de lei în aceeași perioadă din 2011, deci o creștere cu circa 25%.

De unde provin aceste creșteri

Deși unele firme susțin că nu și-au intensificat afacerile, altele sunt de părere că se simte o ușoară „dezmorțire“ a pieței față de anul trecut. Cum explică Fiscul creșteri de 39% la impozitul pe profit sau de 25% la contribuțiile la sănătate… etc. „Sumele declarate sunt mai mari pe primele trei luni ale acestui an față de perioada similară din 2011, ceea ce arată că a început o revigorare a activității economice începând cu acest an, pe de o parte, iar pe de altă parte, încep să aibă efect măsurile de combatere a evaziunii fiscale, în special în zona TVA-ului, prin taxarea inversă la cereale. Firmele au început să declare sume mai mari aferente tranzacțiilor intracomunitare, în special în sectorul legume-fructe, care era un sector cu evaziune importantă“, a precizat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. De asemenea, el a mai arătat că încasările mai mari la contribuții se datorează noilor angajări pe la diverși furnizori ai Ford, precum și măsurilor de combatere a muncii la negru, întreprinse de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.

Statistica a confirmat: a crescut numărul salariaţilor

Faptul că au crescut contribuţiile la stat se datorează creşterii numărului de salariaţi. Cel puţin aşa arată datele pe două luni din 2012. Direcţia Regională de Statistică Dolj a dat recent publicităţii faptul că, după primele două luni din 2012, în Dolj erau mai mult cu 3.492 de angajaţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Efectivul salariaţilor, la nivelul judeţului Dolj, la sfârşitul lunii februarie 2012, a fost de 121.983 de persoane, în creştere cu 383 de persoane faţă de luna ianuarie 2012 şi cu 3.492 de persoane faţă de luna februarie 2011“, a precizat directoarea Direcţiei Judeţene de Statistică a judeţului Dolj, Mariana Tănase, într-un comunicat de presă, transmis în urmă cu ceva vreme.

S-a pus „biciul“ pe firme

Sumelor mai mari plătite la stat de firme pe trimestrul I al anului li se adaugă altele obținute din executări silite de la firmele care nu și-au plătit de bunăvoie dările la termenele legale, respectiv de la entitățile economice care au ascuns venituri din contabilitate, diminuându-și, astfel, impozitul pe venit și pe cel pe profit. Dacă, în perioada ianuarie-martie 2011, Fiscul doljean încasase din executări silite 33,27 milioane de lei, în 2012, suma a crescut cu 54%, la 51,25 milioane de lei.

Au existat și scăderi ale încasărilor

DGFP Dolj informează că, dacă la unele capitole s-au încasat mai mulți bani, există și sectoare unde au scăzut spectaculos sumele intrate în vistieria statului, comparativ cu aceeași perioadă din 2011. La capitolul „Alte venituri“ ale bugetului consolidat sau rest de venituri, cum le numesc finanțiștii, intră: impozite și taxe pe proprietate, taxe pe jocurile de noroc, taxe pe eliberarea de permise, amenzi judiciare și altele. La aceste venituri bugetare scăderea a fost fantastică pe primul trimestru, de la 24,4 milioane de lei anul trecut la 5,3 milioane de lei anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS