16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPuterea comercială a Olteniei

Puterea comercială a Olteniei

Judeţele Olt şi Vâlcea exportă masiv, Gorjul are cele mai slabe legături cu exteriorul, în Dolj balanţa comercială înclină în favoarea importurilor, iar Mehedinţiul rămâne tot judeţ sărac

Anul 2011 a debutat cu un suflu nou pentru tranzacţiile comerciale cu exteriorul. Exporturile au început să se intensifice, chiar şi importurile, dar într-un ritm mai lent. În multe judeţe, exporturile au reuşit să devanseze volumul importurilor, astfel că balanţa comercială rămâne pozitivă. Aceasta înseamnă că, pe de o parte, mai multă valută a rămas în ţară, iar pe de altă parte, piaţa externă a început să se dezgheţe, deşi criza nu a trecut.
Potrivit unei analize a celor de la www.econtext.ro, dintre toate judeţele Olteniei, Doljul este singurul care în ianuarie 2011 avea sold negativ al balanţei comerciale, adică importurile erau mult mai mari decât exporturile, iar în restul judeţelor din Oltenia, balanţa era excedentară.
În prezent, datele s-au mai schimbat, pentru că exporturile Doljului au crescut spectaculos după primul semestru al anului. Cert este că s-a mai redus ecartul între exporturi şi importuri. „În primele şase luni ale anului, exporturile au crescut destul de mult. Au crescut şi importurile, dar s-a redus diferenţa între importuri şi exporturi, iar balanţa se menţine tot în favoarea importurilor“, a precizat, zilele trecute, directorul DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei.
De altfel, creşterea exporturilor arată că firmele din afara României au început să reia comenzile. În Dolj, de exemplu, mărfurile cele mai intens exportate provin din sectorul industrial: autoturisme, transformatoare, generatoare, ulei brut de floarea-soarelui, motoare electrice etc. 

Oltul, cel mai tare la exporturi

Conform analizei realizate de www.econtext.ro, judeţul Olt depăşea întreaga regiune, la început de an, ca şi valoare a exporturilor. De altfel, judeţul Olt a prins forţă industrială în ultimii ani. La nivelul lunii ianuarie, totalul exporturilor era de 90 de milioane de euro, iar importurile ajunseseră la 37,7 milioane de euro. Soldul (diferenţa dintre export şi import) este de 52,3 milioane de lei.
După această analiză, Oltul ar fi judeţul din Oltenia care a adus cea mai multă valută în ţară, ca urmare a nivelului exporturilor peste importuri. Şi Vâlcea avea la început de an un plus important al exporturilor. Companiile din acest judeţ au exportat mărfuri de 46,3 milioane de euro, au importat de 29 de milioane de euro, deci un plus în balanţa comercială de 17,3 milioane de euro.
Doljul a exportat în prima lună a anului bonuri în valoare de 15,1 milioane de euro, dar a importat de 26,9 milioane de euro, potrivit www.econtext.ro. Deci, soldul negativ al Doljului era unul impresionant: -11,8 milioane de euro.

Gorjul, afaceri foarte slabe

Din punct de vedere al volumului exporturilor şi importurilor, din toată Oltenia, Gorjul stă cel mai prost. Exporturile gorjenilor s-au cifrat la 3,5 milioane de euro, importurile au fost de 2,6 milioane de euro. Diferenţa este în favoarea importurilor, care sunt mai mari cu 0,9 milioane de euro. Situaţia din Gorj este tragică chiar şi la nivel de ţară, neexistând un alt judeţ cu tranzacţii aşa de mici cu exteriorul. Despre Mehedinţi se cunoaşte că este unul dintre cele mai sărace judeţe din România. După prima lună a anului, judeţul Mehedinţi exportase în valoare de 7,3 milioane de euro şi importase de 5,6 milioane de euro. Balanţa pozitivă a Mehedinţiului arăta 1,7 milioane de euro, cu plus.

Exporturile Olteniei au avansat la şase luni

Oglinda activităţii economice dintr-un judeţ este dată de valoarea şi trendul exporturilor din acel judeţ. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, de la începutul anului şi până acum, exporturile în regiunea Olteniei au crescut considerabil faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010.
După cum arăta GdS zilele trecute, judeţul Dolj şi-a intensificat activitatea cu exteriorul. Din toată Oltenia, în prima jumătate din 2011, cel mai rapid avans al exporturilor l-a avut Doljul, în creştere cu 172% faţă de primele şase luni din 2010, urmat de Vâlcea şi apoi de Olt.

Ştiaţi că…

În sud, valoarea cea mai mare a exporturilor (în afară de Capitală) este dată de Argeş, unde uzinele Dacia ţin balanţa exporturilor întregii ţări. Comparând Argeş cu Dolj – adică judeţe unde există acelaşi tip de industrie constructoare de autoturisme – volumul exporturilor arată că Argeşul a livrat la export mărfuri de 2,53 miliarde de lei, la sfârşitul lunii iunie 2011. În aceeaşi perioadă, Doljul a exportat bunuri de peste 19 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de DRAOV Craiova.

Accize mai mari în Oltenia

Vama arată că pe primul trimestru al anului a crescut valoarea accizelor încasate în zona de sud a ţării. În judeţul Olt, au crescut cel mai mult sumele colectate din accize, potrivit DRAOV Craiova. Firmele din Olt au plătit, după primele cinci luni ale anului, accize totale de 698.011 lei, faţă de 115.101 lei pe primele cinci luni din 2010. Mult a încasat şi Gorjul, 959.613 lei în 2011, faţă de 474.434 de lei în aceeaşi perioadă din 2010. Companiile doljene au plătit 348.666 de lei la Vamă, iar în aceeaşi perioadă din 2010, 189.857 de lei. În Dolj, s-au încasat mai mulţi bani din accizele la autoturisme şi alcool etilic, respectiv bere. În Olt, creşterea a venit tot de la accizele la alcool, dar şi de la tutun şi cafea. De asemenea, gorjenii au plătit accize mai mari la produse energetice şi alcool.  O scădere a accizelor pe primele cinci luni ale anului s-a înregistrat în Vâlcea – 511.306 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, când se încasaseră peste 828.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII