18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondul Proprietatea a încins Bursa

Fondul Proprietatea a încins Bursa

BVB a început de ieri tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), acesta fiind cel mai important şi aşteptat eveniment al anului pe piaţa de capital românească. Preşedintele CA al BVB, Stere Farmache, a declarat că „listarea FP este un eveniment care egalează ca importanţă prima şedinţă de tranzacţionare a BVB, acum 15 ani“.
Titlurile FP au deschis prima şedinţă de tranzacţionare la 0,602 lei, sub valoarea nominală de un leu, având un rulaj de 23 de milioane de acţiuni. În jurul orei 12.00, cotaţiile acţiunilor FP ajunseseră la 0,66 lei. În piaţă se schimbaseră 165,15 milioane de acţiuni, în peste 2.700 de tranzacţii, valoarea tranzacţiilor fiind de 103,5 milioane de lei (24,2 milioane de euro). O oră mai târziu, valoarea tranzacţiilor ajunsese la 38,6 milioane de euro, pentru ca în jurul orei 14.00 preţul de tranzacţionare să scadă la 0,65 lei/acţiune. În piaţă se făcuseră deja tranzacţii de 41,12 milioane de euro. După-amiază, se făcuseră tranzacţii cu peste 280 de milioane de acţiuni. Din cauza numărului mare de solicitări, sistemele electronice de tranzacţionare s-au blocat, iar brokerii s-au văzut nevoiţi să preia comenzile prin telefon.

Brokerii craioveni, în stand-by

Brokerii craioveni au urmărit cu interes prima zi de tranzacţionare la bursă a FP. Mulţi dintre ei au comenzi de vânzare sau de cumpărare de acţiuni, însă nu la preţurile afişate ieri pe piaţă.
„Avem la vânzare pachete mari, dar la alte preţuri decât cele afişate acum pe piaţă. Spre exemplu, avem oferte de cumpărare de pachete de 5.000.000 de acţiuni, dar la preţuri de 0,3-0,5 lei/acţiune. În schimb, vânzătorii cer 0,77-0,8 lei/acţiune. Avem la vânzare şi pachete de 2.000.000 de acţiuni“, a spus George Ciobanu, reprezentantul Invest Trust Craiova. „Cumpărătorii sau vânzătorii, în general, cei care vor să investească mulţi bani, nu se aruncă în prima zi. Aşteaptă să se definească un trend. Noi credem că preţul o să crească, însă nu spectaculos. Vânzătorii se aşteptau la preţuri de 0,8 – 0,9 lei/acţiune. Multă lume aşteaptă să vadă cum îşi va răscumpăra Fondul de pe piaţă 10% din acţiuni. Va fi un jucător serios pe piaţă, interesul lor este să menţină preţul ridicat“, a spus Adrian Săndiţă, reprezentantul Oltenia Grup Invest. În consecinţă, zilele următoare sunt relevante pentru determinarea unui tren al acţiunilor FP.
Reprezentanţii Franklin Templeton, compania care administrează FP, au declarat ieri că a doua listare a fondului ar putea avea loc la Hong Kong. Aceştia sunt de părere că miliarde de dolari din băncile din China, Coreea sau Japonia ar putea ajunge pe piaţa românească.
Listarea FP va aduce la BVB şi noi instrumente. De la 1 februarie, bursa va lansa contracte futures cu activ suport pe acţiunile FP. Investitorii vor putea tranzacţiona contracte futures cu activ suport pe acţiunile FP şi la bursa de la Sibiu, deoarece Sibex a primit în urmă cu două săptămâni aprobare din partea CNVM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII